l'evolució de la pandèmia

Salut confirma set brots de coronavirus a la regió sanitària de Lleida

Hi ha més d'un centenar de contagiats, la majoria asimptomàtics

zentauroepp52995599 sant josep200529153011

zentauroepp52995599 sant josep200529153011 / Salvador Miret

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha confirmat set brots actius de coronavirus a la regió sanitària de Lleida. Només aquests sumen, almenys, un centenar de positius de Covid-19.

Salut els ha detectat en tres empreses del sector de la fruita del Segrià i en una companyia agroalimentària de la Segarra. A més, també hi ha un brot en una residència –que no és de persones grans– de Lleida, que se suma a la de la residència de gent gran Castrillon de Lleida, que en aquest cas «està controlat», segons ha assenyalat la gerent de la regió sanitària, Divina Farreny. A aquests casos, Salut afegeix que està fent seguiment d’un brot en una comunitat de veïns a la capital, Lleida.

La gerent de la regió sanitària de Lleida, Divina Farreny, ha explicat que la majoria de persones són asimptomàtiques tot i que això podria canviar en les pròximes hores, perquè són casos que «són vius».

I hi ha un altre cas, que no compten, que va ser detectat a mitjans de mes a la Vall d’Aran a partir d’una barbacoa i que afecta 16 persones.

Residències afectades

Farreny ha confirmat que els 18 casos detectats a la residència per a la tercera edat la setmana passada (13 residents i 5 treballadors) no han anat en augment i que, de moment, «el focus està controlat».

De la mateixa manera, en relació amb la segona residència, es tracta d’un centre classificat «verd», és a dir, que no havia tingut cap cas de coronavirus durant l’estat d’alarma i ara, segons les primeres informacions de Salut, hi ha dos treballadors i un usuari contagiats per Covid-19.

A Lleida, han habilitat diferents equipaments, com l’Hotel Rambla de Lleida i la granja escola La Manreana, de Juneda, per acollir-hi 99 persones amb símptomes, de les quals al voltant 60 han donat positiu. També tenen previst reobrir demà l’Hotel Nastasi de Lleida per acollir-hi més persones amb símptomes o positius.

Un altre brot al Bages

El novè brot detectat en les últimes hores ha sigut a l’empresa Escorxador Frigorífic Avinyó, on han diagnosticat de moment quatre casos positius de coronavirus, i segons fonts de l’empresa pot haver tingut el seu origen en una festa celebrada a Manresa (Bages).

En aquesta empresa estan fent proves PCR a un centenar de treballadors dels 400 que té l’escorxador en total, arran de la detecció d’aquests quatre positius. També s’estan fent proves als familiars de les persones positives així com a les seves amistats i als que viatjaven amb ells amb cotxe des de Manresa a Avinyó, que dista menys de 30 quilòmetres.

Més positius a Lleida

Farreny ha explicat que, del 21 al 27 de juny, a la regió sanitària de Lleida s’han confirmat 251 nous positius i gairebé la meitat són asimptomàtics.

En relació amb aquest augment de casos positius, la gerent ha assegurat que l’atenció primària de Lleida és una de les de Catalunya que més proves fa, de manera que no descarta que els casos continuïn augmentant en les pròximes setmanes.

«Tenim el pla per acorralar la propagació i en les últimes setmanes ha funcionat molt bé en els brots en els quals s’ha actuat», ha assegurat Farreny.

Diagnòstics

Catalunya és la comunitat autònoma que ha diagnosticat més casos de Covid-19 en els últims set dies, un total de 612, gairebé el doble que Madrid (349), i també la que ha detectat més infeccions per coronavirus en els últims 14 dies, 1.198, per sobre de Madrid (941).

Notícies relacionades

Segons les dades difoses aquesta tarda pel Ministeri de Sanitat, Catalunya té una incidència acumulada (IA) de casos diagnosticats per cada 100.000 habitants de 7,97 en els últims set dies, només per darrere d’Aragó (21,22) i per sobre de Madrid (7,34).

Segons les mateixes dades, a Catalunya han ingressat en un hospital per afectació de Covid un total de 12 persones en els últims set dies, menys que a Madrid (51), Castella i Lleó (19), Castella-la Manxa (17) i Aragó (14).