12 jul 2020

Anar al contingut

a partir d'aquest dimecres

Els Mossos podran fer persecucions 'en calent' en territori francès

La policia catalana podrà perseguir fugitius fins a 10 quilòmetres dins de França i sempre avisant la policia gal·la

Acn

Els Mossos podran fer persecucions 'en calent' en territori francès

Marc vila

Els Mossos d’Esquadra podran fer persecucions ‘en calent’ en territori francès a partir d’aquest dimecres, 1 de juliol, després d’anys de reivindicacions de la Generalitat i una vegada ho han aprovat els governs dels dos estats. Així, la policia catalana podrà perseguir presumptes autors de delictes com homicidis, robatoris i tràfic de drogues tot i que els fugitius travessin la frontera.

La patrulla catalana podrà arribar fins a 10 quilòmetres dins de França i haurà d’avisar immediatament les autoritats gal·les, que es faran càrrec de la investigació. D’aquesta manera, els Mossos ja poden perseguir delinqüents cap a Aragó i València, des de l’any passat, i ara cap a França.

En declaracions a l’ACN, el conseller d’Interior, Miquel Buch, s’ha mostrat molt satisfet d’aquest «gran avenç», fruit de les negociacions iniciades en la Junta de Seguretat de Catalunya del juliol del 2017, continuades en les setembre del 2018. Buch ha emmarcat aquesta fita de les persecucions transfrontereres amb d’altres com la inclusió de la policia catalana al CITCO.

Retardat per la pandèmia

Després de mesos de reunions tècniques per elaborar un protocol específic de coordinació, es va validar la nova competència el setembre passat i el 4 de març va ser aprovada definitivament, tot i que faltava l’últim tràmit davant la Comissió Europea. No obstant, el decret d’estat d’alarma, el confinament i el tancament de fronteres ha retardat la posada en marxa fins a aquest 1 de juliol.

Fins ara, els cossos policials francesos i d’Espanya sí que podien travessar mútuament la frontera. Les persecucions ‘en calent’, no obstant, sol es poden fer quan, per l’especial urgència, no s’hagi pogut avisar amb temps el cos policial del territori cap al qual es dirigeix la persecució perquè se’n faci càrrec, i només quan el fugitiu hagi sigut sorprès cometent delictes com assassinat, homicidi, violació, incendi provocat, falsificació de moneda, robatori i encobriment amb ànim de lucre, extorsió, segrest i presa d’ostatges, tràfic d’éssers humans, narcotràfic, infraccions en matèria d’armes i explosius, destrucció amb explosius, transporti il·lícit de residus tòxics i nocius i delictes d’omissió del deure de socors arran d’un accident amb resultat de mort o ferides greus. També podran entrar en territori francès quan el fugitiu s’hagi evadit mentre es trobava detingut o complint una pena privativa de llibertat.

Complir la legislació francesa

En tot cas, els agents que facin la persecució no podran sobrepassar en més de 10 quilòmetres la frontera amb França, ni interrogar la persona que segueixen, ni fer qualsevol altre tipus d’acció intimidatòria o de coacció. S’ha de tenir en compte també que totes les actuacions sobre la persona objecte de la persecució (detenció, instrucció de diligències, posada a disposició de l’autoritat judicial, entre d’altres) han de ser efectuades per les autoritats franceses. Els mossos que estiguin fent la persecució ‘en calent’ estan obligats a complir la legislació francesa i seguir les instruccions de les autoritats franceses; ser fàcilment identificables mitjançant els dispositius lluminosos corresponents, si fan el seguiment amb vehicle no logotipat; portar elements d’uniformitat, com ara armilles, jaquetes, braçalets i credencials i han de poder justificar, en tot moment, el seu caràcter oficial; acabar immediatament la persecució quan així ho sol·licitin les autoritats franceses; presentar-se davant les autoritats policials franceses competents per donar compte de l’actuació duta a terme, i donar el recolzament que se’ls demani per a les actuacions consecutives, les investigacions i els procediments judicials que se’n puguin derivar.

Els Mossos estan autoritzats a demanar a les autoritats policials franceses competents que es facin càrrec de la persona perseguida per determinar-ne la identitat o detenir-la, i portar la seva arma reglamentària, però només podran utilitzar-la en legítima defensa.