pandèmia

Un altre dels problemes de la Covid: 4.000 naixements 'in vitro' menys

L'estat d'alarma va impedir uns 14.000 cicles de reproducció assistida, cosa que contraurà encara més la natalitat

El 44% de les dones no ha reiniciat els tractaments davant de la incertesa, els problemes econòmics o l'augment de les llistes d'espera

zentauroepp11083222 laboratorio de fiv200626115741

zentauroepp11083222 laboratorio de fiv200626115741

3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

«Diuen que després d’una pandèmia sempre ve un ‘babyboom’, però si en aquesta era ha de dependre de la reproducció assistida, no vindran gaires nadons en camí» pronostica Helena Fernández, presidenta de Red Infértiles, associació de pacients amb problemes reproductius. I és que, a causa que en l’estat d’alarma es van paralitzar els tractaments i molts encara no s’han reprès, s’han deixat de fer 14.000 cicles de reproducció assistida a Espanya. I en conseqüència, d’aquí uns mesos naixeran uns 4.000 nens menys en un país amb problemes de natalitat, on cada any venen al món 33.000 nadons gràcies a aquestes tècniques, és a dir, un de cada 10.

Aquests són els càlculs de la Societat Espanyola de Fertilitat i de l’Associació per a l’Estudi de la Biologia de la Reproducció (ASEBIR), que agrupen professionals del sector i han posat en marxa una campanya per tornar a les persones i parelles que volen tenir fills la confiança que ja poden fer-ho amb garanties de seguretat.

No hi ha transmissió de la Covid en l’embaràs

De fet, el president d’Asebir, el doctor Antoni Urribis, afirma que «en el dia d’avui no hi ha cap evidència científica que faci referència a l’afectació dels gàmetes (òvuls i espermatozoides) pel virus». «No s’ha demostrat transmissió de la mare al fill i amb la bibliografia de la qual disposem en aquest moment, res ens indica un risc més gran d’avortament», afegeix. Al seu torn, El doctor Luis Martínez, president de SEF, recomana a les persones que s’hagin plantejat iniciar un tractament començar ara. «Actualment ens trobem en el moment de menor incidència de la malaltia, que no sabem com evolucionarà en el futur. El que sí que sabem és que els centres ja han implementat les mesures de seguretat necessàries tant per als pacients com per als professionals que hi treballen». Entre aquestes mesures, s’ha fet el test als professionals, s’han adoptat precaucions en laboratori i s’ha disminuït el temps d’espera.

No hi ha evidència científica que el virus es transmeti de mares a fills ni un risc més gran d’avortament

Malgrat això, el 44% de les dones que van cancel·lar els seus tractaments a causa de l’estat d’alarma encara no els han reprès, per diverses raons: la gran incertesa sobre què passarà en el futur amb la malaltia; els problemes econòmics que han provocat el confinament i la demora en les llistes d’espera llistes d’espera de la sanitat pública o en les proves diagnòstiques, segons una enquesta realitzada per Red Infértiles entre els seus associats. A més, un 17% de les pacients tem que la Covid pugui impedir la seva maternitat, perquè moltes saben que el seu temps s’esgota i la paralització de la fecundació ‘in vitro’ i altres tècniques pot truncar el seu objectiu de ser mares.

La por de la María a un rebrot

Notícies relacionades

Posa veu a aquests temors la María, una madrilenya que intenta ser mama des del 2015 i després de diversos embarassos fallits i una operació a l’úter va començar a principis del 2020 a acumular òvuls, amb l’objectiu que siguin biopsiats per veure si algun conté un embrió sa i que eviti la malaltia genètica que tenen ella i la seva parella. Si bé, amb l’estat d’alarma es va paralitzar l’acumulació, cosa que li va provocar una sensació d’«impotència i temps perdut», després de tants intents fallits i la incertesa de si finalment ho aconseguirà. El seu tractament s’ha reprès al juny però tot i així sent «por» que un rebrot paralitzi de nou el procés, perquè encara li queden «molts passos» per endavant per aconseguir portar al món un nadó sa.

«Em fa por que un rebrot paralitzi de nou el procés, perquè em queden molts passos per ser mare»

La María

Pacient de reproducció assistida 

I és que demorar el moment d’iniciar la reproducció assistida, gairebé sempre, implica una reducció de les possibilitats d’èxit. En el cas de la María, el seu problema no és l’edat, ja que té 35 anys. Si bé, la seva reserva ovàrica és petita, per la qual cosa, cada mes que passa, té menys possibilitats de quedar-se embarassada. I com ella, milers de dones a Espanya.

Temes:

Coronavirus