INVASIÓ DE PAPALLONES

Una plaga d'arnes envaeix el Maresme el segon estiu consecutiu

Els tècnics reclamen una millor gestió del bosc i avisen que una alta mortalitat d'exemplars d'alzines elevaria el risc d'incendis

zentauroepp48896139 papallona190703111846

zentauroepp48896139 papallona190703111846 / Jordi Pujolar

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una plaga d’arnes ha atacat per segon any consecutiu els boscos d’alzines del Maresme i es desplaça a gran velocitat cap al centre de la comarca i el Vallès. El fenomen, que va començar l’estiu passat, es podria repetir almenys un parell d’estius més. 

Malgrat els treballs preventius que es van fer durant la primavera, amb la fumigació de 6.000 hectàrees de bosc, l’explosió demogràfica de l’arna és tant o més intensa que la de l’any passat. 

L’insecte és inofensiu per als humans, però molt ferotge amb l’alzina. S’alimenta de les fulles i la pot arribar a defoliar per complet, cosa que li pot causar fins i tot la mort. Els tècnics avisen que si hi ha una alta mortalitat d’aquests arbres, el risc d’incendi es podria multiplicar exponencialment.

I és que la presència de la plaga de la papallona (‘Lymantria dispar’) afegeix dificultats de supervivència en un bosc que ve de patir la plaga del ‘Tomicus’ als pins. En aquest cas la víctima és l’alzina, amb una gran presència també al Maresme. Es calcula que són uns 12 milions d’exemplars, d’un total de 94 milions d’arbres que hi ha als boscos de la comarca.

Mala gestió del bosc

Segons els tècnics, es tracta d’unes xifres que demostren la mala gestió del bosc. «Es necessita una millor gestió i reduir l’espessor dels boscos», assegura el tècnic de canvi climàtic del Consell Comarcal del Maresme, Jordi Bonet.

«Tenim massa arbres petits, que neixen a l’ombra i simplement sobreviuen», es lamenta. A més, davant una plaga com aquesta, «no és el mateix si es defolia un arbre sa que es pugui recuperar, que un arbre feble, que té la mort assegurada». El problema s’agreujaria amb un episodi de sequera al juliol, que acabés augmentant definitivament la mortalitat del bosc i, de retruc, elevant el risc d’incendi.

A més, la plaga, explica Bonet, està ocupant cada vegada més àrea i es desplaça fàcilment amb el vent. «Està sent més intensa», avisa. A més de les alzines, en algunes zones de la comarca la papallona ha atacat també fulles i fruits d’arbres fruiters, una situació gens habitual.

Notícies relacionades

Tampoc és habitual que l’explosió arribi tan aviat, ja que normalment la papallona neix amb l’estiu més avançat: «El canvi climàtic ha fet avançar el cicle». Amb tot, Bonet recorda que l’insecte és inofensiu per a les persones i que no provoca al·lèrgies: «La gent l’ha de veure com un fenomen natural». Com ja va passar l’any passat, a més de la seva presència als boscos, les papallones es comencen a veure ja en alguns nuclis urbans de la comarca.