INVASIÓ DE PAPALLONES

Alarma a Mataró per una plaga d'arnes que envaeix tota la comarca

L'espècie és inofensiva i des de l'Ajuntament asseguren que no actuaran contra aquests insectes, ja que "està previst que desapareguin en 10 o 15 dies"

El director de Medi Ambient del Consell Comarcal assegura que s'esperava aquesta eclosió, tot i que "no tan aviat ni tan fort", i que actuar seria "poc eficient"

zentauroepp48896139 papallona190703111846

zentauroepp48896139 papallona190703111846 / Jordi Pujolar

3
Es llegeix en minuts
A.G.

Els carrers de Mataró i de diverses poblacions del Maresme s’estan omplint aquests dies d’un gran nombre d’arnes  de color marró, una plaga que, tot i que els experts avisen que no és perillosa per a la salut, ha despertat la sorpresa i l’alarma  entre la població, que desconeixia l’origen de l’animal, o si podia ser perillós.

Es tracta d’una papallona coneguda com a ‘cuca peluda’ (Lymantria dispar), una espècie autòctona que neix als boscos d’alzina i que cíclicament es reprodueix de manera totalment descontrolada. Una explosió demogràfica que es repeteix cada 7 o 8 anys, explica el director de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme, Fernando Cabello, i que pot fer aparèixer aquests insectes en nuclis urbans.

Davant de la sorpresa i el desconeixement de la població, des de l’Ajuntament de Mataró asseguren que estan informant a través de les xarxes socials i als que truquen per telèfon a l’administració pública del caràcter inofensiu d’aquestes papallones.

“La seva presència no afecta la salut pública, que és la nostra competència, i no és una plaga perillosa, així que des del consistori estem donant informació per tranquil·litzar la població, però no es preveu fer cap actuació, ja que està previst que desapareguin en uns 10 o 15 dies,” apunten fonts municipals.

Una cosa que reiteren Cabello, que assenyala que aquesta espècie no produeix cap efecte ni en humans ni en animals, i que el mateix ecosistema s’autoregularà, ja que, alhora que augmenta la població d’aquests insectes, ho fa la població dels seus depredadors naturals (ocells insectívors, escarabats), i així es controla la plaga.

Una eclosió ja prevista

El director de Medi Ambient del Consell Comarcal del Maresme defensa que qualsevol actuació en contra seria "molt poc eficient", ja que en poc temps aniran desapareixent de forma natural. "Es poden posar trampes perquè no posin ous, però és poc efectiu actuar si no és en la fase d’eruga de l’insecte", explica. 

Per això, assegura que ja en el mes de maig el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va fer un tractament als boscos del nord del Maresme per reduir el volum d’una eclosió que ja estava prevista pels experts, si bé sol produir-se a mitjans d’estiu i aquesta vegada s’ha avançat.

La ‘cuca peluda’ és totalment inofensiva, més enllà de les molèsties que pugui ocasionar la seva presència, però sí que té un mínim efecte sobre els boscos, ja que s’alimenta de fulles d’alzina i pot provocar un important efecte de defoliació dels arbres

No obstant, detalla Fernando Cabello, el seu efecte és molt poc agressiu i no són capaços de matar l’arbre, tret que el fenomen es repeteixi durant dos o tres anys seguits, per això es duran a terme actuacions prèvies en la fase d’eruga de l’animal, que és quan pot frenar-se la seva expansió.  

Conseqüències del canvi climàtic

Segons l’expert, tot i que es tracta d’"un fenomen natural", aquesta vegada el nombre d’insectes ha sigut més notori i la seva aparició s’ha avançat. "No s’esperava tan aviat ni tan fort", diu. L’explicació: conseqüències del canvi climàtic. L’augment de la temperatura i la sequedat són "condicions que han propiciat" la ràpida reproducció d’aquests insectes. 

Notícies relacionades

Plagues com la de l’escarabat punxegut o la mosca blanca, diu, són també provocades pel canvi climàtic i el canvi de temperatura. Des del consistori reiteren la necessitat de tranquil·litzar la població, a la qual recomanen informar-se i seguir les recomanacions de la Generalitat.

Més notícies de Mataró en l’edició local d’EL PERIÓDICO DE CATALUNYA