BROT DE CORONAVIRUS

L'ombra de la càrnia alemanya arriba fins a València

Una empresa de la localitat de Rafelbunyol detecta sis positius després dels resultats dels tests a 230 dels seus 600 empleats

Una denúncia sindical al març va fer que Inspecció de Treball obligués la companyia a prendre mesures de protecció al maig

zentauroepp53856286 valencia 23 6 2020  sociedad  coronavirus detectan un brote 200623133615

zentauroepp53856286 valencia 23 6 2020 sociedad coronavirus detectan un brote 200623133615 / Miguel Lorenzo

3
Es llegeix en minuts
Nacho Herrero

Per les portes d’Uvesa, una empresa càrnia de la localitat valenciana de Rafelbunyol, no paren d’entrar i sortir cotxes. L’activitat segueix amb aparent normalitat malgrat que una bateria de tests a 230 dels seus treballadors ha mostrat almenys sis positius i malgrat que el sector està sota el focus sanitari després que el brot en una planta similar a Alemanya hagi provocat ja més de 1.500 afectats i hagi obligat a tancar el districte alemany de Gütersloh (Renània del Nord-Westfàlia).

Allà, més de 300.000 persones tornaran a les restriccions dels moments inicials de la pandèmia, fins al almenys el 30 de juny. Mentrestant, s’estudia molt de pressa l’efecte de les condicions d’aquestes empreses, especialment les baixes temperatures i la falta de ventilació, en la Covid-19.

A Uvesa el nombre de contagis dins de la mateixa empresa no és definitiu. Encara falta per conèixer el resultat de 170 tests i per fer gairebé 200 proves més per cobrir el total de la plantilla.

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública valenciana guarda silenci de moment, tot i que fonts de coneixedores del procés asseguren que va ser aquest departament el que va instar l’empresa a realitzar aquestes proves massives. Finalment, van ser 400 els empleats voluntaris per a un cribratge que ha intentat cobrir totes les zones de treball.

«Això no serà Alemanya», assegura convençut a EL PERIÓDICO Fran López, alcalde d’aquesta localitat que està a uns 20 quilòmetres de València. «La Conselleria ho té controlat», afirma confiat, i diu que «tot fa indicar que el contagi s’ha pogut produir de forma externa, no dins de les instal·lacions». Els sis positius són ja als seus domicilis, sota control sanitari i de moment tots són asimptomàtics, explica l’alcalde. No ho sap amb certesa, però sospita que algun d’ells és veí del seu poble. 

Pressió sindical

També Javier Galarza, secretari general de la federació d’indústria de CCOOPV, coincideix que «això no és el mateix que Alemanya» i mostra la seva sorpresa pels vídeos amb la falta de mesures sanitàries que hi havia a la fàbrica germànica o per les condicions d’amuntegament en les quals viuen molts dels treballadors d’aquesta empresa, un factor que hauria multiplicat els contagis. 

Però si Rafelbunyol no és Gütersloh assegura que és, bàsicament, per la tasca del comitè d’empresa de la fàbrica. «Des del primer dia vam posar molta pressió perquè dins de l’empresa no hi havia cap tipus de distància social i els treballadors es continuaven traslladant tres o quatre en el mateix cotxe», relata.

Pocs dies després de l’esclat de la pandèmia, van denunciar la situació davant d’Inspecció de Treball que en una resolució instava a l’empresa a, en cinc dies, prendre mesures per aconseguir la distància social de dos metres entre els seus empleats i li recordava que en cas de no fer-ho podria instar a un «tancament preventiu de les instal·lacions».

«A partir d’allà es van posar les piles», explica Galarza. Ho confirmen els treballadors de l’empresa a l’entrada de la mateixa. «Últimament s’ho han pres més seriosament», apunta un. Entre les mesures adoptades, a més de mascaretes i altres proteccions físiques, han deixat una cadira buida entre cada usuari del menjador.

La plantilla, desinformada

Notícies relacionades

El que no ha parat és l’activitat de l’empresa. Entre les dotze i la una del migdia es produeix el canvi de torn (uns treballen de tres de la matinada a dotze del matí i altres de la una del migdia a nou de la nit) i poc després arriba el personal de neteja. Els que entren es divideixen entre els que se sorprenen davant de la presència de periodistes perquè ningú els ha informat de res, els que expliquen alleujats que van donar negatiu, els que esperen ansiosos els seus resultats i els que encara no han sigut sotmesos a cap prova.

Membres de l’equip de neteja asseguren que les seves estan previstes per al dilluns 29 i altres del mateix departament però d’una empresa externa asseguren que ningú els ha dit que els hagin de fer la prova.