BALANÇ DE LA NIT MÉS CURTA

Un atac homòfob i tres agressions sexuals enfosqueixen una revetlla «tranquil·la»

El conseller Buch lamenta els quatre greus successos, però celebra la disminució d'incidents

Els centres sanitaris han atès 142 ferits, un 42% menys que el 2019

dd4172da-19c3-4d24-8ad2-657076ca924d-hd-web / periodico

5
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Les crides a evitar riscos innecessaris durant aquesta revetlla per donar un respir als serveis sanitaris després de l’allau d’assistències mèdiques setmanes enrere pel Covid-19 han donat resultat. El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha confirmat aquest migdia que la nit més curta de l’any ha sigut «més tranquil·la» que en anys anteriors. En resum, menys accidents de trànsit (cap de greu), menys assistències mèdiques i menys intervencions dels bombers. Només una nota preocupant enterboleix la celebració: una nova agressió homòfoba en ple carrer i almenys tres agressions sexuals.

L’agressió homòfoba es va produir de matinada a Sant Adrià de Besòs, quan dos homes estaven junts en un banc i dos individus els van atacar per l’esquena amb una ampolla. Els ferits van haver de ser atesos en un centre hospitalari, però aquest matí ja havien sigut donats d’alta. El comissari Joan Carles Molinero, dels Mossos d’Esquadra, ha explicat que els seus agents estan ja investigant el cas per detenir els autors.

Molinero també ha afegit que fins a les 10 d’aquest matí que s’havien presentat a tot Catalunya tres denúncies per agressions sexuals, sobre les quals no s’han practicat detencions, però que estan sent investigades pels grups d’investigació criminal de les zones on s’han produït. «Aquest país no pot consentir aquest tipus d’agressions, que lamento moltíssim», ha afirmat el conseller Buch.

El comissari dels Mossos va destacar que durant la nit han treballat 2.136 agents. Una de les seves missions ha sigut la realització de 1.099 controls d’alcoholèmia a conductors, dels quals només 60 han donat positiu (l’any passat van ser 179 positius en 2.100 controls). Les precaucions per la Covid-19 i el menor trànsit han provocat que aquest any s’hagin fet la meitat d’aquestes proves a les carreteres.

De fet durant la matinada no s’ha registrat cap accident greu de circulació. I el volum de cotxes que han sortit de l’àrea metropolitana de Barcelona des d’ahir a la tarda fins aquest migdia ha sigut d’uns 250.000, la meitat dels esperats. Un altre exemple que les crides a celebrar una revetlla més familiar i amb menys desplaçaments han calat.

En la roda de premsa del conseller Buch sobre la revetlla també s’ha destacat que amb prou feines s’han registrat incidents per cremades. De fet, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) només ha assistit 11 cremats, tot i que el seu responsable no va poder precisar si algun d’aquests casos es va produir per un mal ús de l’hidrogel alcohòlic utilitzat per prevenir contagis de coronavirus o per l’ús d’alguna mascareta inadequada, conceptes sobre els quals Protecció Civil havia alertat per evitar ensurts en la nit del foc.

Moltes platges tancades

El fet que per la revetlla de Sant Joan de la nova normalitat les platges estiguessin tancades en molts municipis i que la població fos més prudent a l’hora de les celebracions són factors que segur que han ajudat a fer descendir el nombre d’incidents que revelen les xifres de les trucades al 112, dels serveis dels Bombers i dels centres sanitaris.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 08.00 hores d’aquest dimecres un total de 4.116 trucades que corresponen a 2.603 incidents derivats de la revetlla. Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat han atès 709 avisos entre les 22.00 de dimarts i les 08.00 hores de dimecres, una xifra que suposa un 39,7% menys en relació amb la revetlla del 2019, quan es van atendre 1.175 avisos.  D’altra banda, els hospitals i Centres d’Urgència d’Atenció Primària han atès 142 ferits, un 42% menys dels atesos l’any passat, segons el balanç de la Conselleria de Salut de la Generalitat.

El 38% de les trucades al 112 s’han fet des del Barcelonès (1.680), mentre que un 18% procedien del Vallès Occidental. Pel que fa als municipis amb més trucades, encapçalen la llista Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat i Badalona.

Dels incidents atesos pels Bombers, 139 eren alertes per incendis de vegetació, o incendis urbans com contenidors o fogueres, segons ha informat el cos en un comunicat.

Amb 52 avisos, el Vallès Occidental és la comarca on més avisos als Bombers s’han registrat, seguida del Baix Llobregat i el Barcelonès, tots dos amb 28, i el Maresme, amb 21.

Incendi en un pis a l’Hospitalet

Entre els incidents més destacats, una persona ha resultat ferida al registrar-se un incendi en un pis ubicat al carrer Avellaner de Cornellà de Llobregat cap a les 23.49 hores. Ha patit cremades a la cara i el tòrax i ha sigut evacuada en ambulància a un centre hospitalari.

A més, a les 22.40 hores s’ha registrat un incendi de matolls en un descampat de Corbins (Lleida) que ha afectat 1.000 metres quadrats de superfície i que ha obligat a activar tres dotacions dels Bombers.

11 ferits amb cremades greus

Quant als atesos en centres sanitaris, hi ha 11 ferits per cremada greu, 61 per cremades lleus, 35 traumatismes o amputacions i 34 lesions oculars; dels 142 atesos, 71 eren menors.

A les comarques de Barcelona s’han assistit 105 persones; a les de Tarragona, 11; a les de Girona, 14; a les de la Catalunya Central (Barcelona), 8; a l’Alt Pirineu i Aran (Lleida), 3, i a les Terres de l’Ebre (Tarragona), 3.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès, per la seva banda, 208 persones al llarg de la nit per patologies relacionades amb la revetlla, un 22% menys que el 2019. 120 responien a una intoxicació, 58 a agressions, 19 a accidents de trànsit i 11 per cremades, mentre que aquest any el SEM no ha intervingut per afectacions oculars.

Platges netes a Barcelona

Notícies relacionades

Aquest matí, a diferència d’altres anys, a Barcelona, les platges s’han despertat netes, ja que l’accés al litoral ha estat tancat tota la nit per evitar aglomeracions i possibles contagis per Covid-19.

Així, les platges han reobert a les 08.30, una hora i mitja abans del previst per l’Ajuntament.