Catalunya es llança a la seva primera revetlla amb poques platges i fogueres

El temor de la Covid-19 provoca que les festes siguin més familiars i gens multitudinàries

Els pastissers esperen batre el rècord de venda de coques entre avui i demà

53866158 60

53866158 60 / Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Óscar Hernández
Óscar Hernández

Periodista

ver +

Catalunya va celebrar ahir a la nit la seva primera revetlla de Sant Joan marcada per les limitacions de la pandèmia global del coronavirus. I es recordarà ja que no es poden fer festes multitudinàries, com altres anys, i cal limitar-se a celebracions més familiars i íntimes, de menys de 20 persones, per evitar possibles brots de Covid-19 després d’haver passat tres mesos en estat d’alarma.

Una de les característiques d’aquesta revetlla diferent, al marge del seu format més petit, és la prohibició d’accés a la majoria de les platges. Barcelona ha prohibit trepitjar la sorra, amb l’excepció de l’entorn dels xiringuitos, i per descomptat el bany. Guàrdia Urbana i Mossos vetllaran perquè es compleixi el veto. A la prohibició s’han sumat la totalitat dels municipis de l’area metropolitana. Cal remarcar que la platja és un destí característic de qualsevol revetlla, per la facilitat per tirar petards, però també per acabar la festa ajagut a la sorra.

De moment, els Bombers de la Generalitat han atès 67 avisos entre les 20.00 i les 22.00h d’aquesta revetlla de Sant Joan. D’aquests avisos, 51 han sigut per incendis de vegetació i urbans (com contenidors o fogueres). L’any passat, en aquesta mateixa franja horària, els Bombers havien atès 170 avisos.

El telèfon d’emergències 112 ha rebut fins a les 00.00 hores d’aquest dimecres un total de 1.004 trucades que corresponen a 599 «incidents derivats de la revetlla» de Sant Joan a Catalunya, i un 29% s’han fet des del Barcelonès (Barcelona). A més, un 18% de les trucades procedien del Vallés Occidental, ha explicat el telèfon 112. Per garantir la seguretat durant la revetlla, Protecció Civil de la Generalitat ha demanat evitar aglomeracions i no barrejar la pirotècnia amb el gel hidroalcohòlic.

Ambient a l’avinguda Mistral / MANU MITRU

Només Canet i Calella, a prop de BCN

Per celebrar la revetlla a la platja cal anar-se’n a les comarques de Girona, on només estarà tancada la de Sant Pere Pescador, o a les de Tarragona, on no es permet l’accés a la sorra únicament a Montroig del Camp, Tarragona, Altafulla, el Vendrell i Cunit. Les conegudes platges de Salou i Cambrils, entre moltes altres, sí que estaran obertes. A la província de Barcelona només obren les platges de Canet de Mar i Calella, totes dues al Maresme.

Una altra novetat avui és la pràctica absència de fogueres. A la ciutat de Barcelona, per exemple, només s’han permès aquest any dos foguerons és a dir fogueres de molt petit format, de no pas més de dos metres quadrats. Del que es tracta, segons els experts, és d’evitar aglomeracions i riscos.

Compte amb el gel alcohòlic i les mascaretes

La festa també està marcada per moltes recomanacions de seguretat vinculades a la Covid-19, però també a l’ús dels seus elements de protecció. Per exemple, està totalment desaconsellat en aquesta ‘nit del foc’ l’ús del gel hidroalcohòlic, ja que és molt inflamable, així com a prop del foc o la pirotècnia portar mascaretes que no siguin de cotó, com és el cas de les quirúrgiques blaves, les més utilitzades i que poden cremar en contacte amb alguna espurna.

Tant des de Protecció Civil com des del sector de la pirotècnia, es recomanen en aquesta festa els petards de nivell 1 i 2, és a dir, els més segurs i pensats per als més petits. Els primers es poden utilitzar, per exemple, en un balcó, com és el cas de les ‘bombetes’ o de les fonts lluminoses i volcans.

Ambient al parc de l’Escorxador / manu mitru

Gairebé dos milions de coques

Notícies relacionades

On no hi haurà restriccions és en el consum de coques. Per primera vegada en diversos anys es preveu una despesa més gran en aquest dolç, ja sigui de fruites i pinyons o de llardons, ja que el model de revetlla més familiar n’afavoreix la venda. S’espera que es venguin entre avui i demà 1,8 milions de coques, segons el Gremi de Pastissers. 

També hi ha canvis en els controls d’alcoholèmia dels Mossos i les diferents policies locals a tot Catalunya Només els Mossos desplegaran 256 agents que muntaran 42 controls d’alcoholèmia i drogues, que seran més selectius per evitar aglomeracions, un dels riscos en aquesta pandèmia. També hi haurà un protocol especial, com la retirada especial dels broquets utilitzats, o la desinfecció amb alcohol de cada etilòmetre, així com l’ús de guants i mascaretes FFP2 per part dels agents.