troballa al Regne Unit

Descobert un nou cercle de monòlits de pedra a prop de Stonehenge

Aquests pals formen una circumferència de més de dos quilòmetres de diàmetre que tanca el famós monument prehistòric

zentauroepp53847016 animation picture created in may 2020 shows the location of 200622162435

zentauroepp53847016 animation picture created in may 2020 shows the location of 200622162435 / UNIVERSITY OF BRADFORD

3
Es llegeix en minuts

L’existència de 20 o més monòlits prehistòrics massius, de més de 10 metres de diàmetre i 5 metres de profunditat, ha sigut descoberta a poca distància del cèlebre cercle de Stonehenge. Aquests pals de pedra formen un cercle de més de dos quilòmetres de diàmetre que tanca una àrea de més de tres quilòmetres quadrats al voltant del cèrcol de Durrington Walls, un dels monuments megalítics més grans del Regne Unit i el famós cercle prehistòric més petit a Woodhenge.

El nucli dels eixos va proporcionar dates de radiocarboni que suggereixen que aquestes característiques són neolítiques i van ser excavades fa més de 4.500 anys, al voltant del temps en què es van construir les parets de Durrington.

El doctor Richard Bates, de la Facultat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat de St. Andrews, va dir en un comunicat: «¡Veure el que no es veu! Una vegada més, l’ús d’un esforç multidisciplinari amb detecció remota i mostreig acurat ens està donant una idea del passat que mostra una societat encara més complexa del que podríem imaginar. Les pràctiques clarament sofisticades demostren que les persones estaven tan en sintonia amb els esdeveniments naturals que amb prou feines les podem concebre al món modern en el qual vivim avui».

Una parella al monument prehistòric de Stonehenge / Reuters

Tim Kinnaird, també de la Facultat de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la Universitat de St Andrews, va dir: «Els farcits sedimentaris contenen un arxiu ric i fascinant d’informació ambiental prèviament desconeguda, i amb perfils i dates de luminescència estimulats òpticament podem escriure narracions en detall del paisatge de Stonehenge dels últims 4.000 anys».

Límit a una àrea sagrada

Els arqueòlegs creuen que els monòlits van servir com a límit a una àrea sagrada o recinte associat amb el cercle de pedra. El període neolític, que està associat amb els primers grangers a la Gran Bretanya, es caracteritza pel desenvolupament d’estructures i recintes rituals ornamentats, i en ocasions molt grans, inclòs el gran cercle de pedra a Stonehenge. No obstant, cap estructura prehistòrica comprable al Regne Unit tanca una àrea tan gran com el cercle de pals de pedra a Durrington, i l’estructura és actualment única.

A part de l’escala de l’estructura, el circuit de monòlits té altres característiques sorprenents. El límit sembla haver sigut dissenyat deliberadament per incloure un monument prehistòric anterior dins del límit: el recinte de la calçada de Larkhill. Aquest lloc va ser construït més de 1.500 anys abans del cercle de pedra a Durrington. Aquesta distància entre el recinte i el recinte anterior, més de 800 metres, sembla guiar la col·locació dels pals de pedra al voltant de Durrington.

Notícies relacionades

L’evidència de com es van presentar aquestes característiques és extremadament important, ja que implica que els primers habitants de la Gran Bretanya van utilitzar un sistema de càlcul per rastrejar la seva col·locació a través de llargues distàncies. L’evidència d’una planificació tan acurada, a aquesta escala, és inesperada i emfatitza la importància del posicionament d’aquestes característiques.

Els arqueòlegs creuen que l’esforç invertit en el circuit inscrit per aquests pals reflecteix un important vincle cosmològic entre aquests dos llocs rituals i que els grans forats en què es van ubicar van ser excavats per registrar el que deu haver sigut un límit sagrat important. La presència d’aquestes característiques massives, i potser una línia de correus interna, va guiar les persones cap als llocs religiosos dins del cercle o pot haver advertit aquells a qui no es va permetre traspassar el límit marcat pels pals.