Estudi de l'Hospital Clínic

Creix l'ús d'internet en menors durant el confinament

La dependència de les noves tecnologies pot provocar un deteriorament del funcionament cognitiu i emocional

zentauroepp52481405 clinic200225173512

zentauroepp52481405 clinic200225173512

1
Es llegeix en minuts

L’Hospital Clínic de Barcelona ha detectat un augment de l’ús d’internet, les xarxes socials i els videojocs en els menors i adolescents atesos en el servei de psiquiatria infantil i juvenil durant el confinament. Els casos que atén aquest centre han augmentat significativament en els últims cinc anys, i més durant el confinament a casa, quan els menors han tingut més hores per conviure amb internet a través de les classes telemàtiques i buscant noves formes d’oci i vida social.

Les pantalles en general, ha informat el Clínic en un comunicat, han jugat un paper fonamental en aquest aspecte durant aquesta crisi sanitària. L’ús excessiu «pot ser un factor de risc per desenvolupar un ús problemàtic o addictiu de videojocs, xarxes socials o internet en població vulnerable, com són els menors i adolescents amb problemes de salut mental».

Els pares i mares de menors que es visiten al Clínic han relatat que els límits d’ús de les tecnologies s’han relaxat durant aquests mesos, en favor de la convivència i per ajudar els fills a disminuir la seva ansietat.

Per això, l’Hospital Clínic ha elaborat un document amb recomanacions dirigit a les famílies per fomentar un ús saludable de les tecnologies. Els experts parlen d’addicció a internet quan una persona no pot portar una vida plena i satisfactòria a causa de l’ús excessiu i no controlat d’internet, ja sigui de jocs en línia, xarxes socials, compres, veure vídeos de tota índole o navegar.

Notícies relacionades

La dependència de les noves tecnologies pot provocar un deteriorament del funcionament cognitiu i emocional, així com de les relacions personals, que pot alterar el curs normal de la vida.

Com passa amb altres tipus d’addiccions, els nens i adolescents amb aquesta addicció presenten irritabilitat i malestar quan no poden accedir a internet, estat que es coneix com a abstinència; necessitat d’anar augmentant el temps de connexió per sentir-se satisfet, procés que es coneix com a tolerància, i també dificultats per mantenir les activitats habituals, com relacions familiars, rendiment acadèmic i activitats lúdiques amb amics o esports.