AVENÇ EN LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

Investigadors britànics descobreixen un fàrmac barat que salva vides dels pacients greus de Covid-19

Un estudi de la Universitat d'Oxford anuncia que per 38 euros un malalt de coronavirus pot viure

El fàrmac redueix el risc de mort en aquells malalts que estan endollats a respiradors

Medical workers in protective suits move a patient at an isolated ward of a hospital in Caidian district following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan, Hubei province, China February 6, 2020. Picture taken February 6, 2020. China Daily via REUTERS  ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT.

Medical workers in protective suits move a patient at an isolated ward of a hospital in Caidian district following an outbreak of the novel coronavirus in Wuhan, Hubei province, China February 6, 2020. Picture taken February 6, 2020. China Daily via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. CHINA OUT. / CHINA DAILY (REUTERS)

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El coronavirus ha segat la vida de gairebé mig milió de persones a tot el món i se n’han contagiat més de set milions des dels primers casos detectats en un mercat amb animals vius i morts de Wuhan, a la Xina, el novembre del 2019. Set mesos després, investigadors del Regne Unit han anunciat un tractament contra la Covid-19 que salva vides. 

Un fàrmac barat i de fàcil accés a tot el món anomenat dexametasona pot ajudar a salvar vides de pacients que es troben greus a causa del coronavirus, segons un estudi de la Universitat d’Oxford divulgat aquest dimarts.

Reduir el risc de mort

L’equip investigador creu que el tractament a base de dosis baixes d’esteroides suposa un gran avanç en la lluita contra la Covid-19, ja que redueix el risc de mort en un terç dels pacients que estan endollats a respiradors, informa Efe.

Pel que fa als que necessiten un abordatge de la malaltia amb oxigen, aquest fàrmac redueix les morts en una cinquena part, d’acord amb aquestes descobertes.

Aquesta medecina és una de les que s’estan fent servir en el considerat més gran assaig clínic del món, on s’experimenta amb tractaments existents per a altres mals amb l’objectiu de veure si també funcionen per combatre el coronavirus.

Medicament barat

Segons estimacions dels investigadors, si aquest fàrmac hagués estat disponible en aquest país des del principi de la pandèmia, s’haurien pogut salvar fins a 5.000 vides. A més, a causa del seu baix cost, consideren que podria ser molt beneficiós als països pobres, que afronten un gran nombre de malalts de coronavirus.

Aproximadament 19 de cada 20 pacients que s’infecten de coronavirus milloren sense haver de ser hospitalitzats, recorda l’estudi.

Pacients d’alt risc

D’aquells que han de ser ingressats en un centre mèdic, la majoria també experimenta una millora, si bé alguns podrien necessitar oxigen o ventilació mecànica. Aquests últims, segons l’estudi, són els considerats pacients d’alt risc, a qui la dexametasona sembla ajudar.

Aquest fàrmac es fa servir ja per reduir inflamacions en el cas d’altres condicions mèdiques i ajuda, pel que sembla, a aturar part del mal que s’origina quan el sistema immunològic se sobreactiva mentre intenta lluitar contra el coronavirus.

En aquest assaig clínic van participar-hi uns 2.000 pacients d’hospitals, a qui es va administrar la medecina, i la seva evolució es va comparar amb la de 4.000 malalts a qui no la van prescriure.

Baixa el risc de mort del 40% al 38%

Per a aquells pacients connectats a respiradors mecànics, la dexametasona va reduir el risc de mort d’un 40% a un 28%, mentre que en el cas dels malalts que van necessitar oxigen, el tractament va reduir el risc mortal d’un 25% a un 20%.

«Aquest és l’únic fàrmac fins a la data que ha mostrat que redueix la mortalitat i la redueix de manera significativa. És un gran avanç», ha afirmat l’investigador principal de l’estudi, Peter Horby.

Per Martin Landray, un altre dels científics involucrats, les descobertes suggereixen que de cada vuit pacients tractats que necessiten respiració assistida per respiradors mecànics, es podria salvar una vida. Pel que fa als que necessiten abordatge amb oxigen, se salva una vida de cada 20-25, ha afegit.

Salvar una vida per 38 euros

«Hi ha un clar benefici. El tractament consta de 10 dies de dexametasona i costa unes 5 lliures (5,5 euros/6,2 dòlars) per pacient. Així que essencialment salvar una vida costa 35 lliures (38 euros/43 dòlars). És un fàrmac que està disponible a tot el globus», ha remarcat Landray.

Segons l’experiment, la dexametasona no sembla ajudar persones que presenten símptomes lleus de coronavirus –aquells que no necessiten assistència per respirar–.

Notícies relacionades

L’assaig funciona des del març passat i en aquestes proves s’ha inclòs també el producte fet servir per tractar la malària, la hidroxicloroquina, que ara ha sigut rebutjada davant el temor que incrementi el nombre de morts i de problemes coronaris.

Un altre, anomenat remdesivir, un tractament antiviral que sembla escurçar el període de recuperació en pacients amb la Covid-19, ja està disponible en el servei públic de salut del Regne Unit.