Camí cap a la normalitat

Sanitat decidirà dimecres si Barcelona i Lleida passen a la fase 3 dijous

L'aprovació es concretarà en una reunió bilateral entre Govern i Generalitat

Salut ha plantejat avançar en la desescalada perquè es manté l'evolució a la baixa dels factors de risc epidemiològic

zentauroepp53753555 barcelona200614131916

zentauroepp53753555 barcelona200614131916 / JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Sanitat decidirà aquest dimecres si Barcelona Lleida passen a la fase 3 aquest dijous després de la proposta del Govern en aquesta direcció. Si el ministeri ho accepta, a partir del 18 de juny tot Catalunya estarà en l’última etapa de la desescalada. Salut ha proposat aquest matí al Govern que les regions sanitàries de Barcelona ciutat, les regions metropolitanes nord i sud, i la de Lleida passin a la fase 3 a partir d’aquest dijous després de l’aprovació del Procicat.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha explicat en una entrevista a La Sexta que esperen que la decisió es concreti en una trobada bilateral dimecres en què s’avaluarà la situació des del punt de vista tècnic. «Prendrem la decisió conjunta que millor s’avingui a la situació», ha dit. El ministre també ha afirmat que és necessària una revisió del model de residències per a persones grans i que també haurà «de veure què ha passat». 

Torra ja va anunciar ahir que demanaria que aquestes regions passessin a la següent fase, tot i que no va concretar per a quin dia, perquè es manté a la baixa l’evolució dels factors de risc epidemiològic, bàsicament la incidència de nous casos i la taxa reproductiva efectiva.

També argumenten fer el pas per «l’impuls donat a l’atenció primària» amb la disposició de proves PCR per a la capacitat de diagnòstic i de seguiment dels casos, segons explica el departament en un comunicat. Divendres passat, Salut va descartar que les regions de Barcelona i metropolitanes, i Lleida, passessin a la fase 3 des d’aquest dilluns 15 de juny. 

De fet, el Ministeri de Sanitat va aprovar el pas a aquesta fase de desescalada de les regions de Girona i de la Catalunya Central, ja que era la proposta que li havia traslladat la Generalitat.

Mobilitat a tot Catalunya

En cas d’avançar-se aquest pas, a partir del pròxim dijous ja estaria permesa la mobilitat entre totes les regions sanitàries de tot Catalunya, ja que tot el territori es trobaria en fase 3. 

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que la setmana passada va mostrar el seu enuig amb el departament de Salut per no proposar que Barcelona passés a fase 3 a partir d’avui dilluns, ha declarat avui que confiava que la ciutat pogués progressar a aquesta fase abans del cap de setmana ja que els indicadors epidemiològics de la ciutat eren tan bons com els d’altres regions sanitàries que han passat a fase 3.

Notícies relacionades

L’alcaldessa de Barcelona havia defensat l’avanç a l’última fase de la desescalada perquè molts barcelonins que tenen planificat desplaçar-se amb motiu del pont de Sant Joan puguin fer els seus plans per endavant i avançar la sortida de la ciutat durant el cap de setmana.

També el Gremi de Restauració de Barcelona havia demanat poder avançar ja aquest dilluns a l’última fase de la desescalada i que, per tant, totes les restriccions de mobilitat s’extingeixin.