Avenç en la desescalada

Torra demana a Sánchez que tot Catalunya estigui en fase 3 aquesta setmana que ve

La Generalitat vira i sol·licita que Barcelona i Lleida avancin en la desescalada sense esperar a dilluns

Si Sanitat ho autoritza, el president català preveu donar per acabat immediatament l'estat d'alarma

torra / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Generalitat vol intentar accelerar el final de l’estat d’alarma a Catalunya i aquest dilluns sol·licitarà al Ministeri de Sanitat que permeti que les regions sanitàries de Barcelona i Lleida passin ja a la fase 3 de la desescalada, l’última abans d’entrar en la nova normalitat, sense esperar a l’altre dilluns. L’objectiu de l’Executiu de Quim Torra és que el canvi de fase pugui tenir lloc aquest dimecres o dijous, de manera que el cap de setmana ja fos possible la mobilitat total a Catalunya.

Mentre les regions sanitàries de Girona i la Catalunya Central estan des d’avui en fase 3, Barcelona, la seva àrea metropolitana i Lleida era previst que seguissin en fase 2 almenys fins al dilluns que ve, 22 de juny. Però la Generalitat, en la línia del que ja reclamava la setmana passada l’Ajuntament de Barcelona, creu que la bona evolució epidemiològica d’aquestes tres àrees justifica accelerar els plans.

Així ho va transmetre Torra al president del Govern central, Pedro Sánchez, i als seus homòlegs autonòmics en la reunió telemàtica d’aquest diumenge. La Generalitat aprovarà aquest dilluns la petició perquè «els resultats ho avalen», segons fonts de l’Executiu català, que van explicar que quan tot Catalunya estigui en fase 3, Torra, com a «autoritat competent», pensa donar per «tancada» aquesta fase immediatament, per acabar així amb l’estat d’alarma i donar pas a la «nova normalitat».

Després de prendre nota de la reclamació de Torra, Sánchez va puntualitzar en roda de premsa que no li correspon a ell respondre a aquesta petició, sinó als experts: «El que ells decideixin, ben decidit estarà».

Notícies relacionades

L’evolució positiva de les xifres sanitàries ha provocat aquest cap de setmana que les platges catalanes s’hagin omplert de banyistes. De fet, Protecció Civil va expressar aquest diumenge la seva preocupació per l’aglomeració de banyistes a diferents platges malgrat el risc de rebrot del coronavirus. Tres persones més han mort a Catalunya a causa de la Covid-19 en les últimes 24 hores, cosa que situa la xifra total de morts per la pandèmia en 12.453, segons dades de la Generalitat, a partir de la informació procedent de les funeràries.

En la reunió de presidents, Torra també va criticar per enèsima vegada la gestió del Govern central durant la crisi sanitària i va tornar a exigir els 15.000 milions que, segons la Generalitat, Catalunya necessita per no veure’s asfixiada.