UN 61% MÉS DE TRUCADES

El CGPJ confirma un repunt de la violència masclista en la desescalada i demana a Vox no negar el problema

La presidenta de l'Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere, María Ángeles Carmona, ha assegurat aquest dilluns que les trucades al 016 han augmentat

-FOTODELDIA- LIM08. LIMA (PERÚ), 25/11/2017.- Un grupo de activistas participan hoy, sábado 25 de noviembre de 2017, en una movilización en contra de la violencia machista, en Lima (Perú). Decenas de miles de personas se manifestaron en las principales ciudades de Perú para protestar contra los altos índices de asesinatos de mujeres y violencia machista que persisten en el país, considerado el tercero más violento del mundo para las mujeres. EFE/Ernesto Arias

-FOTODELDIA- LIM08. LIMA (PERÚ), 25/11/2017.- Un grupo de activistas participan hoy, sábado 25 de noviembre de 2017, en una movilización en contra de la violencia machista, en Lima (Perú). Decenas de miles de personas se manifestaron en las principales ciudades de Perú para protestar contra los altos índices de asesinatos de mujeres y violencia machista que persisten en el país, considerado el tercero más violento del mundo para las mujeres. EFE/Ernesto Arias / Ernesto Arias (EFE)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La presidenta de l’Observatori contra la Violència de Gènere del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), María Ángeles Carmona, ha confirmat aquest dilluns al Congrés que s’ha registrat un repunt de denúncies per violència masclista després del confinament i amb la desescalada que s’ha produït en les últimes setmanes, i ha demanat a Vox que no negui el problema.

Carmona ha comparegut davant del grup de treball de política social de la Comissió de Reconstrucció de la Cambra baixa, on ha exposat la situació viscuda per les dones víctimes d’aquesta xacra durant l’estat d’alarma, un període de tres mesos en què «han sigut assassinades quatre dones i dos nens». En la seva intervenció, ha denunciat com de «costosa» que ha sigut la situació per a les dones víctimes de maltractament que han hagut de viure al costat del seu agressor en l’entorn on, segons les dades oficials, es produeixen el 75% dels fets delictius en aquesta matèria: els domicilis familiars.

Carmona, ha assegurat aquest dilluns que les trucades al 016 des del començament de la desescalada han augmentat en un 61% i ha vaticinat «un repunt» de les denúncies per violència masclista amb la relaxació de les mesures de confinament. Carmona ha aclarit que encara no es coneixen xifres «fidedignes» sobre denúncies o assassinats masclistes durant el confinament, degut, entre altres motius, a la suspensió «dels terminis processals» als jutjats.

Més de 170.000 denúncies el 2019

D’altra banda, ha assenyalat que el confinament ha provocat «una reducció en el trencament» de les ordres d’allunyament a causa de les restriccions de mobilitat, però ha provocat, ha afegit, que hagi augmentat el nombre d’intents de contacte o fustigació per altres vies, com les xarxes socials.

La presidenta de l’Observatori contra la Violència Domèstica i de Gènere ha indicat que el 2019 van augmentar les denúncies fins a superar les 170.000, una dada que veu «esperançadora» i que significa un avenç en el fet que les dones «confiïn i trenquin el seu silenci» per atrevir-se a denunciar.

Notícies relacionades

Per contra, ha lamentat que el 75% de les dones assassinades aquell any no haguessin presentat anteriorment una denúncia contra les seves parelles o exparelles.

Carmona també ha dit que les denúncies contra maltractadors menors de 18 anys «es van incrementat cada vegada més», cosa que denota, ha opinat, un canvi per motius educatius en el qual la dona ha après des d’una edat més primerenca a distingir qüestions que representen un delicte.