avís d'empresaris de residències

«No podem permetre'ns que un rebrot a la tardor ens agafi discutint i sense coordinació»

Els responsables dels geriàtrics demanen al Congrés una reforma del model cap a l'atenció sociosanitària amb més coordinació entre Serveis Socials i Sanitat

zentauroepp53637179 barcelona  17 04 2020  coronavirus covid 19 en barcelona ope200611183546

zentauroepp53637179 barcelona 17 04 2020 coronavirus covid 19 en barcelona ope200611183546 / FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Europa Press

El secretari general de l’Associació d’Empreses i Serveis per a la Dependència (AETSE), Jesús Cubero, ha advertit al Congrés que van denunciar «fa anys» les deficiències posades en evidència al sector durant la pandèmia de coronavirus, i ha demanat als diputats que deixin de «tenir discussions polítiques que irriten els ciutadans» i que actuïn per evitar repetir aquesta situació. «No podem permetre’ns el luxe que un rebrot a la tardor ens agafi discutint i sense coordinació», ha declarat.

Durant la seva compareixença davant el grup de treball de Sanitat i Salut Pública de la Comissió de Reconstrucció de la Cambra baixa, ha denunciat que el sector «no estava preparat» per afrontar una pandèmia com la de la Covid viscuda en els últims mesos i que els seus responsables i treballadors s’han sentit «sols i desprotegits» en aquest temps.

Per això, ha reclamat una reforma del model de residències de gent gran a Espanya, que es dirigeixi a una atenció sociosanitària, amb més coordinació entre Serveis Socials i Sanitat i amb una professionalització més gran dels serveis.

Entre les seves peticions hi ha una reforma que es basi en una «millor coordinació» entre les residències i el Sistema Nacional de Salut (SNS), que aquests centres estiguin dins del circuit de referència de l’atenció primària i que se’ls doti de més recolzament de personal sanitari, amb una història clínica compartida. «Cal avançar en aquest model creant equips sociosanitaris d’emergència assistencial en residències, amb implantació de la telemedicina, de manera que s’uneixi l’atenció als més grans en residències amb els serveis del SNS», ha declarat.

També proposa comptar amb un sistema d’acreditació equitatiu, que situï els centres per nivells d’atenció i, partint d’això, es pugui saber quin tipus de persones grans poden ser ateses en cada un. Cubero també crida a crear una taula de treball en què, a més de sindicats i empresaris, s’incloguin les associacions de gent gran, i vol que es potenciï la col·laboració publico-privada.

El model nòrdic triplica el finançament espanyol

La portaveu d’Unides Podem, Rosa María Medel, ha qüestionat el compareixent sobre la gestió privada d’aquestes residències, una pregunta a què el secretari general d’AETSE ha respost recordant que la tasca de l’Estat és «gestionar» els fons que «ciutadans i empreses» posen a la seva disposició, i que aconseguir que aquests diners «donin els millors serveis i a un nombre més elevat de persones», és el que es diu «eficiència».

És per això que Cubero defensa el model de col·laboració publico-privada. Al seu judici, l’Estat el que ha de fer és «controlar molt bé» i «definir» els estàndards de qualitat del sector que, segons ha indicat, és un «dels més regulats» al país. Entre altres coses, ha explicat, es regla el preu de les places, el percentatge de ràtios, la composició de la plantilla o la composició calòrica dels menús que se serveix. Tot això, ha indicat, es pot gestionar de manera privada mentre l’Administració realitzi «bones inspeccions» i «garanteixi» que les persones grans reben l’atenció que se’ls ha promès.

En aquesta mateixa línia, la representant de Vox, Georgina Trías, s’ha interessat pel model nòrdic d’atenció a la gent gran, un sistema que, segons ha recordat la diputada, defensa el vicepresident segon del Govern, Pablo Iglesias. Per al representant dels empresaris d’aquests centres, és un bon model, que «triplica els costos» de l’espanyol. En aquest sentit ha apuntat que, si el sistema no ha sigut capaç d’aconseguir que l’Estat en financi el 50%, com recull la llei, i hi ha persones en llista d’espera per accedir-hi, li «costa pensar» que es «triplicarà el finançament» i s’aplicarà aquest model.

De moment, segons ha indicat, la seva aposta és «exportar» els models d’atenció del País Basc i Catalunya. Després de la intervenció dels portaveus del PNB i ERC en aquesta matèria, Josune Gorospe i Xavier Eritja, respectivament, Cubero ha mostrat la seva admiració per la gestió de les dues autonomies i ha fet una crida a la resta d’administracions a aprendre de «les bones pràctiques» d’aquestes administracions.

Professionals formats i reconeguts

En general, Cubero ha reclamat més finançament i, en concret, un d’específic per a l’atenció sanitària en residències, una cosa de què manca el sistema. El secretari general d’AETSE ha posat com a exemple de la situació que viu Espanya les xifres que es destinen a la dependència en països de l’entorn i que, majoritàriament, dupliquen la del país. També ha indicat que, en el cas de les places concertades, el finançament «cobreix amb prou feines els costos de la plaça», cosa que impedeix «sufragar serveis addicionals». L’objectiu, ha explicat, és que «la qualitat dels serveis no depengui del codi postal en què viuen» les persones.

A més, el compareixent s’ha referit al personal, uns professionals que es dediquen a «cuidar» i «no a curar», cosa que ha provocat que hagin lluitat en primera línia contra la Covid-19 «amb limitacions». En aquest sentit, proposa una formació reglada dels professionals, amb un reforç de l’FP, que milloro la seva capacitació en un enfocament de cures sanitàries. Aquesta mesura, ha indicat, també ajudarà que aquests treballadors se sentin valorats i reconeguts socialment i econòmicament.

Durant la seva intervenció, també s’ha referit a la necessitat d’actuar en cas d’un rebrot de la pandèmia. Preguntat pel portaveu de Ciutadans, Pablo Cambronero, ha explicat que, davant una nova crisi per Covid-19, les mesures que s’han de prendre serien un sistema d’alertes precoces, que no siguin els centres els qui hagin de sol·licitar a les comunitats autònomes mesures com el seu tancament o la restricció de visites; la realització de tests massius per conèixer la situació de cada centre; un pla de contingència d’equips de protecció individual, i un pla individualitzat sobre atenció sanitària.

La representant del PP, Alicia García, ha lamentat la situació viscuda als centres de gent gran en els últims mesos i s’ha interessat per com havien realitzat la compra d’equips de protecció i si havien aconseguit estoc gràcies al Govern o les comunitats autònomes. «No sé què v arribar d’una banda o de l’altra, prou feina teníem a recollir i distribuir», ha apuntat el compareixent, que ha indicat que les grans empreses de dependència van acabar comprant pel seu compte, ja que preferien que el que aconseguien les administracions anés a les més petites, que tenien menys poder en el mercat saturat.

També s’ha referit a la situació viscuda durant la pandèmia al respondre a la pregunta de la diputada del PSOE, Ana Prieto, sobre la informació que es va prohibir des de diverses autonomies traslladar avis als hospitals. En aquest sentit, Cubero ha explicat que en crisi es prenen decisions «delicades» que poden ser «errònies» i que l’objectiu ara és «rectificar» i «dirigir el rumb» davant un possible rebrot.

Notícies relacionades

Així, ha insistit en la seva petició que els polítics tinguin «altura de mires» i que es «posin a treballar» perquè no és «repeteixin» els errors viscuts durant la pandèmia. «Els prego que enfoquin les seves energies a construir un sistema millor. Aparquin les seves disquisicions ideològiques i siguem capaços d’anteposar l’interès general a l’individual», ha conclòs.