Tensió al Maresme

Cinquanta veïns ataquen amb pedres joves d'un pis ocupat a Premià de Mar

Els atacants, conformant una presumpta 'patrulla ciutadana', han llançat pedres contra el balcó i han intentat desallotjar-los per la força

L'alcalde desvincula l'atac amb una acció organitzat sinó de «dues o tres persones que van actuar a títol individual, no era un grup gaire organitzat»

img 7982 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sànchez

Uns 50 veïns de Premià de Mar (Maresme), pel que sembla integrants d’una de les anomenades ‘patrulles ciutadanes’, han provat d’expulsar per la força tres joves migrants residents d’un pis ocupat al bloc ubicat al número 239 de la Gran Via de Lluís Companys. Tal com mostren les imatges, alguns dels assaltants llancen pedres contra el balcó dels llogaters. Aquesta acció violenta contra els joves ha acabat desencadenant diverses escenes de tensió, ja que també s’han acostat al lloc dels fets veïns de la mateixa localitat contraris a l’escomesa de la presumpta patrulla. 

Segons fonts policials, l’avís s’ha rebut a les 22.45 hores i fins a les 00.00 hores no ha pogut controlar-se una situació complicada. Els Mossos han enviat més d’una desena de patrulles que han comptat amb la col·laboració d’agents de la policia municipal i d’una dotació dels Bombers de la Generalitat. 

No havien practicat cap detenció perquè la prioritat ha sigut pacificar el lloc. Els agents han creat cordons per assegurar la zona i cap a les dotze de la mitjanit, segons fonts policials, l’episodi es donava per controlat.  

Desplegament policial per contenir aldarull

Testimonis presencials dels fets han captat els vídeos adjuntats en aquesta notícia. Fonts veïnals, que apunten que en el xoc hi ha hagut ferits que han requerit l’assistència d’ambulàncies, remarquen que l’escalada de tensió de les últimes setmanes feia presagiar un episodi com el d’aquest diumenge a la nit ja que havien proliferat –per WhatsApp, Telegram i, sobretot, Facebook– els grups de veïns que semblaven estar disposats a enfrontar-se contra joves immigrants a qui responsabilitzen de delictes comesos al municipi. En un dels vídeos s’escolta la veu d’una noia que participa o acompanya els atacants que acusa directament els joves migrants de «venir a violar», una acusació de la qual no consten proves. 

L’alcalde de Premià desvincula l’atac

L’alcalde de Premià de Mar, Miguel Ángel Méndez, ha dit sobre l’atac de la nit de diumenge en un pis ocupat per joves migrants que no li va semblar una acció organitzada sinó «dues o tres persones que van actuar a títol individual, no era un grup gaire organitzat», i ha qüestionat l’existència de patrulles ciutadanes al municipi.

«Jo no conec l’existència d’aquestes patrulles», ha dit aquest dilluns al matí a Catalunya Ràdio, i considera que un grup petit va iniciar l’atac i altres veïns s’hi van sumar.

Notícies relacionades

Més enllà d’aquesta acció, Méndez ha negat poder «confirmar un sistema organitzat» de patrulles ciutadanes a Premià de Mar, i ha assenyalat que les xifres dels Mossos apunten a un descens de la delinqüència al municipi durant els últims anys, i no al contrari.

Ha cridat a «no apel·lar a la violència amb més violència», ha demanat tranquil·litat als veïns, ha avisat que s’incrementaran els efectius policials al municipi i ha lamentat que la multireincidència delictiva no estigui més castigada en el Codi Penal.

Temes:

Catalunya