El PP donarà suport a l'ingrés mínim vital, que serà convalidat al Congrés

Iglesias qualifica d'«indignant» que Vox es refereixi a la prestació com a «pagueta clientelar»

Populars i Cs exigeixen que es transformi en projecte de llei per corregir «fallades clau»

iglesias 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

El PP continua amb les espases en alt en contra del Govern, com es va demostrar aquest dimecres, una vegada més, en la sessió de control a l’Executiu, si bé donarà un respir a la confrontació amb el PSOE i Unides Podem al votar a favor de la creació a Espanya d’un ingrés mínim vital, el decret de regulació del qual serà convalidat al Congrés amb el recolzament de tots els grups i l’abstenció de Vox.    

En defensa de la prestació, el vicepresident segon, Pablo Iglesias, va assegurar que es tracta d’una ajuda de «pura justícia social», especialment «útil contra la pobresa infantil». Així mateix, va aplaudir que el PP «hagi rectificat» al mostrar el seu recolzament a la mesura, si bé va qualificar d’«indignant» perquè «falta el respecte a molts que no aconsegueixen portar a casa la dignitat mínima» en forma d’ingressos que Vox hagi desqualificat l’ajuda com a «pagueta clientelar» en les xarxes socials.

Al seu torn, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, que de manera inusual es va repartir el temps d’intervenció amb un altre membre de l’Executiu a la tribuna, va assenyalar que l’ingrés mínim tindrà una «gran potència redistributiva», suposa «corregir un dèficit històric» i situar Espanya «a l’avantguarda en polítiques públiques». El ministre va destacar que la nova prestació té «dues novetats», una gràcies al seu disseny, al tenir en compte la «realitat econòmica i familiar dels beneficiats» i, una altra, a l’incorporar mesures d’incentivament en la recerca d’ocupació.   

Els beneficiaris

De fet, la nova prestació està pensada per donar un respir a unes 850.000 famílies en situació de pobresa extrema, que rebran entre 462 euros i 1.015 euros per llar però seran sancionades si rebutgen una oferta de treball. Es podrà sol·licitar a partir del 15 de juny i el seu cobrament, una vegada tramitat, tindrà efectes retroactius a 1 de juny. La mesura tindrà un cost anual per a l’Estat d’alguna cosa més de 3.000 milions d’euros.

Es tracta d’una mesura inclosa en l’acord del Govern de coalició, que s’ha accelerat amb la crisi sanitària i l’augment de la pobresa que ha implicat el confinament i que no ha estat exempt de confrontacions internes al si de l’Executiu.

Els arguments de la dreta

Notícies relacionades

El PP, que havia mantingut la incògnita de si s’abstindria o votaria a favor, finalment recolzarà la mesura amb l’argument que van ser les comunitats autònomes on governa els qui primer van implantar una ajuda d’aquestes característiques. Encara així, els populars van sol·licitar, igual com Cs, que el decret es tramiti com a projecte de llei per esmenar «fallades clau», com és, segons la seva opinió, que el Govern gestioni la prestació i no les comunitats, tret d’a Navarra i el País Basc. Així mateix el PP considera necessari millorar la seva vinculació a la recerca d’ocupació.

Vox, malgrat assenyalar a la tribuna que l’ingrés mínim vital posa en «risc de mort» el sistema de seguretat social i criticar que s’inclogui com a beneficiaris estrangers que portin un any de residència a Espanya, s’abstindrà «perquè els compatriotes necessiten l’ajuda», segons va argumentar la diputada María de la Cabeza Ruiz.