corredor aeri segur

El Govern autoritza l'arribada de turistes alemanys a les Balears a partir de dilluns

El pla pilot del Govern permetrà que arribin visitants a les illes una quinzena abans que s'obrin les fronteres d'Espanya als estrangers

Els primers 6.000 visitants passaran proves PCR i sis hores d'aïllament, però no hauran de sotmetre's a una quarantena

zentauroepp53384203 a waitress wearing a face mask serves costumers at a terrace200518185646

zentauroepp53384203 a waitress wearing a face mask serves costumers at a terrace200518185646 / JAIME REINA

3
Es llegeix en minuts
F. Guijarro Mateu /Ferrer N. Cuéllar

El Govern de Pedro Sánchez va autoritzar aquest dilluns el pla pilot presentat pel Govern balear que obre les portes de les illes als turistes alemanys a partir del 15 de juny, és a dir, una quinzena abans de l’obertura de fronteres d’Espanya als estrangers, avança ‘Diario de Mallorca’, del mateix grup editorial que ‘El Periódico de Catalunya’.

L’Executiu de Francina Armengol havia exigit aquest pla diferencial per a les illes per tal d’iniciar la reactivació econòmica de l’arxipèlag i demostrar que les Balears són una destinació segura.

Les illes serien l’única comunitat amb aquesta experiència, al ser l’única que el Govern veu preparada per realitzar-la.

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, donarà a conèixer aquest dimarts els detalls del pla autoritzat. La petició del Govern sol·licitava portar a Balears 6.000 turistes alemanys dels quals 4.000 vindrien a Mallorca, 1.000 a Menorca i 1.000 a Eivissa i Formentera.

El conseller va avançar la setmana passada que els visitants que participin en aquesta experiència de reobertura al turisme internacional no hauran de passar la quarantena de 14 dies que s’imposa ara a altres viatgers internacionals.

L’autorització del pla pilot s’ha fet esperar, ja que tot i que des de Madrid només arribaven bones paraules per a les illes, no es decidien a donar el vistiplau. De fet, la passada setmana María Jesús Montero es va limitar a dir que a partir de l’1 de juliol arribarà l’obertura per al turisme i el final del veto a les segones residències i va avançar que es llançaria «ben aviat» un pla de reactivació turístic dirigit sobretot als arxipèlags.

És per això que la presidenta del Govern, Francina Armengol, va intensificar la pressió perquè el Ministeri de Sanitat autoritzés el pla i els primers turistes alemanys poguessin arribar a Mallorca a mitjans de juny, abans que finalitzi l’estat d’alarma i amb l’arxipèlag ja en fase 3.

El disseny de la prova pilot ha sigut elaborat per les conselleries de Turisme, Mobilitat i Salut, i contempla l’arribada dels turistes alemanys en grups i amb l’ajuda dels turoperadors (fa temps que es destaca l’interès de TUI per recuperar l’activitat amb les illes), mitjançant la creació de passadissos aeris segurs. Tot i que la presidenta no va assenyalar les zones que es volen incloure en aquesta prova, en el cas de Mallorca el sector estudia que l’inici de l’activitat es produeixi en punts com la platja de Palma, Calvià i Alcúdia.

Un aspecte destacat per la presidenta és l’interès que les empreses hoteleres de l’arxipèlag tenen per reactivar la seva planta, i va assegurar que en vista dels contactes mantinguts amb les empreses del sector seran molts els que «s’arriscaran a obrir» amb l’objectiu que Balears mantingui el seu lideratge en matèria turística.

Armengol va destacar aquest diumenge després de la videoconferència de presidents que Balears és, al costat de les Canàries, l’única comunitat que realitza controls sanitaris en ports i aeroports i es va comprometre a mantenir-los «almenys fins que acabi l’estat d’alarma».

Suport unànime

Hi ha un aspecte a destacar: el pla pilot autoritzat pel Govern compta amb el suport unànime dels agents econòmics de les Balears, com han deixat clar des del principi la patronal CAEB, PIMEM, i els sindicats UGT i CCOO a les illes.

Notícies relacionades

Carmen Planas, en concret, va celebrar ahir l’autorització del Govern que les illes posin en pràctica un pla pilot de turisme: «Hem de posar ara tot el nostre afany en què funcioni per generar confiança», va demanar. Planas va advocar per generar confiança en els turistes i «demostrar que el sistema funciona i que l’experiència sigui exportable a altres destinacions turístiques nacionals», segons va informar la patronal CAEB en un comunicat.

Per la seva banda, la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), María Frontera, va acollir ahir «amb positivisme» l’autorització: «Hem de donar aquesta empenta necessària a les Balears perquè es vegi com a destinació segura a tot el món», va afirmar. Frontera va detallar que només queden per ultimar «petits detalls» per formalitzar amb la comercialització dels paquets a través de la turoperació i posar en marxa les activitats per iniciar la prova pilot, segons declaracions facilitades per la patronal.