estudi publicat a 'nature'

El tancament d'escoles i el confinament han evitat 450.000 morts a Espanya

Les restrictives mesures imposades contra la Covid-19 van frenar la mort de més de tres milions d'europeus d'onze països analitzats

Els epidemiòlegs estableixen que el número de reproducció del virus ha d'estar per sota d'1 per evitar l'expansió d'una epidèmia

zentauroepp52807584 coronavirus italia200316155654

zentauroepp52807584 coronavirus italia200316155654 / FLAVIO LO SCALZO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Les restrictives mesures imposades contra el Covid-19, com el tancament d’escoles i el confinament, han evitat al voltant de 450.000 morts a Espanya, un total de 3,1 milions en onze països europeus, segons ha estimat un estudi de l’Imperial College de Londres (Regne Unit) publicat a la revista ‘Nature’.

Aquest equip d’investigadors va utilitzar les dades de morts per inferir canvis en el curs de l’epidèmia de Covid-19 com a resultat d’intervencions no farmacèutiques.

En concret, van analitzar dades d’11 països d’Europa (Regne Unit, Espanya, Itàlia, Alemanya, Bèlgica, Noruega, França, Dinamarca, Suècia, Suïssa i Àustria) fins al 4 de maig.

L’equip estima que, per a aquesta data, entre 12 i 15 milions de persones en aquests països havien sigut infectades pel SARS-CoV-2 (entre el 3,2 i el 4% de la població, amb grans fluctuacions d’un país a l’altre). Bèlgica es va col·locar al capdavant, amb un 8% de la població infectada, mentre que Espanya es va situar en segon lloc, amb un 5,5%, en línia de les troballes de l’estudi de seroprevalença realitzat per l’Institut de Salut Carles III (ISCIII).

Els investigadors calculen que el número de reproducció, que mesura el nombre de persones a qui encomana un positiu, ha disminuït a menys d’un com a resultat d’aquestes mesures, amb una disminució mitjana del 82%, tot i que els valors varien d’un país a l’altre. Els epidemiòlegs estableixen que el número de reproducció ha d’estar per sota d’un per evitar l’expansió d’una epidèmia.

«El nostre model suggereix que les mesures posades en pràctica en aquests països el març del 2020 van tenir èxit en el control de l’epidèmia al reduir el nombre de reproduccions i disminuir significativament el nombre de persones que haurien sigut infectades pel virus SARS-CoV-2», explica un dels autors de l’estudi, el matemàtic Seth Flaxman.

Notícies relacionades

Segons les xifres de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) i l’ISCIII, Espanya ha registrat un excés de mortalitat d’uns 45.000 morts durant 2020, coincidint amb els pics de la pandèmia. D’acord amb les dades oficials proporcionades pel Ministeri de Sanitat, s’han produït 27.136 morts amb prova positiva de Covid-19.