LA PANDÈMIA DEL CORONAVIRUS

La desescalada escolar desconcerta les famílies

Cada autonomia i cada centre tenen els seus propis protocols per a la tornada a l'escola, sempre en grups molt reduïts i enfocats exclusivament als alumnes que canvien d'etapa

zentauroepp53637425 grafcva5565 murcia 03 06 2020 olimpia selva que regent200607112136 / Marcial Guillen

zentauroepp53637425 grafcva5565  murcia  03 06 2020    olimpia selva  que regent200607112136
zentauroepp53637430 grafcva5563  murcia  03 06 2020     una trabajadora del cent200607112155
zentauroepp53606973 graf3877  palamos  girona   01 06 2020   la escuela vila rom200607112207
zentauroepp53606860 blanes 01 06 2020  una profesora con su mascara  dando clase200601103202

/

7
Es llegeix en minuts
Olga Pereda / Efe

Mares i pares contemplen amb incredulitat i enuig com l’educació i la cura dels seus fills continua sense ser present entre les prioritats dels plans de desescalada de la pandèmia. El BOE de dissabte va desgranar la tornada a l’activitat del lleure nocturn, un important sector econòmic que la setmana passada ja va demanar explicaccions al Govern. En la norma, no obstant, no hi ha ni mitja menció per a la tornada a l’escola, que s’anirà produint no només en funció de la comunitat on es resideixi –les autonomies tenen la competència educativa– sinó de cada centre. Les famílies es desfoguen a les xarxes socials, on posen èmfasi que la desescalada ha arribat a molts sectors, però no a l’educació.

En les ordres que el Govern va emetre a finals d’abril, la fase 2 permet –no obliga– els centres educatius a obrir les portes per als alumnes de fins a sis anys (infantil) amb progenitors que no puguin teletreballar ni tinguin cap possibilitat de «flexibilitzar» els seus horaris. Els alumnes de 4t de l’ESO, 2n de batxillerat i 2n d’FP també podran anar a classe de manera voluntària, organitzada en grups amb assistències alternes. L’objectiu és tenir classes de reforç perquè són alumnes que acaben etapa (els de 2n de batxillerat, a més, es presenten ben aviat a la selectivitat).

Això és el que diu el dossier elaborat pel Govern. I una altra cosa és la realitat en cada autonomia. Més ben dit, de cada centre. La majoria d’alumnes seguiran amb la formació ‘online’ fins que finalitzi el curs. Al llarg del confinament pel coronavirus, la Confederació Espanyola d’Associacions de Pares i Mares de l’Alumnat (CEAPA) sempre ha defensat que el dret a l’educació ha d’anar unit al dret a la salut.  Però la suspensió de les classes presencials també ha demostrat, segons la seva opinió, que l’educació telemàtica «no garanteix l’equitat per a tot l’alumnat».  

Madrid

Els alumnes de primària, però només els que necessitin un reforç educatiu, podran tornar a classe en grups molt reduïts a partir d’aquest dilluns (8 de juny) si els seus pares així ho consideren (la mesura és voluntària). A partir del 16 de juny, quan acaben els exàmens finals de secundària, podran tornar els estudiants d’últim curs de batxillerat per preparar la EvAU (selectivitat). I el 23 de juny –quan Madrid estarà previsiblement en la fase 3– serà quan les mares i les pares de nens de 0-3 anys podran deixar-lo en el centre infantil –sempre que aquest obri les seves portes i no es desbordi la reduïda quota permesa. La mesura està dirigida als progenitors que treballin fora de casa i no tinguin possibilitat de flexibilitzar horaris. 

Catalunya

El que està passant a les escoles catalanes que ja fa dies que són a la fase 2 no té gaire a veure amb la idea d’escola. La tímida reobertura de centres a les regions sanitàries del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre, l’Alt Pirineu-Aran, Girona, la Catalunya Central, l’Alt Penedès i el Garraf, que representen el 40% de les escoles públiques i el 25% de les concertades, ha tingut un impacte molt menor en les vides de les famílies (i de les criatures). No només perquè l’assistència és voluntària –el curs continuarà de forma telemàtica fins al 19 de juny– sinó perquè només s’ofereix la possibilitat de portar els nens d’un a sis anys i els de final de cicle (a primària, només els de sisè), i sempre que les famílies demostrin que han de treballar presencialment i no disposen de cap «recurs de custòdia» (és a dir, que no tenen diners per pagar perquè algú els cuidi). L’horari és només de 9.00 a 13.00 hores, sense servei de menjador ni de transport. Des de demà (8 de juny) ja poden obrir els centres de Barcelona i el seu àmbit metropolità amb mesures per preservar la seguretat de professors i alumnes, com mantenir la distància o l’ús de mascaretes i gel. 

Euskadi

Euskadi ha decidit mantenir les discoteques i els bars de lleure nocturn tancats, però obrir les escoles infantils per a nens menors de tres anys amb l’objectiu de facilitar que els pares i mares puguin incorporar-se als seus llocs de treball. En cap cas es podrà superar el 60% de l’aforament. Des del 25 de maig, els estudiants de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i formació professional (FP) han pogut anar a classe alguns dies i sense estar-s’hi més de cinc hores. 

País Valencià

Des de l’1 de juny els centres estan oberts –amb cita prèvia– per a atenció presencial a l’alumnat de forma puntual, dubtes, entrega o recepció de materials. També estan permeses, i especialment dirigides als estudiants més vulnerables, les activitats lectives per als alumnes de final d’etapa, que ha d’estar en grups de 10 com a màxim.

Extremadura

L’1 de juny es va produir la tornada presencial sol·licitada voluntàriament per alumnes, tot i que pares i sindicats de docents ho consideren «testimonial» i centrat en 2n de batxillerat. L’administració recorda que la formació telemàtica és essencial i que les classes de reforç són exclusives per als cursos de final de cicle.

Balears

Des del 27 de maig –i exclusivament per a estudiants de 4t d’ESO, 2n de batxillerat i FP– es fan tutories presencials, amb cita prèvia i un màxim de cinc alumnes. Estan limitades al «temps imprescindible».

Galícia

De forma voluntària i des del 25 de maig els alumnes de 2n de batxillerat i FP. L’assistència és del voltant del 30%.

Navarra

Les autoritats han permès que els instituts obrin les portes perquè els estudiants de 2n de batxillerat puguin preparar la selectivitat. Alguns centres, no obstant, han comunicat que no obriran perquè els alumnes que hi han sol·licitat anar són pocs. Cada centre pot decidir el moment de l’obertura, en tot cas abans del 19 de juny, complint els requisits d’un màxim de quinze estudiants per aula i amb mesures de protecció individual.

Astúries

Les classes es van reprendre el 4 de juny amb caràcter voluntari –i sempre com a reforç educatiu– per a 2n de batxillerat, 4t d’ESO i FP. Sindicats docents consideren que la tornada a les aules és una decisió precipitada que comporta riscos.

La Rioja

L’activitat presencial voluntària es va reprendre a finals de maig per a alumnes amb necessitats educatives especials, matriculats a partir de 4t primària. Van ser seleccionats pels seus professors per necessitar reforç, recolzament o per tenir dificultats tecnològiques per a la formació ‘online’.

Aragó

Els centres organitzen des de finals de maig –mitjançant cita prèvia i sempre que no sigui possible fer-ho telemàticament– tutories presencials per preparar millor la selectivitat.

Castella-la Manxa

Els alumnes acabaran el curs de manera telemàtica. Només podran tornar a rebre classe presencial, amb sol·licitud prèvia al centre escolar, els alumnes que es presenten a la selectivitat. Ho poden fer en grups màxims de deu persones.

Castella i Lleó

El curs finalitzarà el 23 de juny sense reprendre una formació presencial, amb l’única excepció dels alumnes de 2n de batxillerat, mitjançant una cita telefònica i una declaració que no es pateixen símptomes.

Andalusia

No hi haurà classes presencials en el que queda de curs. Els professors tornaran l’última setmana de juny als centres per a «tancar el curs i preparar el pròxim».

L’escola Vila-roma de Palamós (Girona) / DAVID BORRAT / EFE

Múrcia

Tampoc es tornarà a classe fins al pròxim curs, tot i que els de 2n de batxillerat podran rebre voluntàriament classes presencials per reforçar coneixements de cara a la EvAU. Els alumnes menors de sis anys amb pares que treballin fora de casa no podran anar al centre, una mesura que, malgrat estar aprovada pel Govern, es considera discriminatòria per als seus professors i per als alumnes majors d’aquesta edat.

Cantàbria

Els alumnes de 2n de batxillerat tornen demà (dilluns 8 de juny) a classe de forma «excepcional i voluntària». Els docents poden establir reunions amb alumnes amb «més dificultats» i hi ha llibertat perquè el personal sigui convocat per a juntes d’avaluació o tràmits sobre final de curs i el que ve.

Ceuta

Notícies relacionades

El director provincial d’Educació, Javier Martínez, ha manifestat que els centres estarien tancats al juny. Encara no se sap si al juliol obriran per a les classes lúdiques que el Govern va proposar de cara als alumnes més desfavorits.

Canàries

Des de demà (8 de juny) les tretze escoles infantils dependents de la conselleria canària de Drets Socials inicien una reobertura esglaonada, amb un nou protocol de seguretat. Ja fa dies que els alumnes de les illes van tornar als seus centres alumnes sota cita prèvia. L’activitat s’ha limitat a orientació o reforç i exclusivament dirigida als que canvien d’etapa.