PREGUNTA EN EL CONGRÉS

ERC sospita que militars espanyols podrien haver importat el virus des de Wuhan

Una delegació de les Forces Armades va viatjar a l'octubre a la ciutat xinesa, bressol de la pandèmia, per participar en els Jocs Olímpics Militars

zentauroepp52834551 militares y un tanque del ej rcito en las inmediaciones de l200318112719

zentauroepp52834551 militares y un tanque del ej rcito en las inmediaciones de l200318112719 / Jesus Hellin

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

ERC vol que el Govern ofereixi més explicacions sobre el viatge que van fer uns 170 militars a la ciutat xinesa de Wuhan. Segons el parer del partit independentista, va poder ser una de les principals vies d’entrada del coronavirus a Espanya. En una bateria de preguntes registrada en el Congrés, ERC recorda que la delegació espanyola de les Forces Armades va viatjar a Wuhan per participar en els Jocs Olímpics Militars i allà va conviure amb militars de molts altres països. L’alerta pel virus no va saltar fins unes setmanes després, però alguns dels militars d’altres països van assegurar que havien patit símptomes compatibles amb la Covid-19 quan van tornar de la Xina.

ERC assegura que, a Espanya, l’Acadèmia Bàsica de l’Aire de Lleó i la base de Torrejón de Ardoz van registrar casos que poden estar relacionats amb el coronavirus. Segons assegura, a Lleó van emmalaltir dos dels militars que havien viatjat a Wuhan, però a més s’hi van afegir poc després molts dels seus companys de l’Acadèmia, cosa que va provocar un pic inusual de casos de grip.

El cas de Torrejón

Notícies relacionades

També destaca el cas de Torrejón, municipi madrileny que va registrar el nombre més elevat de contagis a l’inici de l’epidèmia a Espanya i que, segons ERC, podria estar relacionat amb la ubicació allà d’una gran base aèria. Per això, els sobiranistes demanen al Govern conèixer quantes baixes van registrar les Forces Armades per grip o pneumònia entre els mesos d’octubre de maig i també quantes es van produir en el mateix període de l’any anterior, per poder comparar si van poder ser més elevades a causa del coronavirus.

A més, ERC exigeix a Defensa que detalli quines mesures es van prendre amb els militars que havien viatjat a Wuhan, si sap quants d’ells van emmalaltir o si van ser objecte d’alguna prova quan van tornar a Espanya. El Ministeri de Defensa ja va anunciar fa dues setmanes que oferia a tota la delegació que va acudir als Jocs Olímpics Militars la possibilitat de sotmetre’s a les proves de coronavirus per conèixer si l’havien passat o no i si eren immunes a la malaltia.