EL NEGOCI DE LA DROGA

Detingut a Dubai un sicari per dues venjances a la Costa del Sol

Se'l vincula amb la mort d'un narco a la sortida de la comunió del seu fill i les bombes davant de la casa i el negoci d'un altre

La Policia li va seguir la pista per tres continents davant de les extremes mesures de seguretat que feia servir

rjulve45473320 sociedad atentado en la costa del sol del pasado 10 de octub181015180552

rjulve45473320 sociedad atentado en la costa del sol del pasado 10 de octub181015180552

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Les extremades mesures de seguretat que adoptava impedien seguir-li el rastre, però després d’una àrdua investigació de gairebé dos anys la Policia Nacional ha aconseguit detenir a Dubai el cap d’una banda de sicaris del nord d’Europa, al qual s’atribueixen dos assassinats comesos a la Costa del Sol.

Entre els quals, el d’un home que va ser abatut a trets a la sortida de l’església durant la comunió del seu fill. La seva organització, a més, va ser la responsable d’algunes de les bombes posades en locals i vivendes de luxe de bandes rivals.

«Una autèntica casa de cobrament»

L’organització, dedicada al tràfic d’estupefaents i a la venjança, ja havia sigut desarticulada. Només faltava el líder, un danès d’origen iranià que va aconseguir fugir a través del Marroc. Segons expliquen fonts policials, el grup funcionava com «una autèntica casa de cobrament», composta per membres de diverses nacionalitats escandinaves i als quals s’havia investigat en més de 17 delictes d’assassinats.

La banda va ser una de les protagonistes de l’onada de narcoterrorisme que es va viure a la Costa del Sol el 2018. Van acabar a trets amb la vida d’un narco a les portes d’una església a Marbella, i també amb la d’un altre empresari que van assaltar a la porta del seu domicili en una luxosa vila d’Estepona.

 La Policia, a més, relaciona aquesta organització amb els dos artefactes explosius que, l’octubre d’aquell any, van fer detonar en una urbanització i un polígon industrial també a Marbella. Unes cotes de violència poc vistes fins aquell moment i que es van traslladar a la Costa del Sol davant de la pressió policial en el pròxim Campo de Gibraltar.

Complexa xarxa de contactes criminals

La pista d’aquests atemptats va fer que els agents posessin les mires en el crim organitzat del nord d’Europa, especialment a Suècia. Després de mesos de laborioses investigacions sobre una organització establerta entre aquest país i Espanya, es va planificar un dispositiu policial per detenir els principals capitostos de la xarxa. La policia sueca va precipitar l’acció amb la detenció d’un dels investigats, i per aquesta raó es van avançar la resta de les detencions, però el líder va aconseguir fugir per l’estret de Gibraltar.

El fugitiu, que tenia en vigor una ordre europea de detenció i entrega i una ordre internacional de detenció dictades pel Jutjat d’Instrucció 2 de Marbella, no feia un pas sense tenir la seguretat que no quedava cap rastre, ni de comunicacions ni dels seus moviments, cosa que va complicar enormement la investigació. Des del Marroc es va traslladar als Emirats Àrabs Units, on ha estat gran part del temps.

Persecució per tres continents

Així, la col·laboració amb investigadors de Suècia a través de la xarxa Enfast (Xarxa Europea d’Equips de Recerca Activa de Fugitius) va permetre obtenir una complexa i completa xarxa de contactes criminals del pròfug, que li permetia una gran mobilitat entre països com el Marroc, Turquia, Dinamarca, Suècia, Espanya i Dubai i Qatar o fins i tot Tailàndia, on es va detectar gran part de la seva organització criminal.

Notícies relacionades

Va ser precisament la seva estada en aquest país asiàtic la que va posar els agents sobre la pista que podia estar utilitzant una identitat falsa i desconeguda, per la qual cosa, una vegada identificades noves possibles identitats que el buscat podria haver adoptat per creuar lliurement les fronteres de diferents països, es va sol·licitar la col·laboració a la Interpol per al seu control als llocs fronterers.

No obstant, tots els esforços es van centrar en els territoris de Dubai i Qatar, ja que les informacions apuntaven que podria haver circulat entre els dos països en un vehicle amb la seva parella sentimental. Les indagacions de l’Interpol i Europol van donar els seus fruits, i finalment se’l va poder ubicar a Dubai, també amb una altra identitat, on va ser detingut aquest dijous.