RECERCA DE LA VACUNA

La hidroxicloroquina no protegeix contra la Covid-19

Segons un estudi realitzat amb 821 participants i publicat aquest dimecres a la revista New England Journal of Medicine

zentauroepp53481276 a pharmacy tech holds a bottle and a pill of hydroxychloroqu200526151024

zentauroepp53481276 a pharmacy tech holds a bottle and a pill of hydroxychloroqu200526151024 / GEORGE FREY

2
Es llegeix en minuts
Efe

 La hidroxicloroquina, un medicament per al tractament de la malària que el president dels EUA, Donald Trump ha promogut com a antídot del coronavirus, no protegeix contra la Covid-19, segons un estudi realitzat amb 821 participants i publicat aquest dimecres.

L’estudi es va dur a terme totalment per internet i els resultats es van publicar a la revista New England Journal of Medicine.

Radha Rajasingham, expert en malalties infeccioses de la Universitat de Minesota, va explicar que per qualificar els participants havien d’haver tingut contacte pocs dies abans amb un pacient afectat per la Covid-19, però no havien de tenir símptomes de la malaltia.

Els «contactes» es van definir com haver estat a menys de dos metres d’una persona malalta durant més de 10 minuts, sense que el pacient o el visitant utilitzessin una mascareta o una pantalla facial protectora.

Als voluntaris se’ls va donar una dosi d’hidroxicloroquina durant cinc dies o un placebo.

Després d’haver-se referit en múltiples ocasions a la hidroxicloroquina com un possible remei per a la Covid-19, dues setmanes enrere Trump va sorprendre els periodistes quan va afirmar que ell mateix estava prenent el medicament.

Només l’han de prendre els pacients

Les autoritats sanitàries dels Estats Units han dit que el fàrmac s’hauria d’utilitzar només amb pacients hospitalitzats o en proves clíniques, a causa dels possibles efectes secundaris negatius.

Segons l’estudi, 107 dels participants van desenvolupar la malaltia, 49 d’ells al grup que va rebre el medicament i 58 en el grup al qual se li va administrar un placebo. Això representa una reducció del 2,4 en el risc de desenvolupar la Covid-19, cosa que no és estadísticament significativa. «Tampoc és clínicament significatiu», va assenyalar Rajasingham.

El 22 de maig, la revista mèdica britànica Lancet va publicar un estudi sustentat en les dades de centenars d’hospitals i que va involucrar 90.000 pacients hospitalitzats per infecció amb coronavirus a sis continents.

Aquest informe va determinar que els qui van rebre hidroxicloroquina, o un compost relacionat que es diu cloriquina, tenien un risc de mort significativament més gran que els que no van rebre el tractament.

L’OMS la va suspendre i ara l’ha autoritzat

Poc després, l’Organització Mundial de la Salut va suspendre l’ús d’hidroxicloroquina, però aquest dimecres ha autoritzat els assajos i França va prohibir el seu ús com a teràpia en casos de la Covid-19.

Notícies relacionades

La controvèrsia continua, ja que en dies recents altres científics van qüestionar les dades de l’estudi i la revista Lancet va expressar la seva preocupació sobre l’informe, indicant que els científics duran a terme una revisió independent de les dades obtingudes per una companyia.

L’estudi publicat per la revista mèdica de Nova Anglaterra va mostrar que el 40% dels participants que van rebre hidroxicloroquina van patir efectes secundaris que no van ser greus, com nàusea, malestar estomacal i diarrea, però sense conseqüències cardíaques serioses.