per al rastreig de contagis

Si el mòbil ofereix una «notificació d'exposicions a la Covid-19» és «normal», Google i Apple no estan «espiant»

Des de WhatsApp s'ha difós un vídeo en què un usuari comenta com «ens acabem d'adonar que el Govern ja ens ha posat una aplicació» per al coronavirus

«Aquests missatges són una notícia falsa: ni estem llançant una 'app', ni l'estem instal·lant en secret ni estem espiant ningú», explicava la cap de premsa de Google a Espanya i Portugal

el movil muestra la notificacion de exposiciones al covid-19 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Peródico

Alguns usuaris han descobert que apareixia una nova opció en la configuració dels seus telèfons mòbils. Als dispositius Android si un se’n va a «Configuració»->«Google» apareix l’opció «Notificació d’exposicions a la Covid-19», i això ha fet que es plantegi per què apareix aquesta opció de sobte i sense avís previ. ¿Estan Google i Apple desplegant això sense avís i «espiant-nos»?, apuntaven alguns usuaris i analitza Javier Pastor a Xataca.

Res d’això. Tant Apple com Google ja van avisar fa dies que el seu API perquè les aplicacions de rastreig de contactes dels governs funcionessin estaven començant a desplegar-se. Aquesta nova opció és innòcua i és totalment inactiva, perquè de moment no hi ha aplicacions oficials que puguin aprofitar-la. Ni Google ni Apple ens estan espiant, una cosa que han insistit a comunicar des del principi. Quan aquesta opció s’activi, l’usuari seguirà sota control (cal fer ‘opt-in’), i en cap moment es recollirà informació d’ubicació, per exemple.

Apple i Google estan preparant el desplegament d’‘apps’ de rastreig de contactes, sense més ni més

Aplicacions de missatgeria com ara WhatsApp han servit per difondre un vídeo en què per exemple un usuari explica com «ens acabem d’adonar que el govern ja ens ha ficat una aplicació per a la Covid-19».

En aquest vídeo l’usuari comenta: «Jo no vaig demanar que em posessin res, me l’han posat sense dir res». I destaca: «Ja comencem a estar controlats aquí». La responsable de comunicació a Google Espanya i Portugal ja aclaria aquests dubtes que sorgien entre alguns usuaris fa uns dies: «Aquests missatges són una notícia falsa: ni estem llançant una ‘app’, ni l’estem instal·lant en secret ni estem espiant ningú», explicava.

El Govern no ha ficat res als nostres telèfons: Fa setmanes que Google i Apple avisen de com desplegaran la seva solució de rastreig de contactes, que permetrà als usuaris que vulguin participar en aquest esforç per col·laborar en aquest rastreig de contactes utilitzant aplicacions mòbils desenvolupades pels governs de cada país en col·laboració amb les autoritats sanitàries dels esmentats països.

Per poder fer ús d’aquestes aplicacions Google i Apple ja van explicar com apareixerien aquestes opcions en la configuració dels nostres mòbils i com aquesta opció s’aniria desplegant en telèfons basats en Android i iOS al llarg del mes de maig.

Notícies relacionades

Aquesta opció ja està apareixent als mòbils d’alguns usuaris que potser s’han vist sorpresos. Tanmateix, l’opció és innòcua, està deshabilitada i no fa res perquè de moment no existeixen aplicacions que la puguin aprofitar.

Si premem en l’esmentada opció podrem veure com les opcions que podem controlar («Eliminar ID aleatoris» i «Desactivar les notificacions d’exposició») estan desactivades perquè encara no hi ha una aplicació que treballi amb aquesta API implementada per Google i Apple.