27.127 morts en total

Espanya no registra morts nous per Covid-19 i suma 71 contagiats més

Simón diu que Madrid, Catalunya i Castella i Lleó hauran d'assumir la seva responsabilitat davant dels riscos en fase 3

undefined52972545 madrid  30 03 2020  coronavirus  covid 19  hospital 12 de oc200402230457

undefined52972545 madrid 30 03 2020 coronavirus covid 19 hospital 12 de oc200402230457 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Espanya no ha registrat aquest dilluns nous morts per Covid-19 per primera vegada des del març i suma 71 contagiats més, segon dia consecutiu per sota dels 100, segons l’informe diari d’evolució. 

D’aquests, 18 han sigut comunicats per Madrid i 16 per Catalunya, que han comptabilitzat una sola mort la primera i 11 la segona; atenent l’última setmana, són 2.760 positius nous, la gran majoria també en aquestes dues comunitats, i el total ascendeix, segons el càlcul de Sanitat, a 239.638 contagis confirmats per PCR.

En total, s’han registrat 35 morts nous amb coronavirus en els últims set dies. Amb aquests, 27.127 persones han perdut la vida durant la pandèmia, segons el Ministeri de Sanitat.

A més, 11.399 persones han ingressat en una unitat de cures intensives (uci), nou en els últims set dies, i 123.879 han necessitat hospitalització.

«És cert que hi pot haver algun retard, però no és probable que ocorri això», ha explicat Fernando Simón sobre el fet que algunes autonomies com la Comunitat de Madrid i Castella i Lleó sí que han notificat morts aquest dilluns.

Madrid, Catalunya i Castella i Lleó, responsables 

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), el doctor Fernando Simón, ha advertit que a partir del 21 de juny, data en la qual ja no hi haurà estat d’alarma, la Comunitat de Madrid, Catalunya i Castella i Lleó hauran d’assumir la seva responsabilitat per controlar els riscos que suposa entrar en fase 3.

La resta de comunitats autònomes tindran cedida l’autoritat davant la pandèmia a partir del 8 de juny, quan entrin en fase 3, però encara estaran sota el paraigua del decret d’alarma, que durarà fins al 21 de juny.

Fase 3 sense estat d’alarma

No obstant, ja que el president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat que la sisena pròrroga que demani dimecres al Congrés serà l’última, això implica que almenys Madrid, bona part de Catalunya i de Castella i Lleó començaran la fase 3 a partir del 21 de juny, és a dir, quan ja hagi decaigut l’estat d’alarma.

Davant de la pregunta de si li preocupa que una vegada que finalitzi l’estat d’alarma Madrid i Catalunya no puguin controlar la mobilitat, el doctor Simón ha assegurat que una vegada que aquestes comunitats autònomes entrin en la fase 3 i no hagi estat d’alarma, la situació serà molt diferent i «la responsabilitat recauria en les autonomies per fer el control dels riscos», això sí, ha precisat que comptaran amb el recolzament del Ministeri de Sanitat.

De fet, ha afegit que entén que aquestes comunitats autònomes «assumiran la seva responsabilitats perquè han de fer-ho com tots ho hem fet quan ens ha tocat».

L’obertura de les discoteques

Quant a la supressió de l’obertura de les discoteques de la guia de la fase 3, ha explicat que es deu a la discussió de les autoritats locals amb el Ministeri.

En aquest sentit, assegura que han pogut constatar que gran part de la població, les comunitats autònomes, els ministeris i la major part de les institucions «han deixat de pensar o d’entendre que això és una carrera per passar de fase abans que ningú i han començat a entendre la prudència que s’ha de tenir abans de fer passos».

Això es reflecteix, segons ha apuntat, en les posicions de totes les comunitats autònomes i la supressió de les discoteques en aquesta fase és «una mostra d’això».

En aquest sentit, ha afegit que passar a fase 3 és pràcticament passar a nova normalitat. Per això, creu que eliminar algun dels escenaris o d’activitats de més risc que es podien fer almenys ara per ara, és un «gest de prudència per part de les comunitats autònomes i el Ministeri important». No obstant, Fernando Simón ha assenyalat que no serà per gaire més temps, però entén que s’ha de garantir que les coses es poden controlar.

Malgrat rebrots no hi ha marxa enrere 

Notícies relacionades

De fet, en aquesta petició de prudència s’ha referit a alguns brots que hi ha hagut, com el d’una residència a Astúries o el de Lleida, per una festa d’aniversari. En aquests casos, ha assenyalat que no serà necessari fer marxa enrere en la fase en què hi ha aquestes províncies perquè s’ha pogut detectar i controlar a temps, i s’han evitat riscos més enllà de les zones afectades.

Però creu que això demostra que encara s’està en risc i que qualsevol d’aquests brots que no s’identifiqués i pogués implicar transmissions consecutives fora dels territoris afectats, podrien suposar de nou un increment massiu de casos sense poder detectar l’origen que «ens posaria de nou en una situació molt perillosa». Per això ha reclamat mantenir la tensió, anar amb compte i evitar situacions com el ‘botellón’ o festes.