crítiques al govern

Vergés obre la porta a augmentar la ràtio d'alumnes al setembre

Segons la consellera de Salut, «en aquest concurs de fases, la població està perduda»

«Tot fa pensar que aquest dilluns és segur portar els nens a l'escola», assegura

jmexposito53135285 pla curt de la consellera de salut  alba verg s durant amb e200418105641

jmexposito53135285 pla curt de la consellera de salut alba verg s durant amb e200418105641 / Miquel Codolar

2
Es llegeix en minuts
Agencias

La consellera de Salut, Alba Vergés, ha obert la porta a augmentar la ràtio prevista d’alumnes per escola de cara a setembre tenint en compte l’evolució en les pròximes setmanes i l’afectació més baixa en nens de la Covid-19.

«Estic segura que d’aquí a setembre canviaran moltes coses. Amb la informació que anem tenint, actualitzem els protocols i les recomanacions», ha afirmat aquest dissabte sobre el futur de les escoles i la ràtio d’alumnes en una entrevista a RAC-1, en què també ha assenyalat que «tot fa pensar que aquest dilluns és segur portar els nens a l’escola» ja que, «amb les dades a la mà, no els afecta igual, tot i que poden transmetre la malaltia, però en un percentatge més baix».

Vergés també ha criticat el desconfinament dictat pel Govern espanyol perquè «és incoherent» en molts punts. «Va arribar un moment en què no podíem sortir a fer esport a un altre municipi, però podíem anar a l’altra punta de la nostra regió a prendre alguna cosa», ha criticat, i ha afegit que això ha provocat moltes confusions. Segons ha assenyalat, la Generalitat hauria plantejat la desescalada no per zones i fases sinó per «sectors», amb un pla específic per a cada un.

Augment de casos

La consellera ha insistit a recordar a la gent que la seguretat continua depenent molt del comportament de cada ciutadà. De fet, a la pregunta sobre els rebrots, ha admès que «l’augment de casos a Barcelona» no els «preocupa gaire», però que n’estan fent el «seguiment».

Un cas que separa de la situació de Lleida, «on hi ha hagut un augment de casos que s’ha identificat i que té un origen social, per la qual cosa s’han pogut detectar i iniciar l’aïllament». Vergés celebra que «ara tenim una capacitat de detecció molt més àmplia que la que teníem al principi de la pandèmia». «A més, per sort, l’augment de casos no està afectant els hospitals», ha dit.

Notícies relacionades

La consellera ha demanat «una comunicació clara amb la població» per tallar qualsevol possibilitat d’un rebrot. I reconeix que, si hi ha casos, «es podrien tirar enrere algunes de les propostes d’obertura». «Ara l’objectiu és controlar la pandèmia sense haver de fer confinaments totals. Amb les fases, sembla que estem en un concurs, amb un munt d’informes tècnics. En aquest concurs de fases, la població està perduda», ha dit.

Unificació de l’àrea metropolitana

També ha defensat que s’unifiqui el moviment de persones a l’àrea metropolitana perquè «la gent ha de caminar, ha de sortir, ho necessita emocionalment». Malgrat tot, ha explicat que la reunificació podria alterar-se en cas d’emergència, ja que «tot pot canviar, no es pot donar res per fet» si hi ha un repunt de casos. «La mobilitat és un factor que fa augmentar els contactes inevitablement», ha reconegut, i també ha destacat que aquesta mesura permetrà esponjar les ciutats més denses.