rànquing de la fundació cyd

L'Autònoma i la Universitat de Barcelona, les millors universitats espanyoles

Catalunya, Madrid, Navarra i el País Basc tornen a acaparar els 10 primers llocs de l'evalución acadèmica

En quarta posició figura la Pompeu Fabra, que repeteix lloc i és el tercer centre barceloní al capdavant de la llista

claseok

claseok

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Universitat Autònoma de Barcelona lidera un any més el rànquing de la Fundació CYD que avalua les universitats espanyoles amb dades classificades en 37 indicadors diferents. En la setena edició del rànquing, la Universitat de Barcelona ascendeix a la segona posició (l’any passat era la sisena classificada), mentre la Universitat de Navarra torna a ser la privada més destacada i repeteix al tercer lloc.

El rànquing, presentat aquest dimecres, analitza un total de 76 universitats espanyoles, les 48 de públiques i 28 de privades, en 25 àmbits de coneixement i 2.925 titulacions. Una vegada més, quatre comunitats autònomes (Catalunya, Madrid, País Basc i Navarra) acaparen les 10 universitats amb millors resultats.

Després del podi que formen l’Autònoma, la Universitat de Barcelona i la Universitat de Navarra, en quarta posició figura la Pompeu Fabra, que repeteix lloc i és la tercera universitat barcelonina entre les quatre primeres en aquesta edició del rànquing que la fundació presidida per Ana Botín.

Fins a la cinquena posició descendeix l’Autònoma de Madrid, que l’any passat va ser la segona amb millors resultats de tot el país. Per darrere apareixen la Universitat Ramon Llull de Barcelona (segona privada del rànquing), la Carles III de Madrid, la Rovira i Virgili de Tarragona, la Pontifica de Comillas de Madrid i, en desena posició, la universitat basca de Deusto.

En total, sis de públiques i quatre de privades copen els 10 primers llocs del rànquing CYD, dels quals surt Mondragon Unibertsitatea, que baixa de la sisena a l’onzena posició. Després se situen la Universitat de Girona (12a), Politècnica de Catalunya (13a), València-Estudi General (14a) i Politècnica de Madrid (15a).

«Indicadors d’alt rendiment»

A més de Catalunya, Madrid, Navarra i País Basc, la Fundació CYD destaca Astúries dins de les cinc comunitats amb més nombre d’indicadors «d’alt rendiment» a les seves universitats. Aquests indicadors s’agrupen en cinc «dimensions»: Ensenyament i Aprenentatge, Investigació, Transferència de Coneixement, Orientació Internacional i Contribució al Desenvolupament Regional.

En Ensenyament i Aprenentatge, el rànquing CYD destaca les universitats de Navarra, País Basc i Catalunya, també en Transferència de Coneixement i en Investigació, tot i que en aquesta classificació sobresurt Cantàbria per sobre d’aquestes.

En Orientació Internacional despunten les universitats de Catalunya, Navarra i País Basc, mentre en la classificació de Contribució al Desenvolupament Regional ho fan les del País Basc, Andalusia i les Canàries.

Universitats per àmbits de coneixement

Per universitats, la Fundació CYD destaca en la dimensió d’Ensenyament i Aprenentatge les universitats de Navarra, Autònoma de Madrid, Francisco de Vitoria, Pontificia de Salamanca, Pompeu Fabra, Catòlica de València San Vicente Mártir, Pontificia Comillas i San Pablo-CEU.

En Investigació, lideren el rànquing la Pompeu Fabra, Barcelona, Santiago de Compostel·la, Politècnica de València, Navarra i Cantàbria, mentre en Transferència de Coneixement les més ben situades són l’Autònoma de Barcelona, Politècnica de Catalunya, Rovira i Virgili, Politècnica de Madrid, Carles III de Madrid, Barcelona i Ramon Llull.

La Universitat Carles III de Madrid és la primera en Orientació Internacional, seguida per l’Autònoma de Barcelona, Navarra, Ramon Llull i Pontifícia Comillas. Les millors universitats en Contribució al Desenvolupament Regional són aquest any la Pública de Navarra, Deusto, Internacional de Catalunya, Màlaga, Vic-Central de Catalunya, La Laguna, Mondragon Unibertsitatea i la Universitat Nacional d’Educació a Distància (UNED).

El rànquing CYD analitza les universitats espanyoles en 25 àmbits de coneixement, incloent per primera vegada Dret i Ciències de la Terra/Geologia a una llista on figuren Física, Medicina, Psicologia, Matemàtiques, Treball Social, Química, Biologia, Infermeria, Farmàcia, Odontologia i les Enginyeries Elèctrica, Mecànica, Informàtica, Química, Civil, Industrial i de Materials.

A més, en els àmbits d’Administració i Direcció d’Empreses (ADE), Economia, Ciències Polítiques, Sociologia, Història i Educació ofereix aquest any una classificació actualitzada de les universitats espanyoles.

En ADE, destaquen la Carles III de Madrid, Navarra, Autònoma de Barcelona, Pontificia Comillas i Internacional de Catalunya, i en Economia, la Pompeu Fabra, Carles III de Madrid, Autònoma de Barcelona, València (Estudi General) i Navarra.

Notícies relacionades

En Història, les més ben classificades són l’Autònoma de Barcelona, Barcelona, Cantàbria, Girona i Salamanca, mentre que en Educació sobresurten Valladolid, Barcelona, Autònoma de Barcelona, Salamanca i Màlaga. En Ciències Polítiques les cinc principals són Pompeu Fabra, Carles III de Madrid, Salamanca, Pontificia Comillas i Autònoma de Barcelona. En Sociologia, Salamanca, Autònoma de Barcelona, Carles III de Madrid, Pompeu Fabra i Rei Joan Carles de Madrid.