enquesta de la federació

El 80% de farmàcies catalanes ha orientat sobre Covid malgrat el «quasi col·lapse»

zentauroepp53174513 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095739

zentauroepp53174513 barcelona 20 04 2020 sociedad coronavirus las farmacias repa200420095739 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El 80% de les farmàcies catalanes ha assessorat persones que manifestaven símptomes de Covid-19 i el 23% afirma no haver pogut disposar «de forma regular» d’elements de prevenció davant el virus, si bé malgrat la crítica situació de «quasi col·lapse» els farmacèutics han pogut trampejar la tempesta.

Aquest dimarts, en roda de premsa telemàtica, la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC) ha presentat una enquesta efectuada mitjançant correu electrònic entre el 9 i el 19 de maig a 432 titulars de farmàcia (el 13,4% del total) de la qual es desprenen les dades citades.

Consells ocasionals en el 44% dels casos

Entre el 80% que diu haver aconsellat sobre el virus a possibles infectats, el 44% assenyala haver-ho fet ocasionalment, el 20% sovint, el 13% regularment i el 4% diàriament.

Així mateix, el 23% afirma no haver pogut disposar de forma regular d’elements de prevenció.

Preguntats sobre quins elements tenien per oferir amb més disponibilitat, els farmacèutics han indicat els gels i solucions hidroalcohòlics (75%), les mascaretes quirúrgiques (55%) i FFP2 (50%), seguides a distància per guants (36%) i mascaretes higièniques (14,5%).

Torns de treball separats

Més d’un terç de les farmàcies catalanes que han respost a l’enquesta han indicat haver comptat amb alguna baixa laboral –sigui mèdica, preventiva o per altres necessitats– i dos terços diuen haver format torns de treball separats per minimitzar l’expansió del virus.

Gairebé la totalitat de professionals indiquen haver pogut proveir-se amb el material de prevenció necessari, un 89% ha dibuixat marques a terra per al manteniment de distàncies físiques de seguretat, el 83% ha instal·lat mampares i gairebé el 70% ha facilitat gel per als usuaris.

Una minoria dispensa des de la finestreta

Una minoria ha optat per dispensar des de la finestreta (no arriba al 18%), des de la porta (16%) o ha tingut la capacitat d’habilitar una zona per a sospitosos de tenir el virus (13%).

Amb relació a l’impacte econòmic de la pandèmia, amb prou feines un 2% assegura haver hagut de tancar temporalment, mentre més del 90% destaca haver pogut mantenir tots els llocs de treball.

«Excel·lent relació» amb Salut

El president de FEFAC, Antoni Torres, ha lloat a preguntes dels periodistes l’«excel·lent relació» mantinguda entre els farmacèutics i el Departament de Salut. Ha admès, no obstant, que hi va haver diferències a l’hora d’organitzar l’entrega de les mascaretes de la Generalitat, que es va anticipar en una setmana al proposat pels farmacèutics i va provocar cert col·lapse informàtic durant els primers dies. En tot cas, «el balanç ha sigut satisfactori» i tothom ha actuat «amb la millor voluntat» que les coses sortissin bé, segons opina Torres.

La setmana «més crítica» va ser la primera en la qual l’estat d’alarma, afirma, i també hi va haver moments de «sensació d’inseguretat» a l’hora d’adquirir productes que escassejaven, ja que arribaven ofertes de material de dubtosa qualitat mentre era necessari comptar amb aquest material per distribuir-lo entre la població.

«Un centre d’informació segur i fiable»

Notícies relacionades

Torres ha enaltit la «gran capacitat tecnològica i logística» de les 3.236 farmàcies catalanes, que han mostrat ser «un centre d’informació segur i fiable» que, malgrat la situació de «quasi col·lapse» a la qual s’ha arribat, han ofert el servei que la ciutadania esperava.

FEFAC compta amb 1.700 farmàcies associades i és «l’única entitat empresarial que representa els titulars d’oficines de farmàcia de Catalunya».