sondeig aleatori

L'OCU alerta de l'«absència» de mascaretes infantils a les farmàcies d'Espanya

Una enquesta de l'organització ha revelat que 18 dels 50 establiments consultats en tenien

zentauroepp53240061 coronavirus nios200427125323

zentauroepp53240061 coronavirus nios200427125323 / JOSEP LAGO

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ha alertat en un comunicat de l’«absència» de mascaretes infantils a les farmàcies d’Espanya. Així ho ha posat de manifest l’organització després de fer un sondeig aleatori preguntant per telèfon a 50 farmàcies repartides per la geografia nacional.

L’enquesta ha revelat que 18 de les 50 farmàcies consultades disposaven de mascaretes infantils, de les quals en cinc casos es tractava de mascaretes higièniques o quirúrgiques, les recomanades per als nens de més de tres anys per la seva transpirabilitat més gran i comoditat».

Les altres vuit farmàcies només disposaven de mascaretes infantils FFP2, destinades a nens amb malalties cròniques o immunodeprimits en què convé assegurar una protecció més gran, i que a més tenien un preu mitjà de 5,80 euros per unitat.

En alguna altra farmàcia van oferir com a alternativa mascaretes de roba rentables, que, segons ha assegurat l’OCU, «no garanteixen una eficàcia similar a les anteriors».

Per això, l’organització ha apressat les autoritats sanitàries perquè assegurin el «proveïment necessari» de mascaretes infantils a les farmàcies, encara més tenint en compte que els menors de 14 anys ja estan autoritzats a sortir al carrer i el risc de contagi infantil és més gran.

En aquest context, l’OCU ha explicat que existeixen diferents talles de mascaretes infantils: petita, per a nens de 3 a 5 anys: mitjana, per a nens de 6 a 9 anys; i gran, per a nens de 9 a 12 anys. Els menors de tres anys no l’haurien de portar, pel perill d’ennuegar-se.

Pel que fa a les mascaretes FFP2 per als adults, recomanades per a les persones amb problemes de salut crònics, immunodeprimides i que es cuiden de malalts amb coronavirus, n’hi havia a 43 de les 50 farmàcies, amb un preu mitjà de 6 euros per unitat.

No obstant, cap de les mascaretes a la venda era reutilitzable, el que implicaria un cost mensual estimat de 180 euros al mes per a una persona que hagués de reposar-les diàriament per pertànyer a algun dels col·lectius afectats.

Notícies relacionades

Per això, l’OCU ha sol·licitat al Ministeri de Consum que, tal com ja va fer amb les mascaretes quirúrgiques, fixi un preu màxim per a totes les categories de mascaretes, incloent-hi les FFP2.

Finalment, ha recordat als ciutadans que poden informar de qualsevol abús de preus en relació amb la crisi del coronavirus a través del correu electrònic ‘controldeprecios@ocu.org’ per donar-ne trasllat a les administracions competents.