11 d’ag 2020

Anar al contingut

comportament del virus

L'OMS veu cada vegada més improbable una segona onada forta del coronavirus

María Neira ha demanat «molta prudència» i «sentit comú» en aquesta fase «molt crítica» de la pandèmia

Ha reconegut que encara tenen «certs dubtes sobre la relació del patogen amb la climatologia»

Efe

L'OMS veu cada vegada més improbable una segona onada forta del coronavirus

SERGEI SUPINSKY

La directora de Salut Pública de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira, ha dit aquest dilluns que els models amb què treballen van descartant «cada vegada més» una segona onada important de coronavirus.

No obstant, Neira ha demanat «molta prudència» i «sentit comú» en aquesta fase «molt crítica» de la pandèmia, la de la desescalada, i, en declaracions a RAC-1, ha sol·licitat que la població no tingui «ni paranoia ni excessiva relaxació», i que «aprengui a conviure amb les malalties infeccioses».

«Hi ha molts models que avancen moltes probabilitats. Parlen des d’un rebrot puntual fins a una onada important, però aquesta última possibilitat cada vegada es va descartant més. Estem molt millor preparats en tots els àmbits», ha assenyalat la doctora espanyola.

Segons Neira, «hem rebaixat tant la taxa de transmissió que el virus tindrà dificultats per sobreviure. Hem de tenir molta prudència per afirmar si això és el final de l’onada, però les dades com a mínim ens mostren que s’ha evitat la transmissió i l’explosió de les primeres setmanes».

No obstant, ha puntualitzat que «val la pena no fer gaires previsions perquè les pròximes setmanes són una fase molt crítica».

«Amb l’obertura s’ha de veure com es comporta el virus. Esperem que no hi hagi altres brots, però serà una batalla dia a dia. D'aquí dues o tres setmanes veurem què ha passat i si és necessari corregir de manera quirúrgica», ha indicat sobre la desescalada en fase 1 en què ha entrat tot Espanya.

Neira ha reconegut que l’OMS encara té «certs dubtes sobre la relació del virus amb la climatologia», tot i que estan veient que «està fent el recorregut geogràfic que s’espera d’un virus que vol sobreviure».

«Les xifres d’immunitat són molt baixes. S’ha de ser molt vigilants en la desescalada», ha tornat a advertir l’especialista, que ha admès que «el Brasil ja és el segon país amb més casos».

«Estem treballant amb les autoritats sanitàries del país (Brasil). Molts estats tenen mesures apropiades que tant de bo funcionin tot i que no hi hagi harmonia a escala nacional», ha lamentat Neira.