missió espacial

La Xina llançarà la primera sonda a Mart al juliol

Tardarà set mesos a cobrir la distància de la Terra al planeta vermell, que és almenys de 55 milions de quilòmetres

El projecte inclou un petit robot amb control remot amb què pretenen realitzar anàlisis a la superfície

a

a

1
Es llegeix en minuts
AFP

La Xina planeja llançar una sonda i un petit robot amb control remot a Mart el juliol, la seva primera missió al planeta vermell, va anunciar el promotor del projecte.

El país està invertint milers de milions d’euros en el seu programa espacial: llança satèl·lits, planeja enviar homes a la Lluna i acaba de llançar al maig una nova nau espacial.

«El nostre objectiu era enviar la sonda a Mart en algun moment el 2020», va dir la Corporació de Ciència i Tecnologia Aeroespacial de la Xina (CASC). «Aquest gran projecte està progressant segons el planejat i estem apuntant a un llançament al juliol», va dir en un comunicat diumenge.

Tardaria set mesos a cobrir la distància de la Terra a Mart i la sonda xinesa no arribarà a destí abans del 2021.

La distància canvia constantment, però és d’almenys 55 milions de quilòmetres.

Anomenada ‘Tianwen’ (‘Preguntes al cel’), la missió xinesa té tres objectius: col·locar una sonda en l’òrbita marciana, fer que aterri al planeta vermell, després controlar a distància un robot a la superfície per realitzar anàlisis.

La Xina ja va fer una operació similar a la Lluna, on va dipositar el 2013 un petit ‘rover’ controlat a distància amb rodes (batejat com a ‘conill de jade’), i després el seu successor el gener del 2019 (al costat ocult de l’estrella lunar, una primícia mundial).

El país asiàtic no està sol a la veta de les missions marcianes. Els Estats Units, que ja va enviar quatre vehicles exploratoris a Mart, han de llançar entre el juny i l’agost el seu cinquè (anomenat ‘Perseverança’). Hauria d’arribar al voltant del febrer del 2021.

Els Emirats Àrabs Units llançaran la primera sonda àrab al planeta vermell el 15 de juliol des del Japó.

Notícies relacionades

D’altra banda, la missió russoeuropea ExoMars, víctima de dificultats tècniques agreujades per l’epidèmia de Covid-19 i que esperava llançar aquest estiu un robot cap a Mart, va ser posposada fins al 2022.