en una zona residencial

Un avió amb 99 persones a bord s'estavella al sud del Pakistan

L'Airbus A320 de la companyia pakistanesa PIA cobria el trajecte entre la ciutat de Lahore i Karachi

Les autoritats informen de tres sobrevivents i d'haver rescatat de moment 35 cadàvers

zentauroepp53498680 rescue workers gather at the site after a pakistan internati200522132927 / ASIF HASSAN

zentauroepp53498680 rescue workers gather at the site after a pakistan internati200522132927
zentauroepp53498635 rescue workers move a body from the site after a pakistan in200522132952
zentauroepp53498681 rescue workers and people gather near the site after a pakis200522132940
zentauroepp53498524 rescue workers spray water on the part of a pakistan interna200522131630

/

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un avió Airbus A-320 de la línia aèria nacional Pakistan International Airlines (PIA) s’ha estavellat aquest divendres al Pakistan amb 91 passatgers i 8 tripulants a bord en una zona residencial de la meridional Karachi, la capital econòmica del país, quan es disposava a aterrar procedent de Lahore.

Almenys un dels ocupants de l’aparell ha aconseguit sobreviure a l’accident, segons han informat les autoritats. «Moltes gràcies. Déu ha sigut misericordiós», ha dit a l’hospital la persona que ha aconseguit salvar-se, un banquer, segons ha confirmat el portaveu del govern provincial Abdur Rashid Channa. Altres fonts han afirmat que els sobrevivents són tres en total.

En el moment d’escriure aquesta crònica, el portaveu del Departament de Salut de la província de Sindh, havia xifrat en 35 els cadàvers recuperats. La mateixa font ha afirmat que vuit persones ferides havien sigut traslladades des del lloc de l’accident fins als hospitals; es tracta de veïns de la zona on ha caigut l’avió, la meitat d’ells, amb cremades al 60% del cos.

Operacions de rescat

«L’avió es trobava a un minut de l’aeroport i ha caigut en una zona residencial», ha assenyalat un portaveu de l’Autoritat d’Aviació Civil del Pakistan, Abdul Sattar. L’oficina de comunicació de l’Exèrcit pakistanès (ISPR) ha informat en un comunicat que ha enviat helicòpters i tropes a la zona de l’accident per dur a terme les operacions de rescat.

«L’avió ha colpejat primer una torre mòbil i després s’ha estavellat contra les cases», ha dit el testimoni Shakeel Ahmed a prop del lloc on ha caigut l’aparell, a pocs quilòmetres de l’aeroport. L’accident s’ha produït quan el Pakistan reprenia els vols nacionals arran de la pandèmia de coronavirus, segons el lloc web de seguiment d’avions FlightRadar24. Avui és el primer dia festiu pel final del mes sagrat del ramadà.

«L’últim que hem sabut del pilot és que ha dit que tenia un problema tècnic», ha explicat el portaveu de l’aerolínia estatal, Abdullah H. Khan, en un comunicat. «En l’última aproximació a la pista els controladors han dit al pilot que les dues pistes estaven lliures i preparades perquè aterrés, però ha decidit fer una volta més. Encara no sabem si ha donat alguna raó en el moment de la trucada de mayday», ha afegit Khan. Un alt funcionari d’aviació civil ha dit a Reuters que semblava que l’avió no havia pogut baixar les rodes per aterrar a causa d’un error tècnic, però que era massa aviat per determinar-ne la causa.

Ajuda a terra

Els experts en seguretat de l’aviació diuen que els accidents aeris generalment tenen múltiples causes i adverteixen que és massa aviat per determinar-les en les primeres hores o dies. El primer ministre pakistanès, Imran Khan, ha tuitejat: «Sorprès i entristit per l’accident de PIA. Estic en contacte amb el màxim responsable de PIA, Arshad Malik, que ha anat fins a Karachi, i amb els equips de rescat i ajuda a terra, ja que aquesta és la prioritat en aquest moment. Tot just conèixer-se el sinistre, el ministre d’Aviació, Ghulam Serwar, ha ordenat la posada en marxa d’una investigació per conèixer-ne les causes. 

L’Airbus va volar per primera vegada el 2004 i estava equipat amb motors construïts per CFM International, propietat de General Electric i la francesa Safran, segons FlightRadar24.

Notícies relacionades

En l’accident mortal més recent del Pakistan, 47 persones van morir quan un avió de la PIA es va estavellar contra el pendent d’una muntanya a la província de Khyber-Pakhtunkhwa el 2016. El pitjor desastre aeri del país va ser el 2010, quan un vol d’AirBlue es va estavellar a prop d’Islamabad. Hi van morir 152 persones.