ELS DESPLAÇAMENTS ENTRE REGIONS SANITÀRIES

Colau negocia amb el Govern una mobilitat més gran a Barcelona i l'àrea metropolitana

«Volem fer la vida el més fàcil possible a la gent», diu l'alcaldessa

zentauroepp53297318 11 02 2020 la alcaldesa de barcelona  ada colau  interviene 200509110624

zentauroepp53297318 11 02 2020 la alcaldesa de barcelona ada colau interviene 200509110624 / David Zorrakino - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Raúl Paniagua

Un dels grans dubtes que sorgeix amb l’arribada de la fase 1 a Barcelona i les seves dues àrees metropolitanes, la nord i la sud, consisteix a saber si es permetrà als ciutadans de les tres regions sanitàries moure’s amb llibertat entre els seus municipis per motius familiars o d’oci. En principi, el pla de transició no permet desplaçar-se entre províncies o regions sanitàries en el cas de Catalunya, per la qual cosa els barcelonins no podrien sortir de la capital fins al final de la desescalada, entre les fases 2 i 3. Aquest era el plantejament inicial, però s’esperen novetats ben aviat.

Ada Colau s’ha referit, aquest divendres a la tarda, a aquesta inquietud en una roda de premsa. «Existeix una mobilitat real, la que s’està produint entre municipis molt interconnectats. L’objectiu que compartim els ajuntaments i els municipis és reduir riscos. Volem fer la vida el més fàcil possible a la gent, però alhora volem evitar aglomeracions. És un tema molt complex», ha afirmat l’alcaldessa, just abans d’una reunió clau per prendre determinacions sobre aquesta qüestió. «Ho decidirem entre els ajuntaments, la Generalitat i Transports Públics», ha afegit sense voler aprofundir més en el tema.

Més flexibilitat

Aconseguir una flexibilitat més gran per facilitar la mobilitat entre Barcelona i els municipis pròxims és l’objectiu. No sembla lògic haver d’esperar fins a finals de juny perquè sigui així. Si no es modifica el pla es podrien produir situacions surrealistes. Un resident a Santa Coloma, per exemple, podria anar a localitats del Maresme situades a uns quants quilòmetres, però no podria anar a zones de Barcelona situades a poca distància o a una simple parada de metro, si no és per feina. El mateix passaria en nombrosos múltiples casos, fins i tot amb carrers que comuniquen ciutats com l’Hospitalet i la capital catalana.

«Prendrem una decisió conjunta escoltant totes les mirades. Volem facilitar la mobilitat, però també evitar les aglomeracions. Aquest és el compromís col·lectiu», ha afegit Colau, que s’ha referit en diverses ocasions a la «mobilitat natural de la zona», que reuneix «cinc milions de persones». En aquest concepte entrarien tant la capital com tots els municipis limítrofs.

«No és cap carrera»

Notícies relacionades

L’alcaldessa s’ha mostrat orgullosa del canvi de fase, però va exigir prudència. «No volem guanyar una carrera, sinó controlar els contagis amb la màxima seguretat possible. No és una competició, el que cal fer és avançar sense fer passos enrere i seguint criteris científics», ha explicat Colau, que va exhibir la seva preocupació per les imatges dels últims dies amb les platges plenes.

«La ciutadania ha fet un gran esforç per aconseguir aquestes mesures, però cal recordar que aquest cap de setmana encara estem en fase 0,5 o fase zero avançada. Cal respectar les normes. No està permès banyar-se ni prendre el sol a les platges, cal insistir-hi molt», ha remarcat la dirigent barcelonina.