PRESUMPTA EVASIÓ D'IMPOSTOS

Una associació de taxistes denuncia davant del fiscal Uber per defraudar Hisenda

Taxi Project argumenta que la companyia de VTC utilitza un entramat societari per no pagar impostos a Espanya

L'associació sectorial assegura que part de la recaptació va a parar a paradisos fiscals, com les Bermudes

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642

zentauroepp47255220 cabify en bcn190307105642 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’associació sectorial de taxistes Taxi Project 2.0, liderada per Tito Álvarez, ha presentat aquest dimecres una denúncia davant de la Fiscalia de Delictes Econòmics de l’Audiència Nacional contra l’empresa d’Uber, de vehicles de transports amb conductor (VTC), pels presumptes delictes de frau a Hisenda i falsedat documental, ja que considera que aquesta companyia utilitza un «entramat societari» a l’estranger per no pagar els impostos a Espanya. El presumpte frau arribaria, almenys,  als 5,1 milions d’euros per l’impagament de l’IVA només el 2018, i s’hi hauria d’afegir l’impost de societats. La denúncia es basa en un informe pericial econòmic realitzat per la consultora Ekona.

Un portaveu d’Uber ha assegurat que la companyia «compleix totes les obligacions fiscals als més de 70 països en què opera. Com tantes altres multinacionals, Uber té una seu internacional a Holanda, des d’on operem per a tot Europa en virtut del principi de lliure establiment a la UE».

La denúncia de l’associació de taxistes afirma que «hi ha indicis fundats que Uber s’està servint d’un entramat societari i de l’enginyeria comptable i fiscal per eludir el pagament de tributs o de quantitats retingudes o que s’haurien hagut de retenir» durant, almenys, els anys 2017 i 2018, «cosa que comportaria delictes de defraudació a la Hisenda espanyola». El text, firmat per un representant de Taxi Project i l’advocat d’aquesta associació, Daniel Vosseler, destaca que totes les societats relacionades amb Uber constitueixen una única empresa real «sota l’aparença d’un fals grup constituït amb l’objectiu de defraudar la llei», en perjudici de l’Agència Tributària  espanyola. 

Dels EUA a Singapur

Al seu entendre, i segons l’informe pericial, tota l’«estructura empresarial» d’Uber té com a objectiu canalitzar els ingressos dels seus negocis cap a paradisos fiscals, com les Bermudes i Singapur, sota «el pretext de pagament en concepte de ‘royalties’ per explotació de la propietat intel·lectual corresponent a la plataforma digital o d’altres», ja que en cap d’aquests llocs es paguen impostos per IVA, ni els ingressos tributen en l’àmbit de benefici de societats al lloc de destinació de les transaccions.

L’informe pericial remarca que «Uber realitza la seva activitat de transport a Espanya, però que gràcies al seu imaginatiu esquema» no tributa al nostre país per aquest concepte, ja que els seus ingressos (20-30% de cada carrera) es «disfressen» de compensació pels seus serveis digitals i s’envien directament a Uber BV a Holanda».

La comissió pel servei

Notícies relacionades

El dictamen concreta com és aquesta operació: «Per evadir impostos Uber separa la comissió de la factura total de la carrera pagada per l’usuari». En definitiva, «l’usuari paga el servei al conductor i a més paga un percentatge en concepte d’aquesta intermediació digital [l’aplicació per demanar un vehicle], que no existeix com una realitat separada». La comissió de l’empresa, incideix, es canalitza cap als paradisos fiscals en concepte de ‘royalties’ «per a la retribució d’una propietat industrial que serveix de caixa negra que li permet abusar de la llei».

Segons han explicat en roda de premsa els advocats Leire López i Lluis Domingo, del despatx d’advocats Vosseler, és clar que l’activitat que Uber desenvolupa a Espanya és la de transport, tal com ha reflectit una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i no la relacionada amb la simple intermediació a través d’una aplicació digital per prestar el seu servei. Aquests lletrats han precisat que la condemna que els podria caure als responsables de l’empresa oscil·laria entre els dos i sis anys de presó, més una una multa abundant.

Temes:

Uber Hisenda Taxis