Baròmetre del Govern

Enquesta CEO: La crisi del PSOE no passa factura a Illa mentre Vox i Aliança segueixen a l’alça a Catalunya

CEO de julio

CEO de julio

4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en enquestes i política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿L’escàndol de corrupció que ha deixat a la corda fluixa el Govern de Pedro Sánchez ha afectat el Govern de Salvador Illa? El segon baròmetre de l’any del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat conclou que no. En vigílies de complir-se el primer any de legislatura, el PSC guanyaria de nou les eleccions a Catalunya amb un lleuger descens respecte a l’enquesta de març, però tant els socialistes com Junts i ERC es mantenen en registres molt similars als de fa quatre mesos. Els principals moviments es produeixen a la dreta: Vox i Aliança Catalana segueixen a l’alça i, en el cas del partit de Santiago Abascal, podria empatar en escons amb el PP. La formació de Sílvia Orriols superaria la barrera dels 10 diputats.

Illa obtindria el 26,8% dels vots i 40-42 escons (ara en té 42), dues dècimes i un escó menys que en el sondeig del març. Junts, que va caure amb força fa quatre mesos, es recupera lleugerament i aconseguiria el 17,5% dels sufragis i 28-30 diputats (avui en té 35), mig punt i un diputat més que en el baròmetre anterior. ERC repeteix amb el 14,4% de les paperetes i 21-23 parlamentaris (ara en té 20). El CEO detecta certa desmobilització en l’electorat socialista que li fa perdre el que havia guanyat en l’enquesta anterior, tot i que les fugues de vot són molt petites. Mentrestant, el partit de Carles Puigdemont s’estabilitza i el d’Oriol Junqueras consolida l’avenç que es va anotar quatre mesos enrere.

La quarta posició està molt disputada entre el PPC i Vox, ja que els populars superarien en vots els ultres però podrien quedar per sota en escons. El PPC se situa amb el 10,3% dels vots i 14-15 representants (ara en té 15), cosa que permet a Vox amenaçar-lo amb el 9,6% dels suports i 12-14 escons (avui en té 11). Just per darrere de populars i ultres es col·loca Aliança Catalana, que passaria de 2 a 10-11 diputats, dos més que al març després de sumar 1,4 punts i situar-se amb el 7,6%. El sondeig detecta un estancament del PPC que fa que la formació de l’alcaldessa de Ripoll ampliï l’espectre de partits de què rep votants (Junts, el PPC i Vox).

Batalla a la dreta

Tant Vox com Aliança consignen percentatges molt alts de fidelitat de vot, per sobre del 80%, però els seus principals caladors de vot són diferents. Orriols arrabassa vots a Junts allà on els puigdemontistes són forts, però comença a penetrar en territoris on el PPC i Vox tenen tirada. Per la seva banda, Vox creix allà on recula el PPC, sobretot entre els joves i els indecisos. La formació d’Ignacio Garriga atraparia el 7% dels votants d’Alejandro Fernández i és la tercera en intenció directa de vot (el vot sense ‘cuina’) entre els catalans de més de 50 anys.

Els Comuns i la CUP es mantenen en els seus últims resultats electorals, amb 5-6 parlamentaris en el cas dels Comuns (ara en tenen 6) i 3-4 representants en el cas dels anticapitalistes (ara en tenen 4). Amb aquest repartiment d’escons, el bloc independentista podria sumar majoria absoluta (68 diputats) per la part alta de la forquilla (62-68) sempre que acceptés els vots d’Aliança Catalana. Al contrari, Illa no tindria garantida la seva actual majoria parlamentària amb ERC i els Comuns, ja que la suma es mouria en una forquilla de 66-71 escons.

Aeroport i Rodalies

El treball de camp del sondeig es va elaborar del 30 de maig al 28 de juny, un període que va coincidir amb les revelacions de la presumpta trama corrupta que lideraven Koldo García i José Luis Ábalos que van propiciar la dimissió i posterior empresonament de Santos Cerdán, que va ser secretari d’Organització del PSOE i un dels homes de confiança de Sánchez en el partit. També durant aquelles setmanes es va conèixer la proposta del Govern per ampliar l’aeroport de Barcelona, que passa per prolongar 500 metres una de les pistes reduint l’afectació de la Ricarda i amb compensacions ambientals, i el pacte per crear la nova empresa en la qual Govern i Generalitat compartiran la gestió de Rodalies.

Notícies relacionades

En aquest context, la distància entre la valoració de la situació política catalana i l’espanyola és una bretxa cada vegada més gran. Un de cada cinc catalans opinen que la situació política de la comunitat és bona o molt bona, i les percepcions negatives sobre això (50%) cauen cinc punts des del març i acumulen 25 punts de retrocés en un any. De fet, estem davant la percepció menys dolenta des de l’abril del 2008. En canvi, ha pujat cinc punts la valoració negativa de la situació política espanyola (68%) i ha baixat set punts la satisfacció amb el funcionament de la democràcia (26,6%). El 22% dels enquestats assenyala la situació política com un problema del país, i per al 14% és el primer problema.

El Govern, (gairebé) aprovat

Aquest contrast de percepcions permet a Illa i al seu Govern mantenir les seves bones valoracions. De cada tres catalans aproven la gestió de l’Executiu (66%) i el 30% la suspèn, tot i que en nota mitjana el president i els consellers es queden a prop de l’aprovat, amb un 4,9. En tot cas, la gestió governamental és aprovada pels votants de sis formacions molt diferents: El PSC (85%), ERC (83%), els Comuns (78%), Junts (63%), el PP (61%) i la CUP (54%). En paral·lel, Illa és l’únic líder que aconsegueix aprovar, amb un 5 raspat, i el 20% dels catalans el prefereixen com a president.