POSSIBLE AUGMENT DE CASOS

La malaltia de Kawasaki: Què és, símptomes i relació amb el coronavirus

La síndrome afecta nens i provoca una inflamació dels vasos sanguinis

jmexposito53020811 rome  italy   03 04 2020   a woman and a child walk holding 200404110417

jmexposito53020811 rome italy 03 04 2020 a woman and a child walk holding 200404110417 / GIUSEPPE LAMI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La malaltia de Kawasaki és una rara condició que afecta típicament els nens de menys de cinc anys. Provoca que els vasos sanguinis s’inflamin i d’inflin. Els símptomes típics inclouen febre i granissada, ulls vermells, llavis o boca secs o esquerdats, enrogiment dels palmells de les mans i les plantes dels peus, i glàndules inflamades.

Normalment, al voltant d’una quarta part dels nens afectats experimenten complicacions cardíaques, però l’afecció rares vegades és mortal si es tracta adequadament a l’hospital. No se sap què és el que desencadena la condició, però es creu que és una reacció immunològica anormal a una infecció.

Símptomes

Aquesta malaltia té símptomes i senyals reveladors que apareixen per etapes. En la primera etapa, que pot durar fins a dues setmanes, hi sol haver febre durant un mínim de cinc dies. A més, els malalts poden desenvolupar ulls envermellits; una erupció rosada a l’esquena, l’abdomen, els braços, les cames i la zona genital; llavis vermells, secs i esquerdats; llengua amb una capa blanca i protuberàncies de color vermell; mal de coll; palmells de les mans inflades i plantes dels peus d’un color vermell violaci, i ganglis limfàtics del coll inflamats.

La segona etapa sol començar dues setmanes després de l’inici de la febre. Els símptomes d’aquesta segona fase poden incloure: descamació de la pell de mans i peus, dolor articular, diarrea, vòmits i dolor abdominal.

Possibles afectacions cardíaques

Segons la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units, de vegades, la síndrome de Kawasaki pot desenvolupar afeccions a les parets de les artèries coronàries. Aquestes artèries duen sang i oxigen al cor i el seu deteriorament pot portar a patir un aneurisma (bossa i aprimament de les parets de les artèries) que pot augmentar el risc de coàguls sanguinis a les artèries. Si no es tracten els coàguls de sang, podrien provocar un atac cardíac o una hemorràgia interna, així com una inflamació al cor o problemes de la vàlvula cardíaca.

Possible interacció amb la Covid-19

En roda de premsa per informar de les comunitats autònomes que passen de fase de desescalada, l’epidemiòleg i director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha comentat que, segons han informat a Sanitat les societats de pediatries, «aquest any s’ha detectat un aparent increment» a Espanya de casos d’aquesta patologia, aparentment relacionats amb la Covid-19.

«Hi ha hagut recentment una publicació internacional amb investigadors de diversos països en què Espanya també ha aportat casos de Kawasaki potencialment associats a la Covid-19. Va sorgir fa uns dies com una potencial simptomatologia associada a la malaltia, i a poc a poc es va dilucidant l’associació entre totes dues», ha comentat l’expert.

Notícies relacionades

Simón ha explicat que la Kawasaki té «una certa associació amb malalties infeccioses». «Per tant, podem entendre, i després d’haver llegit les poques publicacions que hi ha, que podria ser factible que la Covid-19 suposés un increment de la malaltia», ha indicat.

En qualsevol cas, ha puntualitzat que «el percentatge de casos en nens petits és molt baix». «La incidència d’aquesta malaltia en general no és gaire alt. Però sí que fa la sensació que sí que hi podria haver un increment dels casos de Kawasaki aquest any», ha resumit.