09 jul 2020

Anar al contingut

blindatge davant de la Covid-19

Tot el que fas malament amb la mascareta i els guants

Mentre el Govern continua estudiant si ampliar l'ús obligatori de proteccions, la població comet errors amb elles

El Periódico

Tot el que fas malament amb la mascareta i els guants

Pool

L’individu porta una de les millors mascaretes de protecció. Una FFP2 com a mínim. També porta guants de làtex, un tresor actualment gairebé més preuat que els tapaboques. Està més blindat contra el coronavirus del que ho han estat alguns metges durant les setmanes més crítiques de la pandèmia. Però llavors, com aquell qui res, el subjecte aprofita que acaba de sortir del metro per treure el paquet de cigarrets, baixar-se la mascareta arrossegant-la amb els dits per la part central, ajustar-se les ulleres fregant-se l’ull i, finalment, posar-se un cigarret a la boca. De res ha servit el ‘catenaccio’ que havia muntat contra la Covid-19.

El Govern continua estudiant la petició d’algunes autonomies, com Catalunya o Madrid, que es porti mascareta en els espais tancats. Després de la reunió interterritorial mantinguda aquest divendres amb els consellers, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assenyalat que continuen avaluant «si és procedent prendre alguna mesura addicional» sobre les mascaretes. «Quan la prenguem, la donarem a conèixer», ha afegit, a més de recordar que «totes les mesures estan en permanent revisió». De moment les mascaretes són obligatòries al transport públic i són «altament recomanables», segons Sanitat, quan no es pugui mantenir la distància de seguretat. El problema és que les utilitzem malament.

Molts d’aquests moviments es fan de manera inconscient, però el cas és que hi ha un bon grapat d’accions aparentment irrellevants que poden malmetre tots els mecanismes que apliquem per combatre el coronavirus. Per les xarxes socials ja corren molts mems que apunten directament contra qui es posa la mascareta per sota del nas. «És com els que es posen el casc de la moto al front o al braç», diuen alguns missatges. «Fer-ho així és com posar-se els calçotets per sota de la titola», fan broma els més picants. I, sobretot, «no rentar-se les mans» és un dels pecats més grans que es poden cometre per molt que després se surti al carrer amb escafandre.

Tocar-les el mínim

Les autoritats sanitàries no deixen d’advertir que cal manipular aquestes peces de protecció mantenint sempre les mesures d’higiene. També recorden que els que se les treuen agafant la part central, la de tela, corren el risc d’estar impregnant les mans de virus o, al contrari, impregnant de virus la tela i la boca. Per això no deixen d’aconsellar que es toquegin el mínim possible i per això ha aixecat cert debat en un vídeo que corre per internet en la qual un professional sanitari explica com s’ha de posar la mascareta. N’hi ha que agraeixen les recomanacions i n’hi ha que no les tenen totes perquè no para de tocar la protecció amb la mà.

Les mascaretes higièniques, com les que es reparteixen al transport públic, són preferiblement d’un sol ús, tot i que hi ha experts que afirmen que es poden utilitzar en més d’una ocasió si és per períodes de temps curts. Els qui optin per això, han de tenir en compte que en cas de rentar-les ho han de fer amb aigua i sabó o fregant amb una solució alcohòlica.

El temps i la retirada

Relacionat també amb aquesta classe de mascaretes, un altre dels errors que se solen cometre és el de portar-les durant tot el dia, quan les autoritats sanitàries adverteixen que és aconsellable substituir-les quan han passat més de quatre hores, perquè llavors la qualitat de protecció disminueix notablement. El mateix passa quan la peça és molla: hauria de retirar-se i substituir-se per una altra. Per apartar-la momentàniamentmai s’ha de posar al front o a la barbeta, ja que llavors és molt possible que la part interna s’acabi impregnant de partícules, i no només del portador, sinó de les que podria haver rebut aleatòriament d’altres persones amb qui hagi interactuat.

A l’hora de treure-les, a més, hi ha gent que ho fa sense haver-se tret abans dels guants de protecció. ¡Error! El primer que cal fer és treure-se’ls i rentar-se les mans o fregar-se-les amb gel hidroalcohòlic. Després cal retirar-les des de les gomes laterals, mai des de la part frontal. D’aquesta manera es redueixen els riscos de contagi.