DOCUMENT CONFIDENCIAL

La Guàrdia Civil alerta de possibles «disturbis» i «sabotatges» durant la desescalada

«Els més desfavorits podrien veure desateses les seves necessitats bàsiques», adverteix una ordre interna del cos

Augura protestes de «tall separatista» a Catalunya i vigilarà les xarxes socials per «identificar zones o grups més propensos a violar les normes»

Larga cola para recoger los alimentos que reparte la oenegé Madrina en Madrid, el 28 de abril.

Larga cola para recoger los alimentos que reparte la oenegé Madrina en Madrid, el 28 de abril. / DAVID CASTRO

4
Es llegeix en minuts
Vanesa Lozano
Vanesa Lozano

Redactora

Especialista en Sucesos

ver +
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

La Guàrdia Civil contempla una «alta possibilitat» que es produeixin «moviments de conflictivitat social» a Espanya durant la desescalada i alerta que «podrien aparèixer, de manera puntual, algunes protestes o disturbis que alterin la tranquil·litat social». En un document que porta el segell de ’confidencial’ i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, s’indica que també podrien produir-se «actes de sabotatge contra infraestructures crítiques o edificis vinculats als partits polítics».

L’ordre 21/20 Delta Papa, firmada pel tinent general Santafé, cap del Comandament d’Operacions, es titula Actuació de la Guàrdia Civil en el marc del Pla de Transició cap a una nova normalitat. Contempla també la possible aparició en aquesta fase de transició de protestes per motivacions polítiques o «de tall separatista», en al·lusió a Catalunya.

Acomiadats, ofesos i sense festes

El document assenyala altres focus de protestes que poden tenir lloc en els pròxims mesos. Esmenta expressament possibles disturbis en zones «més deprimides econòmicament», d’altres que podrien estar protagonitzats per ciutadans «afectats per ertos o acomiadaments» i les que puguin tenir lloc en «àrees geogràfiques que es considerin marginades per l’aplicació asimètrica» del desconfinament.

Entre les possibles guspires per a la protesta, l’ordre inclou també les que puguin generar un «augment de les ocupacions de vivenda». La Guàrdia Civil creu que altres disturbis d’ordre públic podrien tenir com a origen «la prohibició per l’autoritat governativa de les festes patronals» d’una localitat o d’altres relacionades amb «caps de setmana, dies festius o període estival».

Per explicar aquesta previsió de protestes, el document admet que «les restriccions econòmiques provocades per l’estat d’alarma han afectat de manera greu l’economia espanyola, cosa que pot redundar en una crisi econòmica que repercutirà en els ciutadans més desfavorits, que podrien veure desateses les seves necessitats bàsiques».

Més vigilància a les xarxes

Davant d’aquest risc d’explosió social, la nova ordre anuncia que incrementarà «la vigilància de les xarxes socials per a la identificació preventiva de possibles iniciatives o moviments que generin o puguin generar conflictivitat o alarma social». I afegeix que «s’haurà de tenir en compte l’ús d’internet per a la generació d’episodis de desinformació (notícies falses) així com d’apologia de trencament de les normes».

Després de la polèmica desencadenada a l’abril per la investigació de notícies falses que «generessin desafecció a institucions del Govern», la Guàrdia Civil continuarà monitorant les xarxes socials. I en aquesta nova fase, ho farà «per la possibilitat de moviments orientats a generar conflictivitat social». Aquest rastreig li servirà també per tenir dades de l’«acceptació general de les mesures restrictives de cada fase» i per «identificar les possibles zones, localitats o grups socials que siguin més propensos a violar aquestes normes».

Els lladres tornen

L’ordre 21/20 afirma que la majoria de la població ha acceptat les restriccions de forma generalitzada, però no descarta que, amb la desescalada, s’«incrementin les xifres de delinqüència»,a causa de «la necessitat d’ingressos dels delinqüents, que els serveis es dirigeixen prioritàriament a comeses relacionades amb la gestió de la crisi sanitària i que l’augment de la mobilitat ajuda a emmascarar els desplaçaments dels delinqüents». La Guàrdia Civil assenyala expressament que «podrien augmentar» els robatoris en vivendes, «sobretot en segones residències», i també en establiments comercials i instal·lacions agrícoles i ramaderes.

En aquest sentit, ordena que es presti atenció a «tots aquells centres de producció i establiments comercials que vagin reprenent la seva activitat econòmica durant aquesta fase, amb la finalitat d’evitar pillatges i saquejos, així com a les infraestructures crítiques que es determinin».

Possible rebrot

Quant a la pandèmia de la Covid-19, el document afirma que el procés de transició a Espanya «es pot allargar diversos mesos» i que «podria fins i tot enllaçar amb una nova situació de crisi sanitària davant d’un rebrot de la malaltia amb l’arribada de l’hivern».

Per això, la Guàrdia Civil considera necessari «no descuidar» zones amb possibilitats més grans de contagi, com ara «els centres hospitalaris i residències de gent gran». I entre aquestes zones de risc que han de ser vigilades inclou també «els assentaments barraquistes, (els) de temporers o d’immigrants irregulars, on resulta més complicat observar les mesures higienicosanitàries per evitar l’expansió de la infecció».

Ciutadans «fatigats», guàrdies «flexibles»

Notícies relacionades

L’ordre dedica un capítol titulat a l’«actitud davant del servei» en la qual recorda els guàrdies civils que «alguns ciutadans han perdut éssers estimats o coneguts» o en tenen d’altres d’hospitalitzats. Considera que els ciutadans en general han patit «penositat addicional» per les restriccions de l’estat d’alarma i contempla que algunes persones pateixin ja «situacions de fatiga» en el compliment de les normes.

Per això, adverteix als guàrdies civils que aquests ciutadans ‘fatigats’ poden protagonitzar «alleujaments de la tensió acumulada en ocasió de les interaccions» amb ells quan els vulguin recriminar l’incompliment de les normes. Quan això succeeixi, s’ordena als guàrdies civils respectar principis de «congruència, proporcionalitat i oportunitat», vetllant sempre per «trencar la cadena de contagis», però actuant «de manera flexible i amb sentit comú en aquelles situacions que generin dubtes d’interpretació» entre els ciutadans, dels quals admet que poden patir «confusió». Els guàrdies civils, per tant, hauran «d’extremar la correcció» quan identifiquin ciutadans que infringeixin les normes, especialment si entre els implicats hi ha menors d’edat.