per evitar contagis

Els viatgers internacionals hauran de guardar quarantena a la seva arribada a Espanya

Les persones d'altres països hauran de confinar-se 14 dies al seu domicili o allotjament

Simón recorda que hi ha llocs del món sense control de la pandèmia i que aquests viatgers són un perill

cuarentena / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

Les persones procedents d’altres països s’hauran de sotmetre obligatòriament a una quarantena de 14 dies a l’arribar a Espanya a partir d’aquest divendres, 15 de maig, i mentre continuï l’estat d’alarma. La mesura, anunciada pel Govern la setmana passada, es concreta ara en una ordre del Ministeri de Sanitat publicada pel Butlletí Oficial de l’Estat. 

El responsable del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha argumentat la necessitat d’aquesta restricció. En la seva roda de premsa diària, ha explicat que encara hi ha molts països on la pandèmia no està controlada i que, per tant, els passatgers provinents d’aquestes zones constitueixen un perill que podria generar rebrots si arriben a Espanya. Simón ha raonat que, ara que part del territori passa a fases amb desconfinament parcial, no resultaria segur que persones d’aquests països poguessin anar a aquestes zones que han pogut avançar en la desescalada. A més, ha justificat que seria «incongruent» que un espanyol no pugui anar a la seva segona residència, per estar en una altra província, però sí que pugui fer-ho un estranger provinent d’un altre país. 

El Ministeri de l’Interior ha imposat restriccions d’entrada, a les fronteres interiors, per a vols i barcos procedents de l’espai Schegen, que se sumen a les ja adoptades a les fronteres terrestres amb França i Portugal i a les limitacions per a viatgers fora de l’espai Schegen. Només podran accedir al territori nacional ciutadans espanyols o residents a Espanya, treballadors transfronterers, professionals sanitaris o de la cura de gent gran o aquelles persones que acreditin documentalment causes de força major. Així mateix, hi podrà accedir el personal estranger acreditat com a membre de les missions diplomàtiques i les persones que es traslladin per motius «exclusivament laborals». Aquestes mesures no són aplicables al transport de mercaderies.

Per la seva banda, l’ordre del ministeri de Sanitat estableix les condicions de quarantena a què s’hauran de sotmetre els viatgers internacionals i recorda que aquesta mesura s’ha aplicat a les autoritzacions excepcionals atorgades per a les repatriacions d’espanyols i residents a Espanya procedents d’Itàlia. 

Però incideix que la «favorable evolució» de la situació epidemiològica i l’inici de la desescalada requereixen reforçar les mesures de control, d’acord amb la distribució mundial del virus i el principi de precaució.

A la seva arribada a Espanya, els viatgers estaran obligats a guardar quarantena durant 14 dies al seu domicili o allotjament i hauran de limitar els desplaçaments a l’adquisició d’aliments, productes farmacèutics i de primera necessitat; l’assistència a centres, serveis i establiments sanitaris, i als que obeeixin a causes de força major.

Tots els desplaçaments es realitzaran obligatòriament amb mascareta i hauran d’observar totes les mesures d’higiene i prevenció de la transmissió de la malaltia provocada pel coronarivus, en especial al que es refereix al contacte amb els qui convisquin.

Les autoritats sanitàries podran contactar amb les persones en quarantena per fer-ne el seguiment, però si tenen símptomes com febre, tos, dificultat respiratòria, malestar general o altres símptomes de cas sospitós de Covid-19 hauran de trucar als serveis sanitaris i indicar que es troben en quarantena per procedir de l’estranger.

D’aquestes mesures queden exceptuats els treballadors transfronterers, transportistes i les tripulacions, així com els professionals sanitaris, que es dirigeixin a exercir la seva activitat laboral sempre que no hagin estat en contacte amb persones diagnosticades de coronavirus.

Notícies relacionades

Les agències de viatge, els touroperadors i companyies de transport hauran d’informar els viatgers d’aquestes mesures a l’inici del procés de venda dels bitllets amb destinació al territori espanyol.

En el cas d’aeronaus les companyies hauran de facilitar un formulari de salut pública per localitzar els passatgers (Passenger Location Card), que haurà de ser entregat pel viatger a l’arribada a Espanya.