MESURES DE L'ESTAT D'ALARMA

«Cap turista vindrà si ha de passar una quarantena»

Les agències de viatge recorden que el turisme interior no compensarà les pèrdues de l'internacional

undefined53324713 pasajeros esperan en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200512123954

undefined53324713 pasajeros esperan en el aeropuerto adolfo su rez madrid bara200512123954 / Oscar Canas

2
Es llegeix en minuts
ACN

El president de l’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave), Martí Sarrate, ha mostrat preocupació per l’obligatorietat als visitants internacionals de passar una quarantena quan entrin a l’Estat, tal com estableix una ordre ministerial publicada al BOE.

«Cap turista va a un país on li imposin estar 14 dies tancat en un hotel, en un apartament o en un càmping», ha advertit Serrate. Segons el president de l’Acave, es tracta d’una mesura «molt dura» i que confiar-ho tot al turisme a l’interior de les comunitats o de l’Estat aquest estiu no és suficient per cobrir el buit que deixen els 84 milions de persones que van visitar Espanya l’any passat, un 25% dels quals, a Catalunya.

L’Agència Catalana de Turisme (ACT) també ha mostrat la seva sorpresa pels dos decrets publicats en el BOE, que obliguen les persones que vinguin de l’estranger a fer una quarantena de 14 dies. «Es tracta d’una notícia que ens ha sorprès, no sabíem res», han apuntat fonts de Turisme. Amb tot, consideren que l’afectació a nivell turístic a Catalunya serà «molt limitada» si la durada dels dos decrets va lligada en l’estat d’alarma: «No esperàvem tampoc cap allau de turistes internacionals en les pròximes setmanes».

La mesura publicada aquest dimarts al BOE entrarà en vigor el 15 de maig i serà vàlida mentre duri l’estat d’alarma i les seves pròrrogues. Els viatgers hauran de quedar-se al seu domicili o allotjament i limitar els desplaçaments a les activitats essencials de compra de productes bàsics, assistència a centres de salut o causes de força major. A més, estaran obligats a portar mascaretes i hauran de complir les mesures d’higiene i prevenció, especialment pel que fa al contacte amb els convivents.

Paral·lelament, però, una altra ordre estableix que fins al 24 de maig només podran entrar a l’Estat per ports i aeroports ciutadans espanyols, residents habituals i persones que acreditin motius laborals. Queden fora de la restricció treballadors transfronterers, professionals sanitaris o que tenen cura de persones grans que vinguin a exercir la seva activitat laboral, així com que acreditin causa de força major. Aquestes limitacions tampoc s’apliquen al transport de mercaderies.

Assabentats pel BOE

El president de l’Acave ha criticat que també s’ha assabentat de l’obligatorietat de fer una quarantena per la publicació al Butlletí Oficial de l’Estat. Segons considera Serrate, s’hauria d’haver tractat en les reunions que el sector manté amb l’Estat per avaluar els seus pros i contres i tenir en compte que afecta la «indústria més important del país».

Notícies relacionades

Amb tot, Serrate ha explicat que té «esperança» en la reunió d’aquest dimecres al si de la Comissió Europa per debatre conjuntament una «obertura de fronteres ordenada» i els seus condicionants, i que les mesures que s’acordin entre els estats «contradiguin» l’ordre publicada pel BOE aquest dimarts. 

‘Coronavirus avui’

Subscriviu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions

Serrate ha recordat que el turisme interior també estarà condicionat pels processos d’erto oberts a milers de treballadors que hauran comportat una disminució de les seves rendes. Ara per ara, el sector preveu molta mobilitat amb cotxe i moltes estades en apartaments davant dels dubtes de com podran reobrir els hotels. D’altra banda, la patronal de les agències de viatge dona per perduts els viatges en creuer. «Serà complicat que les companyies de creuers estiguin activades aquest estiu», assegura, després de conèixer les restriccions als viatgers internacionals.