el rastreig de Covid-19

Els detectius s'ofereixen per trobar possibles contagiats

Expliquen que seguirien els contactes dels infectats per prevenir la propagació de la pandèmia i evitar així onades futures

El Ministeri de l'Interior ha aclarit al col·lectiu que pot desenvolupar la seva feina al carrer, al ser considerat un servei essencial

zentauroepp53267910 coronavirus munich200429151510

zentauroepp53267910 coronavirus munich200429151510 / CHRISTOF STACHE

1
Es llegeix en minuts
Efe

Els detectius privats s’han posat al servei del Ministeri de Sanitat per ser «rastrejadors» del contagi del coronavirus, seguint els contactes dels infectats, ja que consideren que són els professionals idonis per a aquesta comesa, que ja es duu a terme en alguns països.

L’Associació Professional de Detectius Privats d’Espanya (APDPE) ha informat d’aquesta proposta, inclosa en un escrit firmat per les associacions i escoles més representatives del sector.

L’escrit s’ha enviat després de tenir constància que en països com els Estats Units els experts consideren que la clau de la desescalada per combatre la pandèmia i la reobertura econòmica és fer més proves diagnòstiques i contractar un exèrcit de rastrejadors de contactes per evitar el repunt en els contagis.

Països com Singapur, Corea del Sud o Austràlia han apostat per les noves tecnologies per dur a terme els rastrejos, enmig del debat sobre els riscos per a la privacitat.

En el matí d’aquest dilluns, el director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries d’Espanya, Fernando Simón, s’ha referit a la figura dels rastrejadors, la xifra dels quals no ha pogut especificar, tot i que sí que ha dit que «durant tot aquest temps s’han fet contractes a sanitaris de tots els nivells que han estat treballant ja en l’epidèmia i que s’estan redirigint als diferents punts on ara són necessaris, que és sobretot a atenció primària i seguiment de casos i de contactes». 

Els detectius destaquen en l’escrit remès a Sanitat «la necessitat de realitzar procediments de rastreig a fi de minimitzar els contagis», i incideixen que «el rastreig de contactes és un mètode clau per prevenir la propagació d’una malaltia i evitar onades futures».

Remarquen que les funcions que poden desenvolupar aquests rastrejadors s’inclouen a priori en la Llei de 5/2014 de Seguretat Privada. 

Notícies relacionades

I afirmen que «hi ha indicis o probabilitats que en un futur puguin produir-se rebrots de contagis, per la qual cosa podria ser necessari que els sanitaris, personal d’emergències i militars hagin de tornar a posar-se a frenar-los», i és més adequat que el rastreig el facin professionals de la investigació privada.

L’Associació Professional de Detectius Privats d’Espanya recorda que recentment el Ministeri de l’Interior va aclarir el col·lectiu que sí que pot desenvolupar la seva feina al carrer, després de la consulta feta per totes les associacions i col·legis professionals a l’entendre que es tracta d’un servei essencial per a la ciutadania.