en el confinament

La majoria dels espanyols passen 14 hores al dia mirant una pantalla

Els òptics alerten que abusar de l'ús dels dispositiu pot causar alteracions oculars

Aconsellen que un dia a la setmana es faci un 'detox' i no s'utilitzin 'smartphones' ni es miri la tele

zentauroepp52742146 shops are closed in galleria umberto  in downtown naples  so200311220830

zentauroepp52742146 shops are closed in galleria umberto in downtown naples so200311220830 / Alessandro Pone

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

La majoria dels espanyols passen durant el confinament 14 hores al dia mirant una pantalla, cosa que suposa un increment d’un 30% diari respecte al mateix període de l’any anterior, segons ha posat de manifest l’estudi ‘Screen Pollution: Les pantalles i el confinament’, dut a terme per Multiópticas.

Aquest augment s’ha produït sobretot per l’ús més gran del’‘smartphone’ (1,35 hores més al dia), de la televisió (1,31 hores més al dia) i de l’ordinador (1,17 hores més al dia). En aquest sentit, són les dones, i les persones que resideixen a la zona nord d’Espanya (Rioja, Navarra, Galícia, Astúries i Cantàbria) els qui, en general, reconeixen fer més ús de les pantalles des que estan confinats. Per la seva part, Extremadura, Castella i Lleó i Aragó serien les regions que menys han augmentat.

«Aquestes dades revelen que podem tenir un paper rellevant a l’hora d’assenyalar una problemàtica, d’incentivar la prevenció i d’introduir certes rutines i hàbits que regulin la nostra relació amb els dispositius i evitar així que els nostres ulls en surtin perjudicats», ha declarat el director general de Multiópticas, Carlos Crespo.

D’altra banda, Multiópticas ha estimat conèixer quines activitats que abans no es desenvolupaven davant de les pantalles s’han vist incrementades, i s’ha comprovat que més de la meitat dels espanyols (52%), han començat a fer videotrucades; un de cada quatre ara utilitza les pantalles per fer esport, cosa que abans no feia; un 18% les utilitza ara per fer les tasques escolars; ientorn del 18% les utilitza per cuinar i un 16% per informar-se i seguir l’actualitat des del seu ‘smartphone’, entre d’altres.

Si bé és conegut que els nens i els joves interactuen amb diversos tipus de pantalla des de petits, els pares amb nens menors de 18 anys afirmen que els seus fills han passat de 2,79 hores de mitjana al dia a 4,18 hores, és a dir, 1,39 hores al dia més. A més, s’observa que el percentatge de nens o joves que passen cinc o més hores al dia exposats a una pantalla ha passat del 16,24% al 37,27%, en comparació amb el mateix període de l’any passat.

Problemes de visió

El nivell de lluminositat de les pantalles, la distància a la qual consumim els continguts audiovisuals o l’ergonomia visual a l’hora d'estar davant un dispositiu són factors que poden causar alteracions oculars. En concret, un 60% dels espanyols asseguren haver notat alguna molèstia ocular durant el confinament per l’ús excessiu de pantalles.

Concretament, les principals molèsties que han notat els espanyols per l’ús de pantalles són mal de cap (31%), seguit de la coïssor d’ulls (25%), la sequedat ocular (22%), la dificultat per enfocar (20%), l’enrogiment dels ulls (17%) o l’empitjorament de la visió (16%).

Finalment, des de Multiópticas s’ha aconsellat analitzar l’ús diari que es fa de les pantalles; crear un pla personal d’ús digital, sobretot, determinant per a què es vol utilitzar cada un dels dispositius; i incorporar recursos per mesurar, definir temps i buscar espais de desconnexió.

Notícies relacionades

Altres consells es basen a parpellejar voluntàriament amb freqüència; fer descansos curts però periòdics, aixecant la mirada i desenfocant la pantalla; utilitzar lubricants oculars, tipus llàgrimes artificials, per prevenir l’ull sec secundari; i situar-se a una distància d’entre 35 i 50 centímetres per a pantalles petites, i a un mínim de 55 centímetres per a altres pantalles fixes.

Finalment, des de la companyia s’ha aconsellat afegir filtre de llum blava en el cas que es portin ulleres graduades; no adreçar-se als fills mentre s’utilitza el mòbil; que es promogui que en els menors de 21 anys l’ús de pantalles fora de l’horari escolar es realitzi en hores sense sol, per evitar que aquesta utilització de pantalles en llocs foscos impedeixi fer altres activitats sota llum natural; i es fixi un dia a la setmana de ‘detox’ de pantalles, en el qual les pantalles es quedin aparcades i es planegin alternatives de lleure.