A PARTIR DE DILLUNS

Els viatges entre territoris en fase 1 tampoc estaran permesos

El Govern rectifica i a l'interior de la mateixa zona sí que es podrà viatjar a la segona residència

Els ciutadans de la regió sanitària de les Terres de l'Ebre no podran moure's a la del Camp de Tarragona i viceversa

segea53313910 09 04 2020 una agente de los mossos d esquadra protegida con200504153344

segea53313910 09 04 2020 una agente de los mossos d esquadra protegida con200504153344 / David Zorrakino - Europa Press

5
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Els habitants dels territoris que a partir de dilluns passen a la fase 1 de la desescalada es podran moure lliurement dins d'aquests, abandonant els seus municipis, per dur a terme les activitats que estan permeses, però no podran sortir dels seus límits, tot i que siguin contigus a un altre territori que es trobi en la fase 1, segons han confirmat fonts del Govern i figura en l’ordre publicada en el BOE aquest dissabte al matí.

El cas de Catalunya s’ha dividit per regions sanitàries. Els habitants de la zona de les Terres de l’Ebre no podran passar a la del Camp de Tarragona malgrat que a l’interior de cada una d’aquestes s’haurà iniciat el desconfinament. És a dir, si es viu a Tortosa, es podrà anar, per exemple, a l’Aldea a prendre el vermut, però no a Reus.

Les úniques excepcions a aquest veto són els viatges de feina i per cuidar persones grans o dependents, com succeeix també entre els territoris que estan en diferents fases o en fase 0. Cal recordar que la persones autoritzades a treballar augmentaran al passar de fase perquè en l’1 es permeten obrir petits comerços (menys de 400 metres quadrats) i terrasses dels bars (50% de la capacitat), entre d’altres.

Elecció catalana

Com Catalunya ha escollit la regió sanitària com a unitat territorial per a la desescalada es produeix aquesta paradoxa. Si hagués elegit la província, com la majoria de la resta d’Espanya, no hi hauria hagut poblema per viatjar entre qualsevol punt de la demarcació de Tarragona. En contrapartida, la regió sanitària ha permès desconfinar la zona de Pirineus Aran sense que Lleida estigués en condicions de passar de fase.

Els Mossos d’Esquadra no semblen haver interpretat de moment la normativa d’aquesta forma, ja que només establiran ‘controls aleatoris’ perquè els habitants de municipis en fase 0 es traslladin a territoris en fase 1. Almenys és el que ha declarat el matí d’aquest dissabte el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch.

Advertència de Sánchez

En el cas de les autonomies, on la unitat territorial és la província, els ciutadans de les que entren en la fase 1 podran moure’s lliurement dins d’aquestes però no en cap cas traspassar-ne els límits.

El País Basc havia sol·licitat ser considerat una sola unitat territorial per poder permetre els moviments entre les seves tres províncies però de moment no se li ha concedit. Està en estudi i podria autoritzar-se pròximament, segons han indicat fonts del Govern.

«Per prudència, per precaució, perquè així ho diuen els experts científicis, la restricció de la mobilitat interprovincial és fonamental», ha advertit Pedro Sánchez, en la seva compareixença d’aquest dissabte.

Segones residències 

Dins de les unitats territorials que entrin en la fase 1, es podrà viatjar a la segona residència, a un hotel o a una terrassa que estiguin en un altre municipi. Al principi les segones residències havien quedat excloses però el Ministeri de Sanitat ha difós una altra interpretació de l’ordre publicada en el BOE. 

Vulnerables: el que digui el metge

Un altre aspecte destacat de l’ordre publicat aquest matí en el BOE és que les persones en situació vulnerable enfront la Covid-19 també podran participar en les activitats noves permeses «sempre que la seva condició clínica estigui controlada i ho permeti, i mantenint rigoroses mesurades de protecció». Fonts del Govern assenyalen que es tracta que les persones amb patologies que agreugen la infecció per coronavirus o d’edat molt avançada consultin el seu metge quines activitats són recomanables o en quines condicions poden dur-les a terme.

Els establiments que poden tornar a obrir han d’establir una franja d’horaris prioritària per a la gent gran.

Es mantenen les franges horàries

Les diferents franges horàries que es van implantar en la fase 0 perquè els adults, la gent gran i els nens poguessin passejar es mantenen, tot i que les comunitats tenen un marge de dues hores per moure la dels nens per evitar que coincideixin amb les hores de més calor. El manteniment d’aquesta mesura pot provocar situacions xocants. Un adult i els seus fills podrien anar a prendre alguna cosa en una terrassa a un altre municipi o del centre de la seva ciutat en qualsevol moment del dia mentre només podran passejar a determinades franges.  

Els infectats i contactes, no

Els que directament no podran sortir del confinament són les persones que presentin símptomes compatibles amb la Covid-19, aïllades per estar contagiats o haver-hi estat en contacte.

Epis per als empleats

Quan es realitzi qualsevol de les noves activitats s’haurà de mantenir la distància social de dos metres entre qualsevol persona. L’empreses que tenen la possibilitat d’exercir el teletreball ho hauran de mantenir i quan no és possible i els empleats tampoc puguin situar-se a un mínim de dos metres, aquests hauran d’anar equipats amb epis (equips de protecció personal). Els centres de treball també hauran d’organitzar les entrades i les sortides perquè no hi hagi cues en el moment de fitxar.

Preobertura d’escoles

Els centres educatius podran reobrir «per a la seva desinfecció, condicionament i per a la realització de funcions administratives». L’ordre afegeix que «serà responsabilitat dels directors dels centres educatius determinar el personal docent i auxiliar necessari per dur a terme les esmentades tasques».

També podran reobrir els laboratoris de les universitats, una cosa que s’havia reclamat reiteradament, perquè podrien col·laborar en l’emergència sanitària.

Concessionaris, gardens i ITV, amb cita prèvia

Els concessionaris de venda d’automòbils podran obrir amb independència de la seva superfície, però hauran de funcionar amb cita prèvia.  El mateix ocorre amb els centres de jardineria, vivers i els concessionaris d’ITV.  També obren, sense aquesta reducció, les administracions de loteria i els llocs de venda de l’ONCE.

Biblioteques, museus i rodatges 

Els museus podran obrir les seves portes al públic per a les visites a la col·lecció permanent i exposicions temporals, però continuaran suspeses les activitats culturals i didàctiques. Després de la seva obertura en la Fase 0, el passi a la Fase 1 implica que les llibreries podran donar servei ja sense cita prèvia, però sempre amb un 30% de l’aforament. La visita serà individual o per unitat familiar.

Notícies relacionades

Després de la seva obertura en la Fase 0, el passi a la Fase 1 implica que les llibreries podran donar servei ja sense cita prèvia, però sempre amb un 30% de l’aforament. Les biblioteques també podran reobrir per a les activitats de préstec i devolució d’obres, així com per a informació bibliogràfica i bibliotecària, al 30% del seu aforament.

Els rodatges i produccions audiovisuals també estaran permesos, tot i que amb vestuaris higienitzats i el manteniment de la distància interpersonal de seguretat sempre que sigui possible