Els Mossos faran «controls aleatoris» per evitar desplaçaments de municipis en diferents fases

El conseller d'Interior descarta controls perimetrals i apel·la a la «complicitat» de la població per seguir les normes

zentauroepp52848578 coronavirus200319104746

zentauroepp52848578 coronavirus200319104746 / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Agencias

El conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, ha garantit que els Mossos d’Esquadra faran «controls aleatoris» per evitar desplaçaments de municipis en fase 0 a les zones catalanes en fase 1 de desconfinament: Pirineu-Aran, Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

Buch ha fet aquestes declaracions hores abans que l’ordre es publiqués al BOE. Els habitants dels territoris que a partir de dilluns passen a la fase 1 de la desescalada es podran moure lliurement dins d’aquests, abandonant els seus municipis, per dur a terme les activitats que estan permeses, però no podran sortir dels seus límits, tot i que siguin contigus a un altre territori que es trobi en la fase 1, segons han confirmat fonts del Govern i figura en l’ordre publicada en el BOE aquest dissabte al matí.

En declaracions a RAC-1, el conseller ha dit que no hi haurà «controls perimetrals» perquè «no és factible», però sí «aleatoris» en les vies «més importants i fins i tot en les vies secundàries de més ús».

Tot això per evitar «que no es trenqui el confinament» dels municipis que estan encara en fase 0, com és el cas de l’àrea metropolitana de Barcelona, tot i que ha apel·lat a la «complicitat» de la població per seguir les normes.

Precisament divendres passat, el conseller i el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, van abordar l’estratègia policial per garantir la seguretat en la desescalada en una reunió amb comandaments policials de les zones de Catalunya que dilluns entraran a la fase 1.

Quant a la mobilitat interna a les zones que entrin a la fase 1 a partir de dilluns, Interior va aconsellar no sortir del municipi durant aquella fase, però Buch ha assegurat que la Generalitat «intentarà desxifrar de la forma més fàcil el que publiqui el Butlletí Oficial de l’Estat» abans de transmetre una consigna a la població.

En aquest punt, el conseller ha denunciat que el Govern espanyol diu una cosa en públic i després en publica una altra al Butlletí Oficial de l’Estat, i ha criticat de nou la seva «improvisació» en aquesta crisi i la «inseguretat» que genera. Ha acusat el Govern d’estar actuant amb poc «sentit comú» en les decisions que està prenent en la desescalada i ha considerat que es contradiu en les seves directrius.

«Catalunya va proposar franges. Madrid va dir que no. Després va dir que sí», ha exclamat el conseller en una entrevista a Rac1 aquest dissabte, i ha avisat que quan el Govern tingui la capacitat per canviar les franges, ho estudiaran i s’actuarà.

La sortida de nens

En aquest sentit ha posat per exemple que no pot ser que per als nens s’hagi ordenat una franja en la qual hi ha la «màxima previsió solar», i alhora estar recomanant des de les administracions a la gent no exposar-se en les hores de màxim sol.

Quan se li ha preguntat pel motiu pel qual han disminuït les actes de denúncia a la gent, ho ha atribuït al fet que abans les persones només podien sortir per treballar o comprar i era més fàcil controlar-ho, però que ara hi ha més gent i no es pot controlar amb la mateixa intensitat perquè hi ha moltes casuístiques.

Test als mossos

Buch ha explicat que des de dijous s’estan realitzant proves PCR per a la detecció de la Covid-19 als agents de Mossos d’Esquadra que són a casa després d’haver sigut aïllats preventivament o d’haver donat positiu.

Notícies relacionades

En aquest sentit ha dit que són uns 1.500 agents, ha assegurat que des d’Interior volien fer-los des del primer dia però que una ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i del Ministeri de Sanitat ho va retardar.

I sobre si els Mossos tindran una compensació econòmica com la que es va anunciar per a altres efectius que han treballat en la lluita contra la Covid-19, com els Bombers, ha assegurat que s’està buscant una solució perquè «no tindria sentit» que uns cossos cobressin i altres no.