el biaix femení de la Covid-19

Les dones continuen assumint les tasques domèstiques durant el confinament

Tant pel tancament d'escoles com per la reducció de l'externalització de la neteja i la preparació del menjar

Els homes han tingut un paper més destacable en les compres i a l'hora de compartir moments de lleure amb els fills

zentauroepp53025255 mercat sant antoni200404204940

zentauroepp53025255 mercat sant antoni200404204940

2
Es llegeix en minuts

Les dones han continuat assumint la majoria de feines de casa durant el confinament, segons una enquesta feta durant el mes d’abril a més de 7.000 espanyols per investigadores de la UPF i la UB, que únicament han trobat que els homes han tingut un paper més destacable en les compres.

L’estudi, dirigit per les professores Libertad González (UPF) i Lidia Farré (UB), constata que el confinament ha suposat un increment de les tasques domèstiques, tant pel tancament d’escoles com per la reducció de l’externalització de la neteja i preparació de menjar, i confirma que es manté el biaix femení en les feines de casa.

«Hem trobat que la distribució de les tasques domèstiques està molt esbiaixada cap a les dones, tant abans del confinament com després», han resumit González, professora d’Economia i Empresa de la UPF i membre del Centre d’Estudis de Gènere (CEDG), i Farré, professora d’Econometria, Estadística i Economia Aplicada de la UB.

L’enquesta es va fer entre el 4 i el 30 d’abril, amb una mostra de 7.091 persones seleccionades en llars espanyoles on viuen parelles de diferent sexe, amb fills menors de 16 anys (en un 88% dels casos).

Segons González, «l’augment del volum de feines de casa s’ha hagut de repartir, però la majoria del pes d’aquest extra ha reincidit sobre la persona que ja les realitzava anteriorment, la dona».

L’estudi reparteix les tasques domèstiques en cinc grups: neteja, compra, roba, menjar i cura dels fills, tant lleure com educació, i conclou que l’única activitat en què l’home és el principal responsable durant el confinament és fer la compra, la tasca en la qual es percep el canvi més important.

En menor mesura, també detecta un augment en la responsabilitat de l’home en la cura dels nens quant al lleure, que es reparteix per igual.

Les tasques en les quals clarament les dones continuen sent responsables són: rentar la roba (39 punts més que els homes), neteja (29 punts més) i ocupar-se de l’educació dels nens, que, malgrat que s’ha repartit més, les dones continuen avantatjant els homes en 24 punts.

L’excepció és la tasca d’anar a comprar, ja que, si l’home abans del confinament es responsabilitzava de la compra en un 20% de les llars, amb la nova situació aquest percentatge ha passat al 38%, mentre que la dona passa del 38% al 28 %, i a la resta de llars, el 35% de les famílies, la compra es fa de manera igualitària.

González ha suggerit que es pot tractar d’un tema de preferències a l’hora de fer activitats fora casa i també pot estar relacionat amb una aversió més gran al risc de les dones.

«El confinament és una mica més del mateix: el repartiment de les tasques domèstiques continua estant centrat en les dones, excepte aquest canvi en la compra», resumeix la investigadora.

En termes generals, abans del confinament, a Espanya, l’home s’ocupava del 36% de les tasques domèstiques, i amb el confinament l’home passa a fer una mitjana del 40% de les tasques.

L’estudi també constata una pèrdua de 20 punts percentuals de mitjana en l’ocupació, similar entre homes i dones, i que afecta especialment treballadors amb menys nivell educatiu.

Notícies relacionades

Entre els enquestats, abans del confinament, el 87% dels homes i el 74% de les dones amb pocs estudis tenien feina; amb la nova situació, passen a ser del 58 i el 42%, respectivament.

Quant als enquestats amb un nivell educatiu alt, abans del confinament treballaven el 94% dels homes i el 89% de les dones, i ara els percentatges passen a ser del 81 i el 75%.