Segons la revista 'Forbes'

Així gestionen la crisi els països liderats per dones

Des d'Islàndia a Taiwan i d'Alemanya a Nova Zelanda les mandatàries demostren que manegen millor que els homes la situació generada per la pandèmia

52961568 60

52961568 60 / Michael Kappeler (AP)

2
Es llegeix en minuts
EP

¿Busca exemples de lideratge veritable en una crisi? Des d’Islàndia fins a Taiwan i des d’Alemanya fins a Nova Zelanda, les dones estan demostrant el món com manejar una crisi tan letal i global com la del coronavirus, informa en un article de la revista ‘Forbes’ l’escriptora Avivah Wittenberg-Cox.

«Agregui a aquests països Finlàndia, Islàndia i Dinamarca, i aquesta pandèmia» revela que les dones saben què fer millor que els homes quan una amenaça com la del coronavirus ens posa contra les cordes, afegeix. Molts diran que es tracta de països petits, illes o altres excepcions, prossegueix l’articulista decidida a defensar el valor de les dones en situacions tan crítiques com la d’aquesta pandèmia.

Però Alemanya és gran i líder, i el Regne Unit és una illa amb resultats molt diferents pel nombre d’infectats i morts a conseqüència del Covid-19, ressalta.

«Aquestes líders ens estan regalant una manera alternativa atractiva d’exercir poder. ¿Què ens estan ensenyant?», es pregunta Wittenberg-Cox.

Alemanya

Angela Merkel, la cancellera d’Alemanya, es va aixecar aviat i amb calma va dir als seus compatriotes que es tractava d’un virus que infectaria fins al 70% de la població. «És greu», va dir, «pren-t’ho seriosament», rememora l’escriptora

«Ella ho va fer, i ells també. Les proves van començar des del principi». Alemanya es va saltar les fases de negació, ira i falta de sinceritat que hem vist en altres llocs, celebra Wittenberg-Cox

Taiwan

Entre les primeres en reaccionar va estar, decidida, Tsai Ing-wen a Taiwan. Al gener, al primer senyal de l’existència d’aquesta nova malaltia, va introduir 124 mesures per bloquejar-ne la propagació, sense haver de recórrer als confinaments tan comuns en altres llocs. Ara està enviant 10 milions de mascaretes als Estats Units i Europa, remarca Wittenberg-Cox. Tsai va donar, segons la CNN, «una de les millors respostes del món» davant d’aquesta crisi, i va mantenir l’epidèmia sota control.

Nova Zelanda

Jacinda Ardern a Nova Zelanda no va ocultar mai el nivell màxim d’alerta que estava sotmetent el país per la pandèmia. Va imposar l’autoaïllament a les persones que ingressaven a Nova Zelanda quan només hi havia sis casos a tot el país i va prohibir l’entrada d’estrangers per complet poc després, ressalta Wittenberg-Cox.

Islàndia

Islàndia, sota el lideratge de la primer ministra Katrín Jakobsdóttir, ofereix proves gratuïtes de coronavirus a tots els seus ciutadans, i es convertirà en un cas d’estudi clau en les veritables taxes de propagació i mortalitat de Covid-19, segons ‘Forbes’. En proporció amb la seva població, Islàndia ja ha examinat cinc vegades més persones que Corea del Sud.

Finlàndia

Sanna Marin es va convertir en la cap d’estat més jove del món quan va ser elegida el desembre a Finlàndia. Es tracta d’una mil·lennista que utilitza persones influents a les xarxes socials per vèncer el coronavirus.

Noruega

Notícies relacionades

La primera ministra de Noruega, Erna Solberg, va tenir la idea innovadora d’utilitzar la televisió per parlar directament amb els nens, a qui va explicar per què hi havia raons per estar espantats pel coronavirus. I va triomfar.

«Ara, compari aquestes líders i històries amb els homes forts que utilitzen la crisi per accelerar una aterridora baralla d’autoritarisme: culpar-ne d’altres», convida Avivah Wittenberg-Cox al recordar Donald Trump, Andrés Manuel López, Narendra Modi, Rodrigo Duterte, Viktor Orbán, Vladímir Putin, Benjamin Netanyahu... o, per què no, Pedro Sánchez.