REOBERTURA DE NEGOCIS
Amb ànims renovats
Perruqueries, llibreries i altres comerços de Tarragona i Lleida, entre la incertesa i l'optimisme

zentauroepp53314546 eva sort200504185515
Primer dia de recollida in situ de plats preparats al restaurant L’Espurna de la ciutat de Lleida. Han rebut set encàrrecs. En general, és a partir de dijous o divendres quan la gent s’anima a encarregar menjar preparat, diu el propietari, Jordi Vidal. Han adaptat menús per al consum als domicilis. «Al restaurant et pots lluir més amb la presentació, està clar que nosaltres venem l’experiència i el lloc, no només la qualitat del menjar, que és l’únic que podem continuar oferint ara. Amb això només minimitzem pèrdues», assenyala. Van obrir fa dos anys i mig i encara no havien pogut amortitzar la seva inversió inicial en el negoci. «Això ens ha agafat a contrapeu. Anem a cegues, i no podem fer gaires previsions de producte», lamenta.
També a la capital lleidatana, Guillem Ferreruela explica la seva experiència. Des de la seva clínica oftalmològica, ILO, a peu de carrer, han estat atenent només urgències i bàsicament per telèfon, fins aquest dilluns que han obert al públic per atendre pacients, però amb cita prèvia, començant pels més urgents. Ho han fet amb molta cautela, perquè les seves pacients són majoritàriament persones d’edat avançada, amb més risc davant el virus. Les primeres cites són per a casos com, per exemple, una degeneració macular que requereix injectar tractament amb una freqüència de cada un o dos mesos. «Hem anat fent les més necessàries, sempre valorant el risc-benefici per a cada pacient. Les que podem, les posterguem», explica Ferreruela.
Seguretat i higiene
Han obert amb totes les mesures de prevenció higièniques i de protecció, fins i tot més de les que es requereixen. Tot el personal porta guants i mascareta. I informen els pacients abans de venir que els han de portar també. Si no ho fan, els hi proporcionen a la clínica. «També tenim gel, fem higiene de mans abans i després de cada consulta, i entre visita i visita es neteja tot, incloses les zones comunes. I tenim una càmera tèrmica que a l’entrada pren la temperatura de cada persona i si supera els 37º li recomanem que primer solucioni el tema amb el seu metge de capçalera».
«Hem obert a les nou i les trucades per concertar cita s’han animat molt, la gent té ganes de venir. I nosaltres de començar, a poc a poc, i molt a l’expectativa extremant les mesures, espaiant el temps de les visites i reduint cadires a la sala d’espera». La clínica té dues plantes i quiròfan, i ara només treballa un metge per planta, per reduir contacte. A l’inici del confinament, la clínica ILO va cedir un respirador de quiròfan al SEM i aquesta setmana ja el recuperaran.
«Tot això ha sigut molt precipitat. Imaginàvem que podríem obrir cap al 12 de maig, però en tres dies ens hem hagut de preparar. Molts proveïdors de material preventiu no estaven preparats per entregar les comandes tan aviat, però ens hem hagut d’espavilar igualment», expressa des de Sort Eva Mestre, la propietària de la perruqueria Mil i un color. El seu primer dia, ha començat atenent els homes, perquè són serveis més ràpids. En té 10 en llista el primer dia. «Després de gairebé dos mesos aturats, ja tenia ganes de tornar a funcionar; per l’econòmic i també per a la ment és necessari reprendre les rutines i recuperar el tracte amb la clientela.

Anna Costa, a la seva botiga, Tot per la llar de Mollerussa (Pla d’Urgell).
En el seu primer matí de treball, a Mollerussa, Anna Costa ha despatxat un biquini, quatre jocs de llençols i tovalloles. Tot per la llar ven tèxtil de llar, complements de roba per a dona i decoració, com cortines. «Em vaig posar en contacte amb tot el món per avisar que a partir d’avui, amb cita prèvia, podrien venir. «Hem cobrat els 300 i els 400 euros per a autònoms, però teníem moltes ganes d’obrir perquè cal pensar que som petit comerç i això ens ha agafat just quan acabàvem de comprar tot el gènere nou i hem de pagar els proveïdors i a l’agost ens arribarà ja tot el gènere d’hivern», puntualitza Costa.
«La meva esperança és que la gent vegi que el comerç del poble és necessari. Han pogut comprar en plataformes com Amazon, però jo crec que ara la gent respondrà bé i ens ajudarà a les botigues de proximitat, que valoraran la nostra atenció especial i més personal i les facilitats que donem a la nostra clientela més fidel, que sempre que fa falta els diem: ‘enduu-t’ho i ja m’ho aniràs pagant’. Això també té valor», afirma.
Des de l’Òptica Ribagorça, al Pont de Suert, Gemma Gallart en la seva reobertura al públic, també amb cita prèvia i amb prioritat de les urgències, s’ha dedicat a reparar desperfectes i desajustos en ulleres. «Però els epis que necessitem no han arribat. Vam fer una compra a través del Col·legi d’Òptics, però que no ens serviran fins a finals de mes, i tampoc no ens ho asseguren. L’anunci de l’obertura ha sigut molt precipitat i les mesures poc clares», assenyala des de la capital pirinenca.
Esperança del petit comerç
A la Rambla Nova de Tarragona, alguns clients anaven recuperant l’hàbit d’entrar a mirar llibres a la llibreria Adserà que aquest Sant Jordi ha celebrat el seu 54 aniversari. «Al carrer es veu bastant ambient, la gent té ganes de sortir i més amb el bon temps que fa. Les llibreries mai són gaire plenes, però esperem també que la gent amb tot això s’hagi sensibilitzat més sobre el perill que tanquin les petites botigues. Aquests dies han pogut veure com impressiona una ciutat amb les botigues tancades. Tarragona aquests dies estava morta», declara Gertri Adserà.
Notícies relacionadesLes perruqueres Laura García i Gemma Perelló, des de la Garriga (Seven Looks) i Mollerussa (GP Gemma Perelló) també consideren que l’autorització per reobrir ha sigut massa precipitada. «Ahir vam haver d’anar a buscar mascaretes a una gasolinera perquè els packs que vam encarregar encara no han arribat. Però s’havia d’obrir, perquè la gent ho demanava moltíssim. Si ens surt a compte la inversió de temps i material de prevenció, ja ho veurem. L’important és que la gent se senti segura, que tenim tota la perruqueria protegida amb les mesures necessàries», destaca Gemma Perelló des de la capital del Pla d’Urgell.
A la seva perruqueria a la Garriga, Laura García i la seva companya Erika López s’escarrassen a desinfectar entre client i client, amb la meitat de tocadors actius dels que tenen habitualment, per marcar distància. «Tenim vaporetes amb lleixiu i Sanitol. Les mascaretes ja les teníem preparades feia temps. Confiem que així anirà tot bé». Una cinquantena de clients en llista aniran passant al llarg d’aquesta primera setmana per les seves mans.
- Detenen una parella amb sis primats bebès ocults als genitals
- Els investigadors del cas Montoro van trobar correus sobre Aznar i Botella
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Richard Gere es passeja per Gràcia
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Tres ferits en caure part de l'estructura de l'escenari d'un festival de jotes
- TEST ¿Ets com la teva mare?
- Qüestionari intergalàctic ¿La Força t’acompanya? Celebra l’aniversari de ‘Star wars’ amb aquest test
- La successió de Francesc ¿Qui són els candidats a succeir el papa Francesc? Llista de cardenals ‘papables’
- Aquest dilluns L’Audiència de Barcelona jutja una àvia per abusar del seu net a Igualada