NOVES RUTINES

Les perruqueries obren aquest dilluns amb allau de cites, ús obligatori de mascaretes i sense revistes

Els establiments hauran de garantir una distància de seguretat entre persones de dos metres

No totes apujaran la persiana perquè necessitaran alguns dies per extremar la seva preparació

peluquerias / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les perruqueries i els salons de bellesa obriran aquest dilluns, 4 de maig, amb un allau de peticions de cites, fetes de forma prèvia, ús obligatori de mascaretes, tovalloles d’un sol ús, sense revistes ni premsa i amb una distància de seguretat entre persones de dos metres, tot i que algunes no garanteixen l’obertura per extremar la preparació dels seus espais.

A aquestes mesures se sumen altres com el rentat freqüent de mans, l’ús de guants quan procedeixi o la introducció d’abrics, bosses i pertinences personals dels clients en borses hermètiques individuals que s’entregaran a la sortida.

Aquesta setmana els dubtes han consumit el col·lectiu, pels ertos i perquè només podien obrir amb un únic treballador al local, amb un client. Amb aquestes condicions, molts no aixecarien la persiana, però aquest diumenge, només un dia abans, un nou decret els permetrà atendre diversos.

Abans de l’obertura d’aquest sector, que ha pogut oferir el servei a domicili des que es va decretar l’estat d’alarma, el 14 de març passat, el president de Marco Aldany i portaveu de l’Aliança d’Empresaris de Perruqueria d’Espanya, Alejandro Fernández, va sol·licitar al Govern, en declaracions a Europa Press, aclariments «immediats», principalment sobre la gestió dels aforaments.

Contradiccions

Fernández ha explicat que és una contradicció obrir aquest dilluns sense aforament i amb cita prèvia i, posteriorment, l’11 de maig, amb un aforament limitat al 30%.

El sector de les perruqueries s’incorpora a la primera fase de la desescalada de l’activitat comercial amb els protocols higienicosanitaris que obligatòriament, per llei, ha d’aplicar als seus establiments.

En concret, segons ha explicat Fernández, a les perruqueries Marco Aldany, unes 300 a Espanya, s’establiran torns per als perruquers, que faran la feina amb mascaretes i guants, mentre es prendrà la temperatura als clients amb termòmetres làser i s’utilitzarà material d’un sol ús, entre altres mesures.

Altres perruqueries com Llongueras, Jean Louis David, Franck Provost i The Barber Company, del grup Provalliance, també obriran les portes el 4 de maig i, a fi d’assegurar la protecció dels seus empleats i dels seus clients, han preparat un protocol higienicosanitari «molt exhaustiu i totalment fiable».

Des d’aquest grup han indicat a Europa Press que es preveu una allau de clients després del tancament dels establiments des del 14 de març passat.

Prioritzar la seguretat

D’altra banda, les associacions majoritàries de fabricants de productes professionals de perruqueria i principals representants dels salons de perruqueria a Espanya han traslladat al Govern que no poden garantir l’obertura de tots els salons aquest dilluns, ja que és possible que necessitin alguns dies per extremar-ne la preparació i prioritzar la seguretat dels ciutadans.

D’aquesta forma, Stanpa, Conepe, Anepe, Perruquers Units de Madrid, Cooperativa Perruquers València, Intercoiffure Espanya, Q Hair, Barberías con Encanto, Club Fígaro, Salon Look i Modumb han mostrat la seva disposició a l’Executiu de Pedro Sánchez per abordar la reobertura basada en una atenció individualitzada i la disponibilitat d’assumir l’atenció de la població des d’aquesta fase 0 d’aquesta transició.

D’altra banda, l’Associació Nacional de Perfumeria i Cosmètica (Stanpa), juntament amb aquestes organitzacions, han elaborat una guia de recomanacions’ de referència bàsica de cara a la recuperació de l’activitat de les perruqueries.

Marques a terra o barreres

Aquesta guia recomana que totes les àrees han d’estar senyalitzades i es respectarà la distància mínima a través de marques a terra o barreres, a més, es restringirà el nombre de clients segons la mida del saló i la imposició de la flexibilitat horària per donar servei a la població de forma esglaonada i garantir, així, les normes de seguretat.

El material de protecció d’un sol ús individual s’ubicarà en contenidors específics i s’eliminaran els dispensadors d’aigua en substitució per ampolles d’aigua individuals o gots d’un sol ús. Se substituiran les tovalloles habituals per tovalloles d’un sol ús i a l’hora de cobrar el servei es fomentarà l’ús de mitjans electrònics.

Notícies relacionades

A més, la guia apunta que les zones de joc infantil han de quedar clausurades, mentre que el nombre de clients s’ha de guiar per la mida del saló i les condicions del local. Si no es pot mantenir la distància mínima, s’ha de reduir el nombre de persones ateses alhora.

Llistes d’espera

«Abans feies un tint i mentre la clienta esperava mitja hora ficaves una altra persona; ara no, es dilataran molt els temps d’atenció», afirma a Efe el perruquer Raúl De Andreas, guanyador i finalista de premis com AIPP, Despuntan i The World Style Contest, que té unes 200 persones en llista d’espera.