descartada la teoria del complot

L'OMS insisteix que «totes les proves» apunten a un origen animal del coronavirus

L'organització s'ofereix a participar en les investigacions obertes per la Xina

SHANGHAI, CHINA - APRIL 30: A researcher wearing a protective suit prepares nucleic acid tests at Shanghai Labway Clinical Laboratory on April 30, 2020 in Shanghai, China. (Photo by Yin Liqin/China News Service via Getty Images)

SHANGHAI, CHINA - APRIL 30: A researcher wearing a protective suit prepares nucleic acid tests at Shanghai Labway Clinical Laboratory on April 30, 2020 in Shanghai, China. (Photo by Yin Liqin/China News Service via Getty Images) / China News Service (China News Service via Getty Ima)

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha insistit aquest divendres que «totes les proves disponibles» apunten a un origen animal com a font de la pandèmia global de coronavirus, en contra, per tant, de les sospites mantingudes pel president dels Estats Units, Donald Trump, si bé l’agència s’ha ofert a participar en les investigacions «a invitació del Govern xinès».

Hores després que Trump tornés a posar en dubte les tesis oficials sobre el virus originat a Wuhan, matisant fins i tot la versió pública de la seva pròpia Intel·ligència, l’OMS ha reiterat que «totes les proves disponibles fins ara suggereixen que el virus té un origen animal natural i no ha sigut manipulat ni fabricat».

Un animal «intermedi»

L’organització, en una declaració remesa a Europa Press, ha apuntat que el salt del virus cap a humans no necessàriament va ser directament des d’un ratpenat, ja que existeix un contacte «limitat» amb aquesta espècie, sinó que és «més probable» que hi hagués un altre animal «intermedi», tant salvatge com domesticat, que fes de transmissor.

L’OMS ha recordat que ja s’han obert o previst «diverses investigacions» per aclarir l’origen de la pandèmia, per exemple, analitzant al detall els primers casos en humans i prenent mostres dels llocs on va poder sorgir el virus a la ciutat xinesa de Wuhan, com ara en mercats i granges.

Invitació del Govern xinès

«L’OMS no està actualment implicada en els estudis de la Xina», tot i que no descarta fer-ho en un futur. Així, «estaria disposada a treballar amb els socis internacionals i, per invitació del Govern xinès, participar en les investigacions sobre l’origen animal» del coronavirus.

Notícies relacionades

L’Oficina del Director d’Intel·ligència Nacional va informar dijous en un comunicat que hi havia un «ampli consens científic» que concloïa que el virus «no va ser fabricat per l’ésser humà o modificat genèticament», de manera que només quedaria per aclarir «si el brot va començar per contacte amb animals infectats o si va ser resultat d’un accident en un laboratori de Wuhan».

Trump diu que hi ha «moltes teories»

El president americà, no obstant, va dir hores després que tenia informació que no podia revelar que apuntava en sentit contrari. «Hi ha moltes teories. Veurem on és i a veure d’on ve», va declarar el president nord-americà, que va tornar a amenaçar amb represàlies contra el gegant asiàtic per la pandèmia.

Temes:

OMS Coronavirus