per a les mares de més edat

Flors a domicili per a mares confinades

Les floristeries i vivers reben una allau de comandes a domicili per celebrar aquest dia

En comptes de rams, els fills encarreguen plantes de temporada per guarnir els balcons

52895656 601

52895656 601

2
Es llegeix en minuts
Inma Saiz/Efe

El diumenge que ve no serà un Dia de la Mare normal. No hi haurà petons ni abraçades a les més veteranes, ni visites o dinars especials. La Covid-19 no ho permetrà. No obstant, els fills sí que podran traslladar afecte a les seves mares i molts d’ells ho faran amb flors, com mostra l’«allau» de comandes a domicili que registren aquests dies algunes floristeries i vivers.

Però el curiós d’aquesta atípica festa de les mares no és només qüestió de quantitat, sinó també de sentiments i emocions a flor de pell –mai millor dit– i canvis en el mode de vida com a conseqüència del confinament per la pandèmia.

A, per exemple, Endanea Garden Center no donen l’abast: han multiplicat per quatre el nombre d’encàrrecs a repartir el Dia de la Mare i han hagut d’ampliar la seva distribució a tres jornades, del divendres 1 al diumenge 3 de maig.

«És una autèntica allau», ha assegurat Carmen González Goikoetxea, copropietària d’aquest centre de jardineria situat a Hondarribia (Guipúscoa), que haurà de fer servir, a més de les cinc furgonetes de l’empresa, uns altres cinc vehicles particulars dels amos per poder complir les comandes massives.

El 2019, quan el negoci funcionava amb normalitat, la majoria de clients recollien personalment les flors per a les seves mares o àvies, però la crisi sanitària ha fet que la distribució a domicili en aquesta festivitat s’hagi disparat.

«Està sent una bogeria», diu la Mari Carmen, que explica que, si l’any passat van portar uns 200 rams, per a aquest diumenge tenen 500 comandes –perquè no n’han pogut acceptar més–, i unes 300 més per repartir entre divendres i dissabte.

La peculiaritat d’aquest Dia de la Mare amb coronavirus no rau només en l’increment de les vendes a domicili, sinó que, segons el parer d’aquesta jardinera, és sobretot una qüestió de sentiments. «Els fills se senten més agraïts que mai a les seves mares –assenyala–, perquè no saben quan poden retrobar-se, se’ls troba més a faltar» i les mostres d’afecte semblen ara encara més justificades.

Si el que més venien abans en aquestes dates eren rams o composicions decoratives, en aquests temps de confinament triomfen les plantes de temporada, perquè «la gent té ganes de guarnir els balcons», afirma la jardinera. 

«Ha tornat als anys 70» quant a «la vida als balcons» i ara «tothom vol tenir una terrassa bonica quan surt a aplaudir o xerrar amb els veïns». 

Notícies relacionades

Aquesta estrebada puntual per al negoci no podrà, no obstant, compensar les abundants pèrdues d’un sector que «està patint molt» a tot Espanya. 

No en va, de les aproximadament 100.000 plantes que Endanea ha produït per vendre a l’abril, ja n’han llençat unes 40.000 perquè «les de maig estan demanant lloc» –lamenta– i això que n’han regalat moltes a hospitals i residències de gent gran.